Arrenca Sant Miquel, motor de la recuperació econòmica

Amb la celebració de la Fira de Sant Miquel i del saló Eurofruit, Fira de Lleida reprèn l’activitat presencial en l’àmbit de les grans fires. I ho fa amb una voluntat molt clara: la de contribuir activament a la reactivació econòmica i a la dinamització empresarial de la ciutat i del territori.

En el nostre cas, a més, parlem d’un retorn a la presencialitat per la porta gran: la represa de l’activitat coincideix amb la celebració de les grans fires internacionals de la tardor, que són de fet els salons professionals més rellevants del nostre calendari firal. En aquest últim quadrimestre de l’any viurem el retorn dels més importants esdeveniments internacionals dirigits al públic professional, tots ells referents en el seus respectius sectors: la Fira de Sant Miquel, Eurofruit, Municipàlia i Innocamping.

La primera gran cita, com ja sabeu, serà el doble saló Sant Miquel i Eurofruit, que té lloc del 30 de setembre al 3 d’octubre, i que no només recupera el seu format presencial; ho fa a més amb un 100% d’ocupació (parlem de 54.000 m2) i la presència massiva de les principals empreses del sector (290 expositors en total). Després de la llarga travessa del desert que ha suposat la pandèmia per a moltes empreses, aquestes volen recuperar el temps perdut, i confien en la fira com una de les vies que els portarà al tren dels negocis.

Es tracta doncs d’una edició especial, la de l’inici del retorn a la normalitat, i per reforçar el paper de la fira com a agent impulsor de l’economia, hem treballat de forma especial 3 eixos:

  • La Internacionalització. No solament amb la presència d’expositors estrangers, també reforcem la internacionalització del sector agrari amb la missió inversa internacional Agrotech 2021, organitzada per Acció i que que comptarà amb la participació de 10 països (Xile, Costa Rica, Etiòpia, Guanya, Kenya, Marroc, Perú, República Dominicana, Sudàfrica i Turquia).
  • La Innovació i digitalització del sector agrari. Destaquem en primer lloc el 5G Ponent, un espai multifuncional on es donaran a conèixer de projectes innovadors per part dels principals centres de recerca del país, on es presentaran innovacions aplicades per empreses i on trobarem diverses startup. Sense oblidar el Premi a la Innovació Tecnològica i Seguretat en el Disseny de les Màquines Agrícoles i dels Equips de la Indústria Agroalimentària, o la transferència de coneixement acadèmic que aporta el premi del Llibre agrari, que enguany assoleix la 50a edició.
  • Aprofundiment en la Fira 4.0. Sostenibilitat, digitalització i automatització de processos: s’ha implementat un procés de registre i compra online, accés mitjançant QR al mòbil (el que suposa la reducció en l’ús de paper), s’han organitzat jornades en streaming i meetings internacionals virtuals, s’ha reforçat el control d’accessos i les mesures anti-covid (vigilància d’aforaments, ús de mascareta, distància) mitjançant videocàmeres i intel·ligència artificial en temps real.

És per això que, com a director general de Fira de Lleida, crec fermament que hem d’encarar aquesta darrers mesos del 2021 amb molt d’optimisme i il·lusió, donat que el procés de vacunació s’ha mostrat efectiu per lluitar contra els contagis, i estic convençut que reprendrem progressivament l’activitat amb normalitat.

En el cas del món agrari, que durant la pandèmia s’ha mostrat con un sector fort, valent i amb capacitat d’adaptació, cal agrair la seva ferma predisposició a celebrar la fira; en tot moment s’ha mostrat favorable a reprendre l’activitat firal i a recolzar la plataforma comercial i promocional que representa la Fira de Sant Miquel i Eurofruit.

L’objectiu de tots els sectors implicats en la fira, insisteixo, és aconseguir que aquesta recuperi el seu paper d’important instrument de dinamització empresarial, generador de confiança social i impulsor de l’activitat econòmica. Cal posar en valor l’impacte econòmic positiu que genera en l’entorn econòmic, sobretot en les pimes de sectors especialment castigats per la Covid (l’hoteleria, la restauració, el comerç, el transport, els serveis…), i que es veuen directament beneficiats per l’activitat firal i congressual de Fira de Lleida.

Amb aquesta voluntat de tornar a ser motor econòmic i social per a les empreses, la ciutat i el territori, reprenem l’activitat firal presencial, il·lusionats en iniciar un nou cicle de normalitat i tornar a gaudir d’aquesta fira que tant estimem i que tan valor ens aporta. 

Oriol Oró Trilla
Director General de Fira de Lleida