Gran presència internacional al saló Lleida Expo Tren

La 1a edició dels Premis Rail Platino reconeix la tasca en pro del modelisme ferroviari feta per Vidal Vidal, Basar Valira i les firmes Ibertren i Mabar

 El saló ha registrat cues de visitants des de primera hora del matí fins passades les dotze del migdia

 

“Una fira magnífica tant a nivell d’expositors com de públic” ha destacat Joan Simó, president de la Cambra de Comerç de Lleida i de la Comissió Delegada de Fira de Lleida, en el decurs de la inauguració de la 8a edició de Lleida Expo Tren, saló que es desenvolupa avui i demà als Pavellons 3 i 4 de Fira de Lleida. Simó ha felicitat l’organització per aconseguir una fira tan atractiva i amb tant poder de convocatòria i ha dit que la previsió és que en pròximes edicions s’incrementi encara més la representació d’Europa al saló.

Oriol Oró, director de la Fira de Lleida, ha assegurat que “les cues de visitants que s’han format a l’entrada del saló des de primera hora del matí fins passades les dotze del migdia han estat una prova fefaent que Lleida Expo Tren és una cita que atrau molt públic i que no deixa indiferent ningú”.

De la seva banda, Raül Valls, organitzador del certamen, s’ha mostrat molt satisfet pel gran nombre de visitants i sobretot per l’increment d’expositors que ha tingut enguany el saló, un 25% més que la passada edició. “Hem constatat la presència de molt públic francès i també que han vingut marques estrangeres a interessar-se per participar al saló l’any vinent, concretament una important firma alemanya”, ha explicat.

Lleida Expo Tren, la mostra anual del lleure i el modelisme ferroviari més important de l’Estat espanyol i del sud d’Europa, aplega enguany una nombrosa representació internacional, amb la presència d’expositors i membres de clubs i associacions procedents de França, Alemanya, Suïssa i els Estats Units.

Destaca la notable presència de clubs francesos com són la Union Artistique et Intellectuelle des Cheminots Français (UAICF), Modélisme Rail Catalan (Perpinyà) i el Club de Tarbes, Club de Mainvilliers-Chartres, i d’Yves Planas i Stéphane Vlieghe. A més, als expositors s’han afegit  dues marques molt importants com són Roco-Fleischmann (Alemanya) i Woodland Scenics (els Estats Units).

Per tercer any consecutiu, es pot veure una maqueta formada amb mòduls francesos i catalans connectats per la qual circularan trens de tots dos països. Això és possible gràcies a la col·laboració iniciada el 2014 entre la Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril (composta per 40 associacions) i la Union Artistique et Intellectuelle des Cheminots Français (l’UAICF, amb 170 associacions).

L’objectiu dels organitzadors és potenciar la internacionalització i anar equiparant Expo Tren amb fires com París, Milà, Colònia o Dortmund. Per tal d’aconseguir-ho, l’esdeveniment s’ha promocionat a les fires Rail Expo (a Chartres, França) i a IMA (a Colònia, Alemanya).

Primera edició dels Premis Rail Platino
D’altra banda, avui dissabte el saló ha estat el marc del lliurament dels Premis Rail Platino, guardó atorgat per l’entitat organitzadora del saló, la revista MásTren. El premi té l’objectiu de reconèixer les entitats, empreses, persones i institucions que hagin contribuït al desenvolupament i difusió del món del modelisme ferroviari.

La primera edició dels Premis Rail Platino —el primer i únic guardó d’aquestes característiques de l’Estat espanyol— ha estat per Vidal Vidal, impulsor del saló Lleida Expo Tren; la popular marca Ibertren, per la seva històrica trajectòria com a fabricant de trens en miniatura; Basar Valira, botiga andorrana centrada des de fa mig segle en la venda de trens en miniatura (i en el seu dia la més gran d’Europa d’aquest àmbit), i Mabar, firma pionera en el modelisme ferroviari que exporta actualment a països com França, Portugal, Itàlia, el Benelux, Suïssa, Japó, Grècia, la Xina i els EE.UU. El guardó consisteix en un tros de via cromat.

 

Dades generals del saló
La fira compta amb 61 expositors comercials, 22 maquetes exposades i 38 fabricants i marques representades, als quals cal afegir els 36 clubs i associacions de Catalunya, de la resta de l’Estat i de França. En total, hi ha 5 quilòmetres de vies per on circulen els trens en miniatura. Un atractiu important per al visitant aficionat al món del modelisme ferroviari és el mercat d’ocasions, que aquest any continua creixent i arriba fins a les 145 taules de venda, que suposa 290 metres lineals dedicats al comerç del tren en miniatura.

Lleida Expo Tren obre avui de 10 a 20 h i demà diumenge, de 10 a 14 h. El saló està organitzat per la revista MásTren, i té el patrocini de l’Ajuntament de Lleida.