Fira de Lleida: 3.500 m² solidaris

La Institució firal cedeix el Pavelló 3 al Banc dels Aliments per a la propera edició del Gran recapte

 

Fira de Lleida i el Banc dels Aliments de Lleida han signat avui un conveni de col·laboració que permetrà cedir el Pavelló 3 de la Institució firal per tal d’emmagatzemar i distribuir el material obtingut en la campanya del Gran Recapte d’Aliments d’enguany. El conveni, signat per Àngel Ros, alcalde de Lleida i president del Patronat de la Fundació Fira de Lleida, i Joan Ramon Saura, president del Banc dels Aliments de Lleida, estableix que Fira de Lleida cedirà aquest pavelló (amb una superfície total de 3.500 m2) entre el 29 de novembre i el 13 de desembre i que alhora contribuirà a la difusió de la campanya solidària.

Àngel Ros ha fet una crida a la participació dels ciutadans de Lleida en el Gran Recapte i ha incidit en que, de la mateixa manera que es desenvolupen polítiques d’habitatge o educatives, és necessari també cobrir una necessitat tan bàsica com és l’alimentació.

De la seva banda, Saura ha remarcat la importància de disposar d’equipaments cèntrics que “facilitin l’acostar la campanya a la ciutadania i permetin que col·legis i altres col·lectius puguin accedir-hi fàcilment quan vinguin a fer tasques de voluntariat”. Saura ha afegit que “Lleida sempre ha estat una ciutat molt solidària”, i respecte al voluntariat ha afirmat que, tot i que encara falten algunes places per cobrir, espera “una resposta excepcional”.

El director de la Fira de Lleida, Oriol Oró, ha mostrat la seva satisfacció “per poder col·laborar amb el Banc d’Aliments d’una manera tan directa i per poder contribuir a una causa social en la qual ens hem d’implicar tots”. Cal recordar que Fira de Lleida ha potenciat en els darrers anys les accions de caire social, sigui amb accions directes com el Gran Recapte o facilitant la participació d’entitats solidàries en els seus salons.

Durant les dues setmanes de la cessió de la construcció, els voluntaris del Banc dels Aliments de Lleida podran disposar del pavelló per emmagatzemar i distribuir els productes recollits al municipi de Lleida, bàsicament a través del comerç (supermercats, etc.) de la ciutat. Cal recordar que els productes més adients per donar a la campanya són els llegums —preferentment cuits—, l’oli, la llet, les conserves de peix i carn i els aliments infantils.

La 9a edició de la campanya comptarà amb 205 punts de recollida a la ciutat, amb uns 2.800 voluntaris distribuïts entre els punts de recollida i els punts de classificació. L’objectiu és assolir els 250.000 quilos d’aliments.

El Gran Recapte d’Aliments és una campanya de recollida d’aliments bàsics per aconseguir que les famílies més necessitades rebin ajuda alimentària. La campanya es du a terme simultàniament pels quatre Bancs d’Aliments de Catalunya. L’objectiu és contribuir en la lluita contra la pobresa i l’exclusió social a les comarques de Lleida, i alhora prevenir i evitar el malbaratament alimentari.

A banda de la campanya del Gran Recapte, la captació d’aliments es fa també  a través de la recuperació d’excedents alimentaris de la indústria, dels programes públics d’ajuda de la Unió Europea i de l’aprofitament dels excedents del camp.

L’any 2016 el Banc dels Aliments de Lleida va recollir 1.750 tones d’aliments.