La Fira F&T de Lleida aplegarà 28 empreses i 22 famílies de formació

El saló, que es desenvoluparà del 23 al 25 de febrer, acull 54 activitats

 

La 6a edició de la F&T (Fira de Formació Professional i Treball), saló que se celebrarà del 23 al 25 de febrer al Pavelló 4 de Fira de Lleida, comptarà amb la participació de 28 empreses i entitats i tindrà 22 famílies de formació o disciplines representades. El saló ocuparà una superfície bruta d’exposició de 4.000 m² i acollirà 54 activitats professionals –entre conferències, tallers, demostracions i altres iniciatives relacionades amb la formació–, que es desenvoluparan en 4 sales de la primera planta del Palau de Vidre, en un escenari situat en el Pavelló 4 i en la zona exterior.

 

En el decurs de la presentació del certamen, el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, ha anunciat que la F&T tindrà enguany la presència de 290 professors de 39 centres escolars de les comarques lleidatanes i la col·laboració de sis empreses de primer nivell. A més, com a novetat s’ha organitzat la visita d’alumnes de 6è de primària de cinc centres educatius (Frederic Godàs, Riu Segre, Camps Elisis, Joan Maragall i Maristes).

 

 

Una novetat d’enguany és que s’ha organitzat la visita d’alumnes de 6è de primària de cinc centres educatius

 

L’alcalde de Lleida i president del Patronat de Fira de Lleida, Àngel Ros, ha dit que “personalment crec que aquesta és la fira més important de les que se celebren a Lleida en l’aspecte social i, en el futur, ho serà també en l’econòmic”. Ros ha afegit que “volem engrescar els nois i les noies que orientin el seus estudis cap a la formació professional” i ha recordat que “la formació en alternança, que permet als estudiants compaginar els estudis amb una feina de qualitat, és una bona recepta per crear llocs de treball i per ajudar a sortir de la crisi”.

 

En aquest sentit també s’ha expressat el president de la Cambra de Comerç, Joan H. Simó, que ha remarcat “la importància que té per als estudiants de FP fer les pràctiques a les empreses” i ha apuntat que un cop finalitzats els estudis de formació professional, aquest sistema permet als joves continuar formant-se tot accedint als estudis universitaris. Finalment, el vicepresident primer de la Diputació de Lleida, Miquel Padilla, ha dit que “el certamen F&T demostra l’alt nivell que té la formació professional en el nostre territori i les oportunitats que hi ha per formar-se”.

 

Entre les activitats programades a la 6a edició de la Fira de Formació Professional i Treball, destaquen les conferències dirigides a motivar i cercar solucions de futur en diferents sectors. Entre els ponents, cal esmentar la participació del president del Lleida Basquetbol, Edu Torres; la directora de Relacions Institucionals de Google Espanya i Portugal, Bárbara Navarro, i el director postvenda de Noguera Piñol-BMV, Fernando Cortadellas. Destaca també la presència de GlobaLleida, entitat que engloba tots els suports per al foment de l’emprenedoria i l’ocupació, el suport a la innovació i la competitivitat, el suport a la creació d’empreses, accions formatives, internacionalització de l’empresa i projecció exterior del territori.

 

També es presentarà el FP.CAT, xarxa de centres que ofereix cursos de formació professional integrada i en el qual els professors col·laboren amb les empreses per desenvolupar projectes, productes, etc. A més, es pot obtenir informació del programa Qualifica’t, de validació de l’aprenentatge acumulat mitjançant l’experiència laboral; el projecte Acredita’t, de qualificació de competències en l’àmbit professional; la formació en alternança, experiència que permet als estudiants de formació professional compaginar els estudis amb una feina de qualitat i relacionada amb la seva especialitat; Mobilitat, els programes d’intercanvi internacional que permeten fer estades de pràctiques a l’estranger alhora que es millora l’idioma, o sobre l’accés a la universitat per a estudiants de Batxillerat, cicles formatius de grau superior i públic en general.

 

L’objectiu del saló F&T és potenciar la formació professional i les seves sortides, com també impulsar l’aprenentatge dins l’empresa, informar instantàniament de totes les inquietuds sectorials tant en matèria de treball com de formació professional, tant pel que fa als centres públics com als privats; explicar al públic en general què és la formació contínua bonificada, l’ocupacional, la subvencionada, el reciclatge, etc., i com i on estudiar idiomes, oposicions, assessorament per crear una empresa, etc., i orientar professionalment i laboralment els joves, aportant informació sobre totes les famílies d’oficis dins dels cicles formatius, pràctiques dins de les empreses en alternança i formació complementària. El saló està adreçat a alumnes, pares, mares i representants de la comunitat educativa; a les empreses, les patronals, les associacions d’empresaris, els sindicats, les administracions públiques i a les institucions.

 

Presència de 22 famílies

A la fira els estudiants es podran informar sobre 22 disciplines i famílies d’estudis que s’imparteixen en els cicles de formació professional: activitats físiques i esportives; agrària; administració i gestió; arts gràfiques; arts plàstiques i disseny; comerç i màrqueting; imatge i so; edificació i obra civil; electricitat i electrònica; ensenyaments esportius; fabricació mecànica; fusta, moble i suro; hostaleria i turisme; imatge personal; indústries alimentàries; informàtica i comunicacions; transport i manteniment de vehicles; instal·lació i manteniment; química; sanitat; serveis socioculturals i a la comunitat, i tèxtil, confecció i pell.

 

F&T és organitzada conjuntament per Fira de Lleida, l’Ajuntament de Lleida i la Generalitat de Catalunya. El certamen té el suport del Departament de Benestar Social i Família i la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya i GlobaLleida. L’entrada al saló, que romandrà obert de 9.30 a 19.00 h (dissabte 25, de 9.30 a 14.00 h), és gratuïta.

 

La inauguració oficial de la fira tindrà lloc el dijous 23 de febrer, a les 12 h, al Pavelló 4 de Fira de Lleida, i anirà a càrrec del director general de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Melcior Arcarons.

 

Els estudiants de FP augmenten quasi el 8%

Durant el curs 2011-2012 un total de 6.367 alumnes cursen estudis de formació professional a les comarques lleidatanes, un 7,86% més que els 5.867 que ho feien el curs anterior. D’aquest estudiants, 3.640 cursen estudis de grau mitjà, i 2.727, de grau superior. D’altra banda, són 4.600 joves els que estudien Batxillerat a la demarcació lleidatana. Pel que fa a la ciutat de Lleida, hi ha 3.674 alumnes d’FP distribuïts en 12 instituts que es formen en una de les 21 disciplines que s’imparteixen a la capital del Segrià.

 

FT-Noticia-2012-02-16