El risc de “massificació” a causa de curses i marxes de muntanya, a debat

El Saló de l’Esport i Turisme de Muntanya acull una jornada organitzada per Fira de Lleida, INEFC i UdL centrada en el futur d’aquestes activitats

 

El futur i els riscos per al medi ambient de les curses i les marxes de muntanya serà un dels temes estrelles de la 4a edició del Saló de l’Esport i Turisme de Muntanya (STM), certamen que es desenvoluparà el 25 i 26 de març al Pavelló 3 de Fira de Lleida. La jornada tècnica “Esdeveniments Esportius al Medi Ambient. Curses i marxes per muntanya: Perspectives de futur”, activitat organitzada per Fira de Lleida, INEFC-Lleida i la Universitat de Lleida, pretén fer un diagnòstic de l’evolució d’aquestes activitats en els darrers 10 anys, posant en relleu les problemàtiques potencials i les possibles solucions.

Alfredo Joven, director d’INEFC Lleida, ha destacat que aquestes jornades volen ser un fòrum de reflexió i abordar des de totes les perspectives el tema de les activitats esportives de muntanya i que la tercera edició se centrarà en aspectes organitzatius i de gestió, concretament en la necessitat de plantejar de forma sostenible les curses i marxes de muntanya (“a vegades controlades i d’altres no”) que es desenvolupen en espais naturals i protegits.

De la seva banda, Gonzalo Gil, subdirector de Suport i Innovació d’INEFC Lleida, afirma que, si bé les curses i marxes de muntanya suposen la dinamització socioeconòmica del territori, la seva gran proliferació en els darrers anys (curses de running, d’ultraresistència o de BTT) pot comportar problemes tant a nivell social com mediambiental. “L’ús de propietats privades sense autorització, la utilització sense cura de espais naturals sensibles i àdhuc protegits, són temes que cal controlar”. Segons Gil, que deixa ben clar que “es tracta d’ordenar i no de prohibir”, uns dels majors problemes que comporten aquestes proves “és que sovint s’apliquen conductes en el medi natural que són pròpies de l’espai urbà”.

Entre altres mesures per revertir aquesta problemàtica incipient, cal potenciar la tasca de sensibilització entre tots els agents implicats (organitzadors, participants, propietaris de les àrees utilitzades, Administracions en general, etc.) per tal d’afavorir “activitats sostenibles i saludables” i evitar problemes com l’accidentabilitat de participants poc preparats i l’erosió de l’entorn o la seva contaminació amb residus.

També ha remarcat la idoneïtat de disposar d’un codi de bones pràctiques que estableixi un conjunt de mesures per ordenar i estructurar aquestes activitats. En aquest sentit Gil ha afirmat que aquest Codi de Bones Pràctiques d’Organització d’Esdeveniments en el Món Rural, elaborat per la Fundació del Món Rural i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, està ja molt avançat.

Rafael Peris, tinent d’alcalde i regidor de Promoció de la Ciutat, ha afirmat que la jornada és una activitat de molt nivell, adreçada a un públic tècnic i que suposa un complement ideal a l’àrea d’exposició. En la mateixa línia, Oriol Oró, director general de Fira de Lleida, ha destacat el valor de comptar amb la participació d’una entitat com l’INEFC, “col·laboració que aporta una vessant molt professional al saló i li atorga un valor afegit important”.

La trobada, coordinada per Estela Farías, professora d’INEFC-Lleida, tindrà lloc el matí del dissabte 25 de març amb diferents ponències d’experts en diferents àrees que donaran a conèixer les novetats relatives als esdeveniments esportius a la natura i el punt de vista dels organitzadors i els participants a les curses i de l’administració dels espais naturals protegits. Les jornades tècniques s’adrecen als estudiants i els professionals d’INEFC, Medicina o Fisioteràpia i també als practicants d’esports a la natura.

La sessió s’iniciarà a les 10 h, amb la ponència “Contextualització: Esdeveniments Esportius & Medi Natural”, a càrrec de la doctora Estela I. Farías, professora d’INEFC-Lleida. Jordi Canals, de la Diputació de Barcelona, parlarà sobre el punt de vista de l’administració sobre els espais naturals protegits; Gonzalo Gil, professor d’INEFC-Lleida i director esportiu del Trekorientació, sobre l’organitzador, i Arnau Julià, exmembre de l’equip Buff i col·laborador del programa de TV “Imparables”, sobre el participant.

A continuació, Marc Costa i Eduard Plana, de la Fundació Món Rural i el Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya, exposaran el “Codi de bones pràctiques en l’organització i la celebració de curses i marxes per muntanya”, una iniciativa molt avançada. Finalment, es desenvoluparà una taula rodona, amb la participació de tots els ponents.

Les Jornades Tècniques Esport i Turisme en el Medi Ambient, trobada que pretén complementar l’oferta dels expositors amb unes jornades centrades en temes d’interès social i que vinculen la pràctica de l’esport i l’oferta acadèmica, assoleixen enguany la tercera edició.

L’edició del 2015 es va centrar en aspectes de l’activitat física en el medi natural i la salut, mentre que en l’edició de l’any passat es va parlar d’aspectes organitzatius i d’entrenament, amb la participació de la coneguda esportista Núria Picas, i també de diferents experiències d’èxit organitzades en territori lleidatà.

El programa complet de la jornada tècnica es pot consultar a aquest enllaç.