Informàtica per ajudar a reduir els casos d’atacs de cor

La Fira “F&T” acull una jornada sobre la posada en marxa de models de negoci, en què s’han presentat els projectes Cardionlive, Useit i Blackpier

 

La 10a edició de la Fira de Formació i Treball “F&T” ha acollit aquest matí al Palau de Vidre de Fira de Lleida la ponència “Procés de generació d’un model de negoci i posada en marxa”, a càrrec de Joel Joli, fundador de Blackpier, i d’Àlex Surroca, director tècnic d’Useit i Cardionlive, que ha servit per assessorar els professors i les professores presents sobre les solucions adients per tirar endavant un projecte empresarial d’èxit. La sessió s’emmarca dins de la 1a Jornada conjunta d’innovació i emprenedoria a Catalunya, que organitza els Serveis Territorials d’Ensenyament a Lleida, amb la col·laboració de les xarxes d’InnovaFP i la Xarxa d’Emprenedoria de Catalunya.

 

Àlex Surroca ha parlat de Cardionlive, que és el primer software web de gestió professional de la cardioprotecció, projecte innovador a Europa, que permet fer un seguiment en temps reial de l’estat dels desfibril·ladors, ja sigui de la seva geolocalització com del seu ús. Surroca ha dit que la creació d’aquest software respon a la necessitat d’afrontar la mancança de desfibril·ladors als equipaments públics i als carrers a Catalunya —n’hi ha deu vegades menys que a Alemanya— i a intentar reduir l’alta mortalitat a causa dels atacs de cor. Per exemple, a Europa 300.000 persones moren cada any per aquesta malaltia i a Catalunya hi ha un mort cada dues hores i mitja.

 

Amb aquest programa informàtic es fa un seguiment dels manteniments i les caducitats del aparells i, a més, incorpora un sistema de trucades automàtiques al 112 o a qualsevol altre telèfon que permet avisar ràpidament als serveis d’emergència en el moment que s’obre la vitrina i s’usa el desfibril·lador.

 

Surroca també ha explicat el funcionament d’Useit, una consultoria tecnològica que ofereix solucions integrals que inclouen el desenvolupament web a mida, el disseny gràfic, el posicionament SEO (tècniques que cerquen que un web aparegui a les primeres posicions dels resultats dels diferents buscadors), les campanyes de màrqueting digital i la presència a les xarxes socials.

 

Joel Joli ha presentat la seva empresa Blackpier, una sastreria a mida on line creada ara fa 5 anys. Joli ha explicat que per posar en marxa el projecte va viure a la Xina, on va aprendre els conceptes de confecció, packaging, logística i comercialització. Un cop assimilat el model de negoci a crear, l’emprenedor lleidatà  va elaborar el bussiness plan, va cercar finançament privat i va rebre l’assessorament guiat del CEEILleida (Centre Europeu d’Empreses i Innovació), que també li va oferir un espai per instal·lar el negoci.

 

El fundador de Blackpier ha explicat que el negoci es basa en la comanda de roba (vestits, camises, americanes, pantalons, armilles i corbates) per Internet. Els clients poden demanar models fets o escollir el seu estil. L’empresa s’encarrega d’ajudar a calcular les mides, segons el pes i l’alçada, o a prendre les mides d’una peça que li vagi bé. I en menys de 15 dies, la roba —que es confecciona a Shangai (la Xina) o a Espanya— arriba a casa o a la botiga que tenen al carrer Alcalde Costa de Lleida.

 

En l’actualitat, Blackpier ven els seus models per a home a tot Espanya i els exporta al Regne Unit, els Estats Units i Itàlia. Un cop oberta una botiga a la ciutat de Lleida, Joli explica que en el futur es volen obrir més comerços a la resta de l’Estat espanyol.