“Aquest saló ha ajudat a posar la FP al mapa de les comarques de Lleida”

La propera edició del saló “F&T” tindrà més empreses de formació i serveis complementaris, com ara gimnasos, autoescoles o acadèmies d’idiomes, entre altres 

 

“Aquest saló ha ajudat a posar la FP al mapa de les comarques de Lleida”. Jesús Castillo, regidor d’Educació i Infància de l’Ajuntament de Lleida, ha resumit amb aquesta frase l’utilitat del Saló de Formació Professional i Treball “F&T”, certamen que ha tancat avui les portes amb la presència d’uns 15.000 visitants.

 

Castillo ha explicat que “aquesta fira demostra que, un cop superat el primer pas, que és consolidar la FP com una formació de prestigi, el següent pas es posar la FP en un món més ampli, que no se circumscriu a joves de 16 a 18 anys sinó també a gent adulta que vol estudiar un cicle o part d’un cicle formatiu per obtenir un reconeixement professional de les seves competències i completar els seus estudis, a nois i noies que acaben un cicle i en comencen un altre, o fins i tot a universitaris que després estudien un cicle formatiu de grau superior”.

 

El regidor ha anunciat que Fira de Lleida treballarà per tal que la propera edició de la fira “aporti una visió encara més global de la FP amb la presència de més empreses de formació i serveis complementaris per als joves que estudien FP, com ara gimnasos, autoescoles o acadèmies d’idiomes, entre molts altres”. “Es tracta d’organitzar un saló que no només sigui escolar, sinó també social en un sentit ampli”, ha afegit.

 

Ramon Cabiscol, coordinador de FP dels SS.TT. d’Ensenyament de la Generalitat, ha destacat l’èxit de visitants i —especialment el dissabte— l’augment del nombre de famílies, que s’han desplaçat a la fira per informar-se sobre les possibilitats formatives i laborals dels joves. Cabiscol ha incidit també en l’increment d’activitats desenvolupades en el marc del saló (unes 60, deu més que l’any passat) i en la participació en les jornades fetes al Palau de Vidre (uns 130 assistents). Cabiscol ha destacat també la presència internacional, concretada en l’estand de la regió alemanya de Landkreis Osnabruk.

 

Cabiscol ha destacat el progressiu interès dels visitants de la fira per la Formació Dual (combinació de la formació entre el centre educatiu i l’empresa en condició de treballador assalariat, becari de formació o voluntari).

 

Increment dels cicles formatius de FP Dual

Precisament, el coordinador de FP ha anunciat que el curs vinent a les comarques de Lleida hi ha haurà un increment dels cicle formatius de FP Dual —de 19 a 24—, amb la previsió de passar de 500 a 600 alumnes i de 130 a 200 empreses col·laboradores.

 

Els nous cicles formatius seran els de Grau Superior de Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma + Aplicacions web (Institut Almatà de Balaguer), Grau Mitjà de Gestió Administrativa (Institut d’Aran de Vielha), Grau Mitjà de Fusteria i Moble (Institut Escola del Treball de Lleida), Grau Mitjà d’Auxiliar d’Infermeria i Grau Mitjà de Gestió Administrativa (Ilerna, centre privat concertat).

 

Jesús Castillo, Ramon Cabiscol i Oriol Oró, director general de Fira de Lleida, han participat en l’acte de balanç del Saló “F&T”, celebrat del 16 al 18 d’abril al Pavelló 4 de Fira de Lleida amb la participació de 21 empreses i entitats i ha tingut 25 famílies de formació o disciplines representades. El saló ha acollit un gran nombre d’activitats professionals –entre conferències, tallers, demostracions i altres iniciatives relacionades amb la formació–, desenvolupades al Palau de Vidre, en la zona d’exposició i a l’exterior del Pavelló 4.

 

Les principals novetats d’aquesta 9a edició han estat la celebració de les Jornades Comenius Regio sobre la internacionalització dels centres docents, organitzada pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Lleida, Lifelong Learning i Landkreis Osnabruk.

 

El saló ha acollit enguany un gran nombre de demostracions, activitats i actuacions als estands de les famílies i les entitats participants, amb la presència de professors i alumnes. Els visitants han pogut gaudir d’una desfilada de vestits de paper, actuacions de ball, un simulador de maquinària de moviment de terres, tallers de llenguatge de signes, entre d’altres. El certamen ha comptat també amb la presència d’acadèmies d’idiomes, de música i entitats on s’han presentat les opcions de formació per a joves, cursos a l’estranger, formació continuada o formació per a adults i ocupació.