Increment d’expositors i maquetes a Lleida Expo Tren

Entre les activitats paral·leles destaca la visita guiada que organitza Turisme de Lleida per descobrir els punts de referència ferroviaris que queden a la ciutat

El saló tindrà lloc el 14 i 15 de març amb expositors d’Espanya, França, Gran Bretanya, Alemanya, Àustria, Suïssa i —per primer cop— de Portugal

Coincidint amb la commemoració dels 160 anys de l’arribada del tren a la ciutat, Lleida acollirà la 11a edició del saló Lleida Expo Tren, un saló plenament consolidat que obrirà les portes el 14 i 15 de març amb un increment d’expositors i maquetes. Lleida Expo Tren, la mostra internacional anual dedicada al lleure i el modelisme ferroviari més important de l’Estat espanyol i del sud d’Europa, tindrà enguany 63 expositors comercials (per 60 l’any passat), 42 maquetes (davant les 38 de l’edició anterior) i 38 clubs i associacions de l’Estat i de França (per 36 l’edició anterior), segons dades aportades per Raül Valls, promotor i director del saló.

Lleida Expo Tren, certamen que forma part del circuit europeu dels salons monogràfics dedicats al món del tren i del modelisme ferroviari, com els que se celebren a ciutats com Chartres, Milà, Colònia o Dortmund, tindrà lloc als Pavellons 3 i 4 de Fira de Lleida i ocuparà una superfície de 8.000 m2, dels quals 2.518 corresponents a l’espai ocupat per les maquetes. El saló comptarà amb representació de l’Estat espanyol, França, Alemanya, Gran Bretanya, Suïssa, Àustria i Portugal. La trobada comptarà amb quasi 500 participants acreditats i és previst que hi passin uns 12.000 visitants.

La celebració dels 160 anys de l’arribada del ferrocarril a Lleida quedarà ben reflectida al saló amb l’exposició fotogràfica sobre la línia Barcelona–Manresa–Lleida, aportada pels col·leccionistes i experts en l’àmbit ferroviari Joan Solé i Antoni Nebot. Es tracta d’una selecció de 100 fotografies històriques de l’esmentada línia ferroviària.

Un dels atractius del saló serà la maqueta formada amb mòduls francesos i catalans, per la qual circularan trens de tots dos països, muntatge que ha estat possible gràcies a la col·laboració, iniciada el 2014, entre la Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril, formada per 40 associacions, i la Union Artistique et Intellectuelle des Cheminots Français (L’UAICF), que aplega 170 associacions. Com a novetat, enguany s’incorporen les associacions franceses de Chartres i Clermont-Ferrand, les quals aportaran dues maquetes inèdites al nostre país.

El l’àmbit comercial, a banda dels expositors procedents d’Espanya, França, Gran Bretanya, Alemanya, Àustria i Suïssa, enguany s’incorpora l’empresa Gestión Ferroviaria (Espanya) i el fabricant de models ferroviaris Sud Express (Portugal).

Lleida Expo Tren serà també el marc de la 7a Trobada Indoor de Modelisme Tripulat en un gran circuit que ocuparà més de mig quilòmetre de vies i una superfície de 3.500 m2. Es tracta d’una exhibició de màquines a gran escala (1:10, 1:8, entre altres) en la que participaran 18 locomotores de vapor i elèctriques de diferents associacions i particulars.

Finalment, a l’espai lúdic “Märklin My World” de la coneguda marca alemanya Märklin els infants podran jugar amb els trens en miniatura i practicar el maquetisme. En aquest mateix àmbit, la Union Artistique et Intellectuelle des Cheminots Français desplegarà una sèrie de jocs temàtics relacionats amb el món del ferrocarril destinats als més petits.

Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Lleida, ha presidit avui la presentació de Lleida Expo Tren i ha destacat la consolidació del saló, mentre que Paco Cerdà, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Lleida, ha afirmat que Lleida Expo Tren és un dels salons més espectaculars que es fan a Lleida, amb una àmplia oferta repartida entre els Pavellons 3 i 4 de Fira de Lleida i un elevat nombre de participants i visitants.

De la seva banda Joan Gilart, diputat de la Diputació de Lleida, ha incidit en la importància de Lleida com a capital firal del territori, i Ramon Alturo, director dels Serveis Territorials d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya a Lleida, ha remarcat que es tracta d’un certamen amb un públic molt fidel i que té un marcat caràcter internacional. La presentació ha comptat també amb Oriol Oró, director general de Fira de Lleida.

Estratègia d’aliances
Els organitzadors de Lleida Expo Tren saló col·laboren amb diverses entitats públiques i privades per tal de promocionar i aportar un valor afegit al saló. Així, Turisme de Lleida farà el dissabte, dia 14 (a partir de les 16.30 h) una visita guiada gratuïta per a visitants i expositors per descobrir els vestigis ferroviaris que després de 160 anys encara es conserven a la ciutat de Lleida, i especialment al barri de Pardinyes. Serà un recorregut d’una hora i mitja per conèixer aquest patrimoni de la història del ferrocarril a la ciutat de Lleida. 

D’altra banda, el saló compta amb la col·laboració de l’Associació de Comerciants de la Zona Alta de Lleida i de diverses botigues d’aquesta zona comercial, que col·laboren en la difusió del saló.

A més, Lleida Expo Tren manté la triple aliança amb el Museu del Ferrocarril de Catalunya de Vilanova i la Geltrú i el Museu del Joguet de Catalunya de Figueres i l’entrada a la fira tornarà a incloure vals de 2×1 en els tiquets dels esmentats espais museístics.

Finalment, durant la setmana de la fira, Renfe posa a disposició dels visitants un bo del 35% de descompte en els bitllets de tren amb destinació Lleida, per facilitar que el públic provinent de tot l’Estat espanyol i de França es desplaci fins a la capital del Segrià.

Cal recordar que Lleida Expo Tren es divideix en dos grans sectors, el lúdic i el comercial. El primer inclou maquetes de trens a escala N (1:160), H0 (1:87), 0 (1:43,5) i 1 (1:32); participació de diferents clubs de França; grans maquetes modulars de la Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril; gran maqueta modular del Club N de España; maquetes modulars de Asociación Foro Trenes, Club Ibérico i Club MZA; circuit de trens de “vapor viu” escala 1, i circuit de modelisme ferroviari tripulat; exposició fotogràfica, i seminaris i xerrades).

El sector comercial aplega els estands de fabricants i importadors de trens, accessoris i publicacions; estands institucionals, d’associacions i clubs; estands amb oferta lúdico-ferroviària, i Mercat d’ocasions, amb compra-venda de material divers).

L’horari d’obertura de Lleida Expo Tren serà de 10 a 20 h (el dissabte) i de 10 a 14 h (el diumenge). El saló està organitzat per la revista Más Tren, i té el patrocini de l’Ajuntament de Lleida.