Noranta imatges d’accidents històrics al saló Lleida Expo Tren

La curiosa mostra és un recull de 90 imatges en blanc i negre d’espectaculars accidents que van d’un gravat francès de 1856 a una fotografia de 1969

 

La 8a edició del saló Lleida Expo Tren acull la curiosa exposició de fotografies històriques “Train Wreck” (Xoc de Trens), un recull de 90 imatges d’espectaculars accidents ferroviaris —o produïts en un context ferroviari— muntada per l’expert en el món dels ferrocarrils Joan Solé, amb el fons del col·leccionista Antoni Nebot. La mostra inclou una norantena d’imatges en blanc i negre que van d’un gravat francès de 1856 —en aquella època anterior a la fotografia les notícies s’il·lustraven amb dibuixos manuals— a una fotografia de 1969.

L’exposició evita la vessant més truculenta dels accidents (morts o ferits), ofereix imatges curioses d’accidents —xocs, sortides de via, etc.— o fins i tot atemptats (com el sabotatge a un tren nazi a l’Hongria l’any 1944) esdevinguts a tots els continents, excepte Àsia i Àfrica. La mostra també dedica un apartat a la demarcació de Lleida, amb instantànies de la sortida de via d’un tren a Tremp de 1957 o el xoc de màquines a Lleida de l’any 1949.

La mostra inclou també alguna imatge d’accidents no estrictament protagonitzats per tren, com el descarrilament d’un tramvia o la caiguda d’un avió al costat d’una via ferroviària. L’exposició es podrà contemplar tot el cap de setmana al Pavelló 4 de Fira de Lleida. Igualment, hi trobem alguna imatge cinematogràfica, com una de la pel·lícula Radiomanias (1930) de Stan Laurel i Oliver Hardy.

Antoni Nebot disposa d’un arxiu de 20.000 fotografies centrades en el món dels trens, de les quals 200 relacionades específicament amb accidents.

L’horari d’obertura de Lleida Expo Tren és de 10 a 20 h (dissabte) i de 10 a 14 h (diumenge). El saló està organitzat per la revista MásTren, i té el patrocini de l’Ajuntament de Lleida.