Maquetes inèdites i amb tot luxe de detalls al Lleida Expo Tren

En el pavelló 4 de Fira de Lleida també es pot veure una exposició fotogràfica que repassa els 10 anys del Tren dels Llacs

La 10a edició del saló Lleida Expo Tren, la mostra internacional anual dedicada al lleure i el modelisme ferroviari més important de l’Estat espanyol i del sud d’Europa, ofereix 1.303 m2 d’espai ocupat per les maquetes. Enguany destaca la participació de diferents associacions provinents de França, que aporten un conjunt de maquetes inèdites al nostre país. És el cas de “The A.A.R.P. Mine Ltd & Co., etc…”, una obra a escala 0n30 (trens a escala 1:48  que circulen per vies H0) que reprodueix una xarxa ferroviària minera fictícia situada a les Muntanyes Rocalloses dels Estats Units de finals del segle XIX. Aquesta maqueta va il·lustrar la portada de la revista Más Tren número 113 i és la primera vegada que s’exposa a Espanya.

La construcció destaca pels detalls dels edificis, els arbres, les proteccions contra els despreniments de roques, el subministrament d’aigua, el pont, les roques i la decoració del fons pintada a mà. Membres del grup francès Traverses des Secondaires (TDS) es van encarregar de construir aquesta obra mestra.

L’associació d’Amics del Ferrocarril de Tarbes (França) presenta dues interessants maquetes d’ambient far west. Una en escala N, la “Possum Valley”, que recrea la indústria de la fusta a les Muntanyes Rocalloses, a l’oest d’Oregon. Ambientada en els anys 1940, recrea la serreria Possum Lumber Company, que disposava d’una línia de ferrocarril pròpia que travessava els boscos del voltant. L’altra maqueta, la “Lucy Station”, està fabricada en escala H0n30 (escala molt exclusiva i habitual als Estats Units), i s’inspira en la població minera de Lucy, al sud-oest de Colorado.

Història fotogràfica del Tren dels Llacs
Lleida Expo Tren acull també la interessant exposició fotogràfica “El Tren dels Llacs, viatjar en el temps”, una selecció a càrrec dels col·leccionistes i experts en l’àmbit ferroviari Joan Solé i Antoni Nebot. Es tracta d’una selecció cronològica de 100 fotografies, obra de Joan Solé, de l’emblemàtica línia ferroviària Lleida-la Pobla de Segur, que repassa la història d’aquest tren turístic que va començar a funcionar amb la campanya “Ara Lleida a vapor” fins a convertir-se més endavant en un producte turístic que està en marxa des de fa 10 temporades d’abril a finals d’octubre i que està orientat bàsicament al turisme familiar i als amants del ferrocarril i de la natura en estat pur.

En les imatges es poden veure les diferents locomotores que formen part del Tren dels Llacs (la locomotora de vapor “la Garrafeta”, les dièsel dels models 10817 i 10820, conegudes com “ie-iés”, i el comboi panoràmic), els quatre embassaments del recorregut (Sant Llorenç, Camarasa, Cellers i Sant Antoni), els congostos de Terradets i Collegats, diferents estacions, el tren travessant ponts i sortint de túnels, treballadors ferroviaris, viatgers, personalitats i, sobretot, molt de paisatge. Com a curiositat, hi ha una foto de l’últim comboi de RENFE que va circular per la línia abans que la Generalitat de Catalunya es fes càrrec de la gestió.

Cal dir que Joan Solé disposa de 1.600 fotos i 30 vídeos sobre el Tren dels Llacs, que ha anat fent cada dissabte de la campanya durant 10 anys consecutius.

Com cada any, el col·leccionista Joan Solé, en col·laboració amb l’arxiu fotogràfic d’Antoni Nebot, ha editat un segell i un sobre commemoratiu del Lleida Expo Tren, que es pot adquirir a l’estand de Más Tren.

Joan Simó inaugura el saló
L’acte d’inauguració de Lleida Expo Tren ha tingut lloc aquest matí al Pavelló 4 de Fira de Lleida, sota la presidència de Joan Simó, president de la Cambra de Comerç de Lleida. També hi han estat presents el subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, i el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Lleida, Xavier Rodamilans.

La 10a edició de Lleida Expo Tren compta amb 60 expositors comercials i 38 fabricants i marques representades. Igualment, hi ha 36 clubs i associacions de Catalunya, de la resta de l’Estat, de França. El saló ocupa una superfície de 8.000 m2, dels quals 1.303 m2 pertanyen a l’espai ocupat per les maquetes. L’horari d’obertura de Lleida Expo Tren demà diumenge serà de 10 a 14 h.