“Llet de cabres catalanes”: Qualitat, proximitat i sostenibilitat

El segell agrupa uns 45 ramaders i 5 formatgers de tot Catalunya i de la Franja

 

“Qualitat, proximitat, sostenibilitat” són els tres eixos del segell “Llet de cabres catalanes”, presentat avui dissabte dins el marc de la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida. Jordi Herrero, membre de la junta de l’agrupació i ramader de Maldà (l’Urgell), explica que aquest segell —que agrupa uns 45 ramaders i 5 formatgers de de tot Catalunya i de la Franja— vol promocionar els productes elaborats amb llet de cabra d’explotacions catalanes de qualitat certificada. L’objectiu, doncs és “defensar i potenciar el sector cabrum de llet i la seva transformació per mitjà d’un projecte de territori que afavoreixi l’arrelament dels agents implicats”.

L’associació treballa perquè que els formatgers catalans —sobretot els artesans i familiars— prioritzin la compra de llet de cabra de Catalunya feta amb uns alts paràmetres de qualitat. Herrero explica que els formatgers de l’agrupació es comprometen a comprar com a mínim el 51% de llet certificada i a un preu mínim orientatiu consensuat pels associats. Els ramaders de l’agrupació apleguen uns 10.000 caps de bestiar i produeixen entre un 60 i un 65% de la llet de cabra que es fa a Catalunya.

Els membres de l’associació produeixen llet de cabra dins d’uns estàndards superiors als que requereix la normativa vigent, tant en qualitat higiènica com en composició nutritiva, ja que disposen d’unes condicions de producció que afavoreixen el benestar animal, el medi ambient i la qualitat de la matèria primera en origen.

Propietats de la llet de cabra
La composició nutricional de la llet de cabra és molt semblant a la de vaca tot i que compta amb un menor aportament calòric. Aporta a l’organisme una gran quantitat de calci, vitamines D, B2 i A. Un altre dels beneficis és que conté menys quantitat de lactosa, per la qual cosa és més digestiva i disposa de menys quantitat de caseïna. Per tot això, és una bona alternativa pels intolerants a la lactosa.

La llet de cabra és la més digestible de totes perquè la seva molècula de greix i proteïna és molt més petita que la resta de les llets i la més semblant a la llet humana. Està considerada un aliment funcional, que vol dir que, a més de ser nutritiva, és saludable. És una alternativa a alguns dels problemes al·lèrgics a altres llets envasades. És útil per disminuir els símptomes d’estrès com són insomni, restrenyiment, indigestions nervioses.

Cal recordar que la cloenda de la 64a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel i la 33a edició d’Eurofruit tindrà lloc demà diumenge a les 12.00 h i anirà a càrrec de Luis Planas Puchades, ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació. El tancament del certamen tindrà lloc diumenge a les 20.00 h.