Ensenyament anuncia nous cicles formatius a la Fira F&T de Lleida

La demarcació tindrà tres estudis únics a Catalunya: Ramaderia i Assistència en Sanitat Animal, Escultura aplicada a l’espectacle i Piragüisme en Aigües Braves

 

Meritxell Ruiz, consellera d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, ha anunciat en el decurs de la inauguració de la 10a edició de la Fira de Formació i Treball “F&T”, que la demarcació de Lleida tindrà sis cicles formatius nous, “i per primera vegada, a més, en tindrà tres de nous únics a Catalunya i que no s’havien fet mai: Ramaderia i Assistència en Sanitat Animal, Escultura aplicada a l’espectacle i Piragüisme en Aigües Braves. La consellera ha incidit en la importància de la fira F&T, “un saló molt important per orientar els joves en els seus estudis postobligatoris, ja que el nostre Govern aposta perquè en el futur tots els nostres joves tinguin una formació postobligatòria (que és aquella que proporciona una formació general i especialitzada, amb un major component de varietat i opcionalitat d’acord amb la diversitat de camps d’estudi i professió).

 

Respecte a la reunió que Ruiz mantindrà aquesta tarda amb el ministre d’Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo, Ruiz ha avançat que donarà tres missatges importants al ministre. En primer lloc, que la seva conselleria seguirà fent les proves previstes a la LEC i no les de la LOMCE (perquè aquesta llei, entre altres aspectes, “estableix que els pares poden triar la llengua, i això no és possible”). En segon lloc, que el Govern recorrerà tots els expedients que obliguen la Generalitat a pagar 6.000 euros per plaça d’escolarització en castellà. Finalment, també li exposarà tots aquells decrets propis de la Generalitat —com són els decret dels currículum de primària i secundària— que ha recorregut el govern de l’Estat.

 

De la seva banda, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha afirmat que la Formació Professional és un factor de competitivitat per a les empreses i la societat en general i s’ha mostrat satisfet del fet que “en els deus últims anys entre el Govern de la Generalitat i els ajuntaments hem contribuït al reconeixement social, al prestigi i a l’increment del valor acadèmic i laboral dels estudis de FP”. Segons el paer en cap, estudiar FP actualment és la millor garantia de treball a curt termini i ha afegit que un estudi de la Generalitat de Catalunya indica que el 59% dels estudiants de FP entren en el món del treball. Ros ha defensat també la formació dual com “una via per incrementar la velocitat d’inserció al món laboral”.

 

La 10a edició de la Fira de Formació i Treball F&T se celebra del 14 al 16 d’abril al pavelló 4 de Fira de Lleida i compta amb la participació de 21 empreses i entitats i tindrà 25 famílies de formació o disciplines representades. El saló acull 50 activitats professionals –entre conferències, tallers, demostracions i altres iniciatives relacionades amb la formació–, que es desenvolupen en la sala de conferències del pavelló 3, la zona d’exposició i també a l’exterior del pavelló.

 

Al saló també es facilita informació sobre nova oferta formativa que només es desenvolupa a les comarques lleidatanes, com és el cas dels cicles ja citats de piragüisme d’aigües braves, escultura aplicada a l’espectacle i ramaderia i assistència en sanitat animal. A més, s’incorporen noves formacions superiors i cursos especialitzats com la formació universitària, màsters i postgraus, amb la presència de la Universitat de Lleida i la Universitat Rovira i Virgili. Cal destacar la presència d’acadèmies d’idiomes, de música i entitats on es presentaran les opcions de formació per a joves, cursos a l’estranger, formació continuada i formació per a adults.

 

Destaquen també les demostracions, les activitats i les actuacions als estands de les famílies i les entitats participants, amb la presència de professors i alumnes.

 

Les 25 famílies de formació representades al saló són activitats físiques i esportives, administració i gestió, agrària, arts gràfiques, arts plàstiques i disseny, comerç i màrqueting, edificació i obra civil, electricitat i electrònica, energia i aigua, ensenyament d’esports, fabricació mecànica, fusta i moble, hoteleria i turisme, imatge i so, imatge personal, indústries alimentàries, informàtica i comunicació, instal·lació i manteniment, química, sanitat, seguretat i medi ambient, serveis socioculturals i a la comunitat, transport i manteniment de vehicles, indústries extractives i disseny, patronatge i confecció.

 

La fira —d’accés gratuït— és oberta dijous dia 14 i divendres dia 15, de 9.30 a 19 h, i dissabte dia 16, de 9.30 a 14 h. El saló és organitzat per l’Ajuntament de Lleida, Fira de Lleida i la Generalitat de Catalunya, amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya i GlobaLleida.