Maqueta futurista del Pla de Vilanoveta a Lleida Expo Tren

El muntatge inclou molts gadgets curiosos, humorístics i fins i tot surrealistes

El president de la Cambra, Joan Simó, inaugurarà el saló demà dissabte 11 de març, a les 11 h, al Pavelló 4 de Fira de Lleida

 

Una maqueta futurista de les infraestructures ferroviàries del Pla de Vilanoveta, presentada per la revista Más Tren, serà un dels muntatges innovadors de la 8a edició del saló Lleida Expo Tren, certamen que obre demà les portes amb 61 expositors comercials, 22 maquetes exposades i 38 fabricants i marques representades. Amb el títol ”Pla de Vilanoveta. Any 2050”, el muntatge presentarà un conjunt d’instal·lacions format pel “futur” Museu del Ferrocarril de Lleida —un projecte actualment arxivat—, amb una estació de viatgers futurista, una gran zona de grades on el públic contempla els combois “antics” que circulen (entre ells un AVE) i fins i tot un poble-museu dels anys 50 del segle passat.

La maqueta, d’escala H0 (1:87) i que ha suposat més de 300 hores de feina, es presenta per primera vegada a l’Estat espanyol, després d’estar exposada a les fires Rail Expo de Chartres (França) i a la IMA de a Colònia (Alemanya). Un fet remarcable és que el muntatge inclou molts gadgets curiosos, humorístics i fins i tot surrealistes, com uns hipopòtams banyant-se en un antic dipòsit d’aigua de l’època de les locomotores a vapor o l’enterrament de l’autor de la maqueta (ja amb 90 anys, ja que es tracta del 2050) en un petit cementiri annex a l’estació.

Altres novetats
Entre altres novetats, els visitants poden gaudir de l’exposició d’un model de la locomotora Alsthom 7600 de Renfe, una reproducció a escala 1:5-1:6 que circula per una via de 10 polzades d’ample. Es tracta d’una reproducció en miniatura única a Europa per les seves característiques (fa 3 m. de llarg i pesa 800 kg.). El model ha estat construït per Francesc Parera.

Al saló també es pot veure la maqueta “Berlín 1945”, construïda per l’Associació de Recreació i Modelisme Divisió 45 TH de les Borges Blanques. La construcció recrea la destrucció de la ciutat alemanya i la seva estació de ferrocarril durant la Segona Guerra Mundial. També és interessant l’exposició “Train Wreck”, a càrrec de Joan Solé, amb el fons del col·leccionista Antoni Nebot. Es tracta d’una selecció de 100 fotos d’espectaculars accidents ferroviaris.

Lleida Expo Tren acull la Quarta Trobada de Modelisme Tripulat Indoor en un gran circuit que ocupa més de mig quilòmetre de vies i una superfície de 3.500 m2 (la meitat del Pavelló 3). Aquest any participen 15 reproduccions de locomotores de vapor i elèctriques a gran escala (1:10, 1:8, etc.) de diferents associacions i aficionats particulars (3 locomotores més que l’any anterior).

El president de la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida, Joan Simó, inaugurarà Lleida Expo Tren demà dissabte 11 de març, a les 11 h, al Pavelló 4 de Fira de Lleida. El saló obre demà de 10 a 20 h i diumenge, de 10 a 14 h. El saló està organitzat per la revista MásTren, i té el patrocini de l’Ajuntament de Lleida.