Solidaritat, educació i lleure, els tres eixos de Cucalòcum

Destaquen activitats com l’espai ”Recicla”, iniciativa destinada a sensibilitzar els infants sobre els avantatges de la recollida selectiva de deixalles

La recaptació del Gol Solidari anirà destinada enguany a Prosec

 

Àngel Ros, alcalde de Lleida, ha destacat la vessant social de Cucalòcum amb propostes com el Gol Solidari, la recaptació del qual anirà destinada enguany a Prosec, “entitat del centre Històric que fa educació a través del futbol”. Prosec és una associació sense ànim de lucre creada per donar servei a col·lectius en risc d’exclusió social, preferentment dels sectors més desfavorits. L’entitat desenvolupa projectes dirigits a millorar les possibilitats d’inserció sociolaboral i potencia l’educació de col·lectius amb necessitats educatives per millorar la seva integració social i cultural, de manera especial entre la infància i joventut del Centre Històric. Se centra especialment en l’àmbit de l’esport com a via per treballar els valors com la integració, la salut, el companyonia, la superació o l’aprenentatge de competències.

En el decurs de la inauguració de Cucalòcum i Cucaesport el paer en cap dit que el parc combina la diversió amb la formació, destacant les activitats mediambientals, de reciclatge, artístiques (manualitats) i esportives. Ros ha explicat que Cucalòcum ofereix també als petits la possibilitat de veure les carrosses dels Reis Mags i donar al Gran Camarlenc les cartes adreçades a Ses Majestats d’Orient. L’alcalde de Lleida, finalment, ha recordat la trajectòria dels saló nadalenc, “un dels més antics de Catalunya”, i la seva funció “d’educar als infants en període no lectiu”.

Entre les activitats destacades del saló podem citar l’espai ”Recicla” de la Regidoria de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat de la Paeria, iniciativa destinada a sensibilitzar els nens i nenes sobre els avantatges de la recollida selectiva de deixalles. Els petits aprenen a fer una correcta recollida de residus i els aspectes positius de reduir, seleccionar i reciclar els residus generats a la llar, alhora que poden “jugar” a seleccionar diferents tipus de deixalles en una casa simulada i dipositar-les en el contenidor corresponent.

El taller “Conèixer els boscos” d’Ipcena dóna a conèixer una desena d’arbres autòctons. Per mitjà de plafons didàctics, els infants poden familiaritzar-se amb les característiques d’espècies com el pi negre, l’avet, els roures de fulla gran i fulla petita, el faig, l’auró, l’alzina, el xop o la feixa. Igualment, els nenes i nenes elaboren postals impreses amb fulles reals d’arbres.

Fun and Learn organitza cada dia en el seu estand l’activitat “Dance with Fund and Learn!”, en què els nens i les nenes poden ballar i cantar en anglès jugant amb un videojoc de la Wii. L’activitat es pot fer en solitari, en parelles o en grups de fins a quatre infants (amb la possibilitats de triar entre més de 30 cançons de diferents estils i èpoques).

El taller “Aprenem a fer pa” amb el Gremi de Forners de les Terres de Lleida proposa elaborar panets que els petits es poden endur a casa. L’objectiu de l’activitat és divulgar la cultura del pa d’una forma divertida i creativa, sensibilitzant els petits “forners” sobre les propietats d’aquest aliment bàsic.

La 26a edició de Cucalòcum (Parc de la Infància i la Joventut de Lleida) i l’11a edició de Cucaesport té lloc del 26 de desembre al 4 de gener als Pavellons 3 i 4 de Fira de Lleida amb 48 activitats lúdiques, esportives, formatives, solidàries i de sensibilització social. L’horari del parc va de les 10 a les 14 h i de les 16 a les 20 h. El dia 1 de gener el recinte romandrà tancat.