Estrena d’una ruta turística sobre la història del ferrocarril a la ciutat en el marc de Lleida Expo Tren

El saló ha registrat cues de visitants des de primera hora del matí fins passades les dotze del migdia

 

Les cues de visitants que s’han format a l’entrada del saló des de primera hora del matí fins passades les dotze del migdia han estat un any més la prova que Lleida ExpoTren és una cita anual que atrau molt públic. Durant l’acte d’inauguració de la 9a edició de Lleida Expo Tren, saló que es desenvolupa avui i demà als Pavellons 3 i 4 de Fira de Lleida, el president de la Cambra de Comerç de Lleida i de la Comissió Delegada de Fira de Lleida, Joan Simó, ha destacat que “any rere any la fira ha anat creixent en expositors, club representats i visitants i, amb la previsió d’arribar a les 12.000 persones, la converteix en el gran esdeveniment del lleure i el modelisme ferroviari del sud d’Europa que la ciutat no es pot perdre”. Simó ha afegit que “Lleida està molt ben comunicada en tren de les principals ciutats estatals i europees i aquesta és una de les claus de l’èxit de la fira” i ha reivindicat que el nou servei ferroviari d’alta velocitat a baix cost EVA tingui parada a l’estació de Lleida-Pirineus.

El tinent d’alcalde Rafael Peris ha destacat la “tradició ferroviària que sempre hi ha hagut a Lleida i ha anunciat que “Turisme de Lleida inclourà aviat en el seu programa de rutes turístiques una visita guiada per la història del ferrocarril a Lleida, una proposta que aquesta tarda s’estrenarà com a prova pilot en el marc de Lleida Expo Tren, amb el títol de La Lleida del ferrocarril, i que està reservada als visitants i als expositors”.

De la seva banda, Raül Valls, organitzador del certamen, s’ha mostrat “molt satisfet per l’acollida que en cada edició té la fira per part del gran nombre de visitants i sobretot pels expositors” i ha afegit que “com a organitzador em sento molt a gust tenint Lleida com a seu d’un esdeveniment que s’ha de conservar i que l’any vinent celebrarà el 10è aniversari a la ciutat”.

Lleida Expo Tren, la mostra anual del lleure i el modelisme ferroviari més important de l’Estat espanyol i del sud d’Europa, aplega enguany una nombrosa representació internacional, amb la presència d’expositors i membres de clubs i associacions procedents de França, Alemanya, Suïssa i, com a novetat, Itàlia i la Gran Bretanya.

Destaca la notable presència de clubs francesos com són la Union Artistique et Intellectuelle des Cheminots Français (UAICF), Modélisme Rail Catalan (Perpinyà), el Club de Tarbes o l’Associació de Tarbes, que enguany incrementen la seva participació amb un grup més nombrós.

Per primer cop, el saló acull la participació d’Itàlia. El VBF Group Ferrara-Venturina provinent de la regió de la Toscana presenta una maqueta escala 1:87 de 20 metres de llargada que reprodueix els paisatges i les circulacions ferroviàries de la zona. A més, als expositors s’han afegit dues marques molt importants com són l’alemanya Noch i la britànica Hornby Models (a l’Estat representada per la marca Electrotren).

Per quart any consecutiu, es pot veure una maqueta formada amb mòduls francesos i catalans connectats, per la qual circulen trens de tots dos països. Això és possible gràcies a la col·laboració iniciada el 2014 entre la Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril (composta per 40 associacions) i la Union Artistique et Intellectuelle des Cheminots Français (l’UAICF, amb 170 associacions). Es tracta d’una experiència inèdita que segueix posant en relleu el caràcter internacional de la fira.

Lleida Expo Tren acull la Cinquena Trobada de Modelisme Tripulat Indoor en un gran circuit que ocupa més de mig quilòmetre de vies i una superfície de 3.500 m2 (la meitat del Pavelló 3). Aquest any participen 15 reproduccions de locomotores de vapor i elèctriques a gran escala (1:10, 1:8, etc.) de diferents associacions i aficionats particulars.

Dades generals del saló
La fira compta amb 57 expositors comercials, 22 maquetes exposades i 38 fabricants i marques representades, als quals cal afegir els 31 clubs i associacions de Catalunya, de la resta de l’Estat, de França i d’Itàlia. En total, hi ha 5 quilòmetres de vies per on circulen els trens en miniatura. Un atractiu important per al visitant aficionat al món del modelisme ferroviari és el mercat d’ocasions, que aquest any arriba a les 138 taules de venda, que suposa 276 metres lineals dedicats al comerç del tren en miniatura.

Lleida Expo Tren obre avui de 10 a 20 h i demà diumenge, de 10 a 14 h. El saló està organitzat per la revista MásTren, i té el patrocini de l’Ajuntament de Lleida.