Una dècada d’una Lleida ExpoTren més internacional que mai

Creix la participació d’expositors comercials i el nombre de maquetes procedents de països com França, Alemanya, Itàlia i Suïssa

Fira de Lleida acollirà el 16 i el 17 de març la 10a edició del saló Lleida ExpoTren, la mostra internacional anual dedicada al lleure i el modelisme ferroviari més important de l’Estat espanyol i del sud d’Europa, que forma part del circuit europeu dels salons monogràfics dedicats al món del tren i del modelisme ferroviari, com els que se celebren a ciutats com Chartres, Milà, Colònia o Dortmund.

Enguany, creix sensiblement la participació d’expositors comercials (n’hi haurà 60), s’incrementa el nombre de maquetes provinents de l’estranger, amb expositors procedents de França, Alemanya, Itàlia i Suïssa, i hi haurà un augment considerable de visitants francesos, fruit de la promoció que els organitzadors han dut a terme en diferents fires del sector, com la Rail Expo de Chartres.

En el decurs de la presentació del saló, el president de la Cambra de Comerç de Lleida i de la Comissió Delegada de Fira de Lleida, Joan Simó, ha explicat que enguany la fira té una superfície de 8.000 m2 (1.303 m2 pertanyents a espai ocupat per maquetes) repartits en dos pavellons (3 i 4) i que comptarà amb 60 expositors comercials (tres més que l’any passat) i 38 fabricants i marques representades. Igualment, hi haurà 36 clubs i associacions de Catalunya, de la resta de l’Estat, de França (cinc més que l’edició anterior). D’altra banda, el saló compta ja amb 448 participants professionals acreditats.

Un atractiu important per al visitant aficionat al món del modelisme ferroviari és el mercat d’ocasions, que aquest any arriba a les 142 taules de venda, que suposarà 284 metres lineals dedicats al comerç del tren en miniatura. Es preveu que el saló aplegui uns 12.000 visitants, com l’edició anterior.

De la seva banda, el diputat de la Diputació de Lleida, Paco Cerdà, ha dit que Lleida ExpoTren és una fira que cada any va a més, tant pel que fa als expositors com a les maquetes exposades, i que ja s’ha convertit en un dels salons de referència que se celebren en les instal·lacions de Fira de Lleida. 

El director dels Serveis Territorials d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya a Lleida, Ramon Alturo, ha destacat que la fira és un motor de dinamització econòmica per al territori i s’ha convertit en un referent internacional pel que fa al modelisme i al mercat d’ocasió ferroviari.

El director del saló i editor de la revista Más Tren, Raül Valls, ha valorat molt positivament l’augment de la presència prevista de visitants francesos i ha destacat la xifra de 448 participants professionals acreditats –entre expositors i personal que té cura de les maquetes–, que representarà un impacte econòmic molt important per als sectors hoteler, de restauració i comercial de la ciutat.

Maquetes franceses inèdites
Aquest any, Lleida ExpoTren acull la participació de diferents associacions provinents de França, que aportaran un conjunt de maquetes inèdites al nostre país. També tornen a exposar les seves maquetes els clubs francesos (Associació de Tarbes, Club de Perpinyà, Club de Chartres, etc.) que enguany incrementen la seva participació amb un grup més nombrós.

L’associació d’Amics del Ferrocarril de Tarbes (França) presentarà dues interessants maquetes d’ambient far west. Una en escala N, que recrea la indústria de la fusta a les Muntanyes Rocalloses, i un altra en escala H0n30 (escala molt exclusiva i habitual als Estats Units) inspirada en una població de l’Oest americà.

També es presentarà la maqueta The A.A.R.P. Mining Co. Ltd etc., una obra a escala 0n30 que reprodueix una mina dels Estats Units  de finals del segle XIX. Aquesta maqueta va il·lustrar la portada de la revista Más Tren número 113 i és la primera vegada que s’exposa a Espanya.

Per cinquè any consecutiu, es podrà veure una maqueta formada amb mòduls francesos i catalans connectats, per la qual circularan trens de tots dos països. Això és possible gràcies a la col·laboració iniciada el 2014 entre la Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril (composta per 40 associacions) i la Union Artistique et Intellectuelle des Cheminots Français (l’UAICF amb 170 associacions). Es tracta d’una experiència inèdita que continua posant en relleu el caràcter internacional de la fira.

Circuit de tren quilomètric
Lleida ExpoTren acollirà la 6a Trobada Indoor de Modelisme Tripulat en un gran circuit que ocuparà més de mig quilòmetre de vies i una superfície de 3.500 m2 (la meitat del Pavelló 3). Aquest any participen 16 reproduccions de locomotores de vapor i elèctriques a gran escala (1:10, 1:8, etc.) de diferents associacions i aficionats particulars.

A més, es podrà veure l’exposició fotogràfica “El Tren dels Llacs, viatjar en el temps”, una selecció a càrrec dels col·leccionistes i experts en l’àmbit ferroviari Joan Solé i Antoni Nebot. Es tracta d’una selecció cronològica de 100 fotografies de l’emblemàtica línia ferroviària Lleida-la Pobla de Segur.

Un any més la coneguda marca alemanya Märklin tindrà un espai lúdic, anomenat  “Märklin My World”, en el qual els infants podran jugar amb els trens en miniatura i practicar el maquetisme.

Visita guiada per la història ferroviària de Lleida
Per segon any, Turisme de Lleida organitza una visita guiada (el dissabte 16, a les 16.30 h), gratuïta per als visitants i els expositors, per descobrir els vestigis ferroviaris que després de més de 150 anys encara es conserven més o menys amagats. Serà un recorregut d’una hora i mitja per conèixer aquest patrimoni de la història del ferrocarril a la ciutat de Lleida. 

El saló compta amb la col·laboració de l’Associació de Comerciants de la Zona Alta de Lleida i diverses botigues d’aquesta zona comercial han col·laborat a difondre el saló.

Fruit dels acords de l’organització de Lleida ExpoTren i el Museu del Ferrocarril de Catalunya de Vilanova i la Geltrú i el Museu del Joguet de Catalunya de Figueres, aquest any l’entrada a la fira tornarà a incloure vals de 2×1 en els tiquets dels esmentats espais museístics. Com en cada edició, durant la setmana de la fira, Renfe posa a disposició dels visitants un bo del 30% de descompte en els bitllets de tren amb destinació Lleida, per facilitar que el públic provinent de tot l’Estat espanyol i de França es desplaci fins a la capital del Segrià.

La inauguració, dissabte a les 11 h
L’acte d’inauguració de Lleida ExpoTren tindrà lloc el dissabte 16 de març, a les 11 h, al Pavelló 4 de Fira de Lleida, sota la presidència de Joan Simó, president de la Cambra de Comerç de Lleida.

L’horari d’obertura de Lleida ExpoTren serà de 10 a 20 h (el dissabte) i de 10 a 14 h (el diumenge). El saló està organitzat per la revista Más Tren, i té el patrocini de l’Ajuntament de Lleida.