“Joventut en Moviment” omple d’activitats el saló “F&T”

La campanya europea sobre ocupació juvenil porta a terme una trentena d’accions en la fira lleidatana

 

Amb una trentena d’activitats programades, la campanya “Joventut en moviment” de la Comissió Europea és una de les protagonistes principals de la present edició de la Fira de Formació Professional i Treballo “F&T”, saló que es desenvolupa del 24 al 26 d’abril en el recinte firal de Lleida. La campanya, que es presenta per primera vegada a Catalunya, està destinada a impulsar el potencial dels joves a Europa en un moment singular que l’alt nivell d’atur i unes taxes d’abandó escolar massa elevades requereixen fórmules que permetin una adequada capacitació dels joves per afavorir la seva incorporació al mercat laboral.

 

Manuel Szapiro, cap de la Secció Política de la Comissió Europea, explica que “la idea de “Joventut en moviment” és presentar de forma interactiva la vintena d’iniciatives que promouen la mobilitat, la formació i l’ocupació dels joves a Europa”. Entre les principals oportunitats per als joves en aquesta àmbits, Szapiro es refereix a “iniciatives vinculades a la mobilitat (programa Erasmus), plans de suport a l’emprenedoria juvenil, programes de garantia perquè els joves no estiguin fora del món laboral més de 4 mesos després d’haver acabat d’estudiar o d’haver tingut una feina, el programa Eures per desenvolupar un primer treball en un país estranger o plans de suport als joves dins del Fons Social Europeu”.

 

Respecte als principals països de destinació per als joves que s’acullen als programes de la UE, Szapiro afirma que “el problema per als joves d’aquí és l’idioma, per la qual cosa es més fàcil anar a països on es parla amb normalitat la llengua anglesa o francesa, que no pas a d’altres més ‘exòtics’ com Finlàndia”.

 

Gràcies a aquesta iniciativa, que ara es visualitza a la fira “F&T”, tots els joves que ho desitgin poden contactar i dialogar amb experts i representants de les institucions europees, així com amb joves que ja s’han beneficiat de les mesures engegades per recaptar informació i orientació sobre les eines que la Comissió Europea posa a la seva disposició per millorar les seves opcions laborals. El programa de “Joventut en moviment” a Lleida inclou llocs d’informació, conferències, testimoniatges i debats, tallers, animació en directe i un mur d’expressió.

 

Concretament, entre les activitats programades podem destacar les conferencies d’Europe Direct – Ajuntament de Lleida sobre les eines de la UE per ajudar els joves a estudiar, aprendre i treballar; les sessions del Servei de Voluntari Europeu de la Paeria centrades en l’enviament i acolliment de joves que desitgen fer un voluntariat a un altre país o les xerrades sobre el Fondo Social Europeu i les polítiques d’ocupació.

 

Així mateix, el programa inclou presentacions dels programes Eurodissea i Leonardo da Vinci – Projecte Motiva3 (beques que ofereixen una estada de pràctiques professionals en empreses o entitats públiques o privades a l’estranger) i dels serveis que ofereix la Xarxa EURES en relació amb la cerca d’ocupació, la contractació i la informació general en l’Espai Econòmic Europeu.

 

Quant a la Generalitat de Catalunya, el Departament d’Ensenyament parlarà de les experiències educatives (professors, alumnes i empreses) en l’àmbit de la mobilitat territorial de Lleida dins d’Europa i de l’Erasmus + (emmarcat en l’estratègia Europa 2020 en Educació i Formació), el projecte “Rethinking Education” (invertir en les competències per aconseguir millors resultats socioeconòmics) i altres iniciatives d’educació, formació, joventut i esport; mentre que el Servei d’Ocupació de Catalunya se centrarà en l’orientació professional en les Oficines de Treball i el tractament professional per competències dels demandants cap a la inserció laboral. De la seva banda, la Direcció General de Joventut presentarà un mostra d’experiències de joves en la seva participació en programes europeus de joventut (intercanvis juvenils, Servei de Voluntariat Europeu, etc.).

 

Finalment, la Universitat de Lleida incideix en el Programa Erasmus, i més concretament en l’experiència de diversos estudiants de la universitat a Eslovènia, Itàlia i Polònia.

 

En l’àmbit més lúdic tenim les exhibicions dels ballarins (actuals campions de la categoria professional d’Espanya a la 1a Urban Display) de la Companyia de dansa urbana Dancescape, les sessions de lyndi hop (ball que té les seves arrels en les danses afroamericanes) a càrrec de Swingmaniacs, o les perfomances d’una estàtua vivent que convidarà als visitants a “viatjar” per Europa.

 

La iniciativa “Joventut en moviment” compta amb la participació de la Comissió Europea, Europe Direct – Ajuntament de Lleida, el Departament d’Ensenyament, el Servei d’Ocupació de la Generalitat, la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya i la Universitat de Lleida.

 

Cal recordar que el saló F&T es desenvolupa del 24 al 26 d’abril al Pavelló 4 de Fira de Lleida amb la participació de 24 empreses i entitats i amb la presència de 25 famílies de formació o disciplines de FP.