Fira de Lleida tanca el bienni 2015-16 amb un superàvit de 25.000 €

Les 22 fires celebrades el 2016 van suposar un impacte econòmic sobre la ciutat (en sectors com l’hostaleria, la restauració, el comerç i els transports) de 8.800.000 €

 

L’exercici econòmic del bienni 2015-16 de Fira de Lleida ha tancat amb un benefici de 25.372€, resultat de la compensació dels resultats econòmics del 2016 (—245.273 €) i dels del 2015 (+ 270.645 €). Aquestes són les xifres que ha fet públiques Àngel Ros, president del Patronat de la Fundació Fira de Lleida i alcalde de Lleida, després de la reunió mantinguda aquest migdia pel Patronat de la Institució firal lleidatana. Ros ha recordat que el funcionament econòmic de Fira de Lleida es comptabilitza en biennis, en els quals el dèficit dels anys parells es compensa amb el superàvit dels anys senars, en els quals té lloc Municipàlia.

El paer en cap ha valorat també que aquest balanç positiu ha estat possible gràcies a la reducció de costos i l’optimització de la despesa per part de la direcció de la Institució firal, que ha possibilitat tancar els darrers exercicis amb un 100% d’autofinançament, sense aportacions extraordinàries.

Impacte de 8.800.000 € sobre la ciutat
Continuant amb el balanç de Fira de Lleida, Ros ha explicat que els 22 salons celebrats l’any 2016 van registrar 450 expositors i uns 300.000 visitants, el que va suposar un impacte econòmic sobre la ciutat (en sectors com l’hostaleria, restauració, comerç, transports, etc.) de 8.800.000 €.

Pel que fa als 2017, el Patronat ha aprovat un pressupost de 1.728.000 € i un calendari firal que inclou 25 salons en total. El paer en cap ha explicat que les perspectives i el ritme de contractació per a les edicions d’enguany de Municipàlia i Sant Miquel-Eurofruit són bons, i respecte a aquest últim saló ha esmentat la importància que assoliran els sectors de l’automòbil, els tractors, la maquinària agrícola i les tecnologies intel·ligents associades al sector agrari.

Quant al 2018, es reincorpora al calendari firal el saló Decorhabitat i s’assoliran en total les 24 fires (donat que Municipàlia i Innocàmping són biennals i tenen lloc els anys imparells). Ros ha explicat que la recuperació de Decorhàbitat, centrat en la construcció i la decoració de la llar, “és viable perquè ara hi ha mercat” gràcies a la progressiva recuperació econòmica.

Pel que fa al futur Pavelló 5 de Fira de Lleida, el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, ha explicat que “els inputs són positius” (creixement de l’economia catalana, increment del pressupost i necessitat de disposar de més superfície coberta per als salons Sant Miquel i Municipàlia) i que la Conselleria d’Empresa i Coneixement “probablement aquest any prendrà una decisió al respecte”. Cal recordar que el nou pavelló tindrà un cost de 2,8 milions d’euros.

El Patronat de la Fundació la Fira de Lleida (format per l’Ajuntament de Lleida, la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida, la Diputació de Lleida i la Generalitat de Catalunya) s’ha reunit per tal d’aprovar els comptes anuals de l’exercici 2016 i els pressupostos del 2017, a més de fer balanç de les activitats celebrades l’any 2016.