Fira F&T de Lleida: Formació professional contra la crisi

“Aquesta és una de les fires més importants que celebrem enguany a Lleida, perquè la Formació Professional genera ocupació, i aquesta és clau per superar la crisi econòmica”. Àngel Ros, alcalde de Lleida i president del Patronat de Fira de Lleida, ha remarcat amb aquestes paraules el pes específic de la 3a edició de la Fira de Formació Professional i Treball (F&T), saló que se celebrarà del 26 al 28 de febrer al Pavelló 4 de Fira de Lleida. El saló ocuparà una superfície neta d’exposició de 4.000 m2 i comptarà amb la participació de 29 empreses i institucions i amb 22 famílies o disciplines representades.

 

L’objectiu F&T és potenciar la formació professional i les seves sortides laborals i està adreçat a alumnes, pares i mares i representants de la comunitat educativa, les empreses, les patronals, les associacions d’empresaris, els sindicats, les administracions públiques i les institucions.

 

Àngel Ros ha incidit en el decurs de la presentació de F&T en la importància del saló “per sensibilitzar la societat sobre el valor d’aquests estudis, per impulsar-los i dignificar–los” i ha considerat també positiu el fet que actualment a la demarcació de Lleida els estudiants d’FP (2.600) ja superen els de batxillerat (2.500). El paer en cap ha subratllat la contradicció de que fins ara en les empreses “els directius, que són minoria, tenen formació, mentre que els treballadors, que són majoria, no en tenen” i ha afegit que “elevar el nivell formatiu del treballador contribueix a millorar la seva qualitat de vida i a fer avançar la societat”.

 

Pilar Nadal, directora dels serveis territorials a Lleida del departament de Treball, ha remarcat com a dada significativa que “el 65% dels aturats no tenen cap tipus de formació” i ha afegit que la Generalitat dee Catalunya desenvoluparà en el saló una promoció de la formació reglada però també de la formació ocupacional, en la prevenció de riscos laborals i en la prevenció de sinistres viaris.

 

Més de 70 activitats professionals

De la seva banda, Jaume Gilabert, president de la Diputació de Lleida, ha remarcat que el saló F&T “és una plataforma informativa però també un fòrum de debat sobre aquest àmbit”. La fira, en efecte, acollirà un total de 71 activitats professionals —entre conferències, tallers, demostracions i altres iniciatives relacionades amb la formació—, que es desenvoluparan en 4 sales de la Fira de Lleida, un escenari i la zona exterior.

 

Els organitzadors del saló han explicat també en que F&T comptarà amb la presència de firmes que compaginen la FP amb el treball en l’empresa, com Ros Roca, i han incidit que que la fira ha posat en marxa un procés d’internacionalització que enguany s’inicia amb una jornada tècnica sobre la FP a Europa i que l’any vinent es potenciarà amb la presència d’experts d’altres països en la gestió de FP d’alta qualitat.

 

Presència de 22 famílies

A la fira els estudiants es podran informar sobre 22 disciplines i famílies d’estudis que s’imparteixen en els cicles de formació professional. Aquestes són activitats agràries; activitats físiques i esportives; administració; comerç i màrqueting; arts gràfiques; comunicació, imatge i so; edificació i obra civil; electricitat i electrònica; fabricació mecànica; fusta i moble; hosteleria i turisme; imatge personal; informàtica; química; manteniment de vehicles autopropulsats; manteniment i serveis a la producció; serveis socioculturals; tèxtil i confecció; sanitat; arts plàstiques i disseny; ensenyaments d’esports i indústries alimentàries.

 

F&T és organitzada conjuntament per Fira de Lleida, l’Ajuntament de Lleida i els departaments de Treball i Educació de la Generalitat de Catalunya. Cal recordar que el certamen té el suport de tots els centres educatius de Lleida i el món empresarial. L’entrada al saló, que romandrà obert de 9.30 a 19.00 h (dissabte, de 9.30 a 14.00 h), és gratuïta.