Lleida Expo Tren augmenta un 25% el nombre d’expositors

Els visitants podran veure l’exhibició de la maqueta “Berlín 1945”, la mostra de fotos d’espectaculars accidents ferroviaris i una locomotora en miniatura de 800 quilos

 

Fira de Lleida acollirà l’11 i el 12 de març la 8a edició del saló Lleida Expo Tren, la mostra anual del lleure i el modelisme ferroviari més important de l’Estat espanyol i del sud d’Europa, que forma part del circuit europeu dels salons monogràfics dedicats al món del tren i del modelisme ferroviari. La fira té una superfície de 8.000 m2 repartits en dos pavellons (3 i 4). L’alcalde de Lleida i president del Patronat de la Fundació Fira de Lleida, Àngel Ros, ha destacat en el decurs de la presentació del saló que enguany hi haurà 61 expositors comercials (el 25% més respecte als 49 de l’edició del 2016), 22 maquetes exposades (un 20% més que l’edició anterior, amb una notable presència de clubs francesos) i 38 fabricants i marques representades (3 més que l’any anterior), als quals cal afegir els 36 clubs i associacions de Catalunya, de la resta de l’Estat i de França (4 més). En total, hi haurà 5 quilòmetres de vies per on circularan els trens en miniatura. Igualment, el saló compta ja amb 457 participants acreditats.

Ros ha dit també que l’objectiu dels organitzadors és potenciar la internacionalització i “anar equiparant Expo Tren amb fires com París, Milà, Colònia o Dortmund”

El president de la Cambra de Comerç de Lleida, Joan Simó, s’ha mostrat satisfet per la consolidació del saló, i s’ha mostrat confiat en que “l’afició al maquetisme ferroviari a les nostres terres creixi com ho ha fet a països com França o Alemanya”.

De la seva banda, el director dels SSTT d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya a Lleida, Ramon Alturo, ha defensat “el paper de motor econòmic que tenen fires com Lleida Expo Tren en aquests temps de crisi i dificultats econòmiques”.

Jordi Latorre, vicepresident quart de la Diputació de Lleida, ha incidit en que Lleida Expo Tren és un saló que atreu molts visitants de fora de Lleida, fet que comporta un impacte econòmic en el territori, i ha recordat també que “el ferroviari és un sector estratègic per a la demarcació de Lleida, el qual ha de jugar un paper important en el Corredor Mediterrani”.

L’organitzador del saló, Raül Valls, ha afirmat que la previsió és que enguany s’assoleixin els 12.000 visitants i que s’incrementi el ressò internacional, atès que el certamen s’ha promocionat a les fires Rail Expo (a Chartres, França) i a IMA (a Colònia, Alemanya). Un atractiu important per al visitant aficionat al món del modelisme ferroviari és el mercat d’ocasions, que aquest any continua creixent i arriba fins a les 145 taules de venda, que suposa 290 metres lineals dedicats al comerç del tren en miniatura. Els països estrangers amb representació al saló són França, Alemanya, Suïssa i els Estats Units.

Valls ha destacat que enguany s’afegeixen als expositors dues marques molt importants com són Roco-Fleischmann (Alemanya) i Woodland Scenics (els Estats Units)

Locomotora de 3 metres de llarg i 800 quilos de pes
Els visitants podran gaudir de l’exposició d’un model de la locomotora Aslthom 7600 de Renfe, una reproducció a escala 1:5-1:6 que circula per una via de 10 polzades d’ample. Es tracta d’una reproducció en miniatura única a Europa per les seves característiques (fa 3 metres de llarg i pesa 800 quilos). El model ha estat construït per Francesc Parera.

Al saló també es podrà veure la maqueta “Berlín 1945”, construïda per l’Associació de Recreació i Modelisme Divisió 45 TH de les Borges Blanques. La construcció recrea la destrucció de la ciutat alemanya i la seva estació de ferrocarril durant la Segona Guerra Mundial. També és interessant l’exposició “Train Wreck”, a càrrec de Joan Solé, amb el fons del col·leccionista Antoni Nebot. Es tracta d’una selecció de 100 fotos d’espectaculars accidents ferroviaris.

Per tercer any consecutiu, es podrà veure una maqueta formada amb mòduls francesos i catalans connectats, ampliada respecte a l’anterior edició, per la qual circularan trens de tots dos països. Això és possible gràcies a la col·laboració iniciada el 2014 entre la Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril (composta per 40 associacions) i la Union Artistique et Intellectuelle des Cheminots Français (l’UAICF, amb 170 associacions).

Circuit de tren quilomètric pel recinte
Lleida Expo Tren acollirà la Quarta Trobada de Modelisme Tripulat Indoor en un gran circuit que ocuparà més de mig quilòmetre de vies i una superfície de 3.500 m2 (la meitat del Pavelló 3). Aquest any participen 15 reproduccions de locomotores de vapor i elèctriques a gran escala (1:10, 1:8, etc.) de diferents associacions i aficionats particulars (3 locomotores més que l’any naterior).

Un any més la coneguda marca alemanya Märklin tindrà un espai lúdic, anomenat  “Märklin My World”, en el qual els infants podran jugar amb els trens en miniatura i practicar el maquetisme.

Com ja és habitual, el saló compta amb la col·laboració de l’Associació de Comerciants de la Zona Alta de Lleida i diverses botigues d’aquest eix comercial han col·laborat a difondre el saló.

Fruit dels acords de l’organització de Lleida Expo Tren i el Museu del Ferrocarril de Catalunya i el Museu del Joguet de Catalunya, aquest any l’entrada a la fira tindrà valor afegit, ja que inclourà vals de 2×1 en l’entrada dels esmentats espais museístics. Com en cada edició, durant la setmana de la fira, Renfe posa a disposició dels visitants un bo del 30% de descompte en els bitllets de tren amb destinació Lleida, per facilitar que el públic provinent de tot l’Estat espanyol i de França es desplaci fins a Lleida.

La presentació ha comptat amb la presència del director general de Fira de Lleida, Oriol Oró.

L’acte d’inauguració de Lleida Expo Tren tindrà lloc el dissabte 11 de març, a les 11 h, al Pavelló 4 de Fira de Lleida, sota la presidència d’Angel Ros, alcalde de Lleida.

L’horari d’obertura de Lleida Expo Tren serà de 10 a 20 h (dissabte) i de 10 a 14 h (diumenge). El saló està organitzat per la revista MásTren, i té el patrocini de l’Ajuntament de Lleida.