Un centenar de persones participen a la visita turística “la Lleida del ferrocarril”

Estrenada en el marc del saló Lleida Expo Tren

Els visitants han descobert indrets com ara l’antiga estació, els tallers i la restaurada casa del guardaagulles, situada al pàrquing del Barris Nord  

 

Un centenar de persones, entre visitants i expositors de la 9a edició del saló Lleida Expo Tren, han participat aquesta tarda a la visita guiada “La Lleida del ferrocarril” per conèixer diferents testimonis del patrimoni històric del ferrocarril a Lleida. Durant una hora i mitja, els visitants han pogut descobrir els vestigi que després de més de 150 anys –amb l’arribada el 1860 de la primera màquina de tren que es deia El Cardoner– encara es conserven més o menys amagats a la ciutat.

Turisme de Lleida inclourà aviat en el seu programa de rutes turístiques aquesta proposta que s’ha estrenat amb èxit a la fira Lleida Expo Tren com a prova pilot.

Acompanyats per una tècnica de Turisme de Lleida, els participants han travessat la passarel·la dels Camps Elisis, on han rebut explicacions dels inicis de la història del ferrocarril a Lleida, que ha estat il·lustrada amb fotos de l’època. La visita ha continuat per la rambla de Ferran, des d’on hi ha una perspectiva immillorable de l’estació de Lleida-Pirineus, un edifici noucentista del 1927, i la passarel·la dels Ferroviaris, que connecta el centre de la ciutat amb Pardinyes. En aquest barri s’han donat detalls de l’antiga estació, els tallers, els magatzems, els mòduls per guardar el bestiar abans de pujar-lo al convoi, entre d’altres. Les explicacions històriques i les anècdotes de la tècnica de turisme s’han complementat amb comentaris tècnics sobre el món dels trens, que han ajudat a ampliar els coneixements de la història ferroviària de la ciutat.

Els visitants han pogut conèixer la història de Pardinyes, un barri que va canviar la seva fesomia i va deixar de ser totalment agrícola amb l’arribada del tren. El barri modern va néixer el 1923 quan Camins de Ferro del Nord, companyia ferroviària que es va integrar a Renfe, va construir una estació classificatòria o de mercaderies i uns tallers, amb una superfície total de 180.000 m2.

El tram entre la terminal de viatgers i aquest indret es va acabar coneixent com “El Recorrido”, per la volta que es feia i la distància. La visita a la caseta d’enclavament de senyals (des d’on es controlava la circulació de trens i els canvis d’agulla), totalment restaurada, situada en el pàrquing del Barris Nord, ha estat la cirereta que ha permès arrodonir una visita totalment exitosa.