Lleida Expo Tren agermana la música amb el món ferroviari

L’exposició “Trains and Music” ofereix una selecció de noranta-tres singles que tenen el tren com a protagonista

 

El saló Lleida Expo Tren avança a ritme de locomotora, però també a ritme dels estils musicals més diversos. Com a plus afegit, els visitants del saló poden admirar, en efecte, l’exposició titulada “Trains and Music”, una selecció de 93 portades de singles que tenen el tren com a protagonista —ja sigui en la foto o en la lletra de les cançons— organitzada pels col·leccionistes i experts en l’àmbit ferroviari Joan Solé i Antoni Nebot.

Aquesta és la primera vegada que la mostra s’exhibeix en públic, el que suposa un valor afegit a la iniciativa. Es tracta de discos gravats en el període comprès entre els anys 40 i 90 del segle passat, tots relacionats amb el tema ferroviari i que formen part de la col·lecció d’uns 500 vinils que Solé ha col·leccionat al llarg dels darrers 5 anys. Nebot explica que “en molts casos es tracta de discos rars molt difícils de trobar, que han estat adquirits mitjançant compra directa a particulars o antiquaris, o fins i tot a través de subhasta”.

La mostra inclou discos de bandes i cantants d’estils molt diferents, des de rock i pop a heavy, soul, llatina, new wave, música electrònica, folklòrica, nova cançó i bandes sonores, a més de discos infantils o d’humor (com el de Gila suicida). Com a curiositat, hi podem trobar singles gravats en alemany, anglès, castellà, català, francès, italià i portuguès.

Entre els noms coneguts que figuren a l’exposició podem citar grups britànics (Madness amb el seu Waiting for the gosht train o Jam amb Down in the tube station) o alemanys (Kraftwerk amb Trans Europe Express); cantants nord-americans i canadencs (Madonna amb Holiday o Neil Young amb Southern Pacific), francesos (Becaud i Le Train de la vie), espanyols (Víctor Manuel amb El tren de madera; Quimi Portet amb Tres trens o Sabina amb Caballo de Cartón) o italians (Gigliola Cinquetti i El treno dell’amore); grups estatals (Los Sirex, amb el seu Tren de la costa; Los Pekenikes amb el Tren Transoceánico, Los Mustang amb Quinientas millas o La Frontera amb Tren de Medianoche) o compositors de BSO com Ennio Morricone (Once upon a time in the West), Malcolm Arnold (El pont sobre el riu Kwai) o Richard Rodney Bennet (Assessinat a l’Orient Express).

La 9a edició del saló Lleida Expo Tren, la mostra internacional anual dedicada al lleure i el modelisme ferroviari més important de l’Estat espanyol i del sud d’Europa, es desenvolupa en els Pavellons 3 i 4 de Fira de Lleida amb 57 expositors comercials, 22 maquetes exposades i 38 fabricants i marques representades, als quals cal afegir els 31 clubs i associacions de Catalunya, de la resta de l’Estat, de França i d’Itàlia.

L’horari d’obertura de Lleida Expo Tren va de 10 a 20 h (dissabte) i de 10 a 14 h (diumenge). El saló està organitzat per la revista MásTren, i té el patrocini de l’Ajuntament de Lleida.