Rècord de públic a la Fira de Sant Miquel-Eurofruit per conèixer les noves oportunitats de conreus de l’ametller

  • Gairebé 600 persones participen en la primera edició del Simposio Nacional del Almendro y otros Frutos Secos, organitzat per l’IRTA i la revista de Fruticultura
  • Els experts ofereixen les claus d’èxit i les solucions tècniques per aprofitar els beneficis econòmics d’una plantació molt adaptada a l’entorn de regadiu del canal Segarra-Garrigues

 

La primera edició del Simposio Nacional del Almendro y otros Frutos Secos s’ha celebrat aquest matí a Lleida durant la jornada inaugural de la 61a edició de la Fira de Sant Miquel i s’ha saldat amb un rècord absolut de públic en una jornada tècnica de la Fira. El simposi, organitzat per l’IRTA i la revista de Fruticultura, s’ha desenvolupat al Saló de Congressos del Palau de Vidre de Fira de Lleida, que ha acollit a gairebé 600 persones. Aquest fet demostra que l’ametller i la resta dels fruits secs s’han convertit en un conreu de moda que ofereix noves oportunitats comercials que, en el cas de Lleida, es poden desplegar en l’entorn del canal Segarra-Garrigues.

 

En el marc del simposi, l’IRTA ha presentat les noves varietats d’ametlla amb les quals han assajat per obtenir un rendiment superior, aprofitant les dotacions d’aigua. En aquest sentit, l’especialista de l’IRTA, Xavier Miarnau, ha animat als productors a què apostin per aquest tipus de conreus, “prenent l’exemple dels EUA, on els últims 10 anys la superfície ha crescut un 50% i la producció un 120%”.

 

Casos d’èxit

Els assistents al Simposi han pogut conèixer de primera mà les experiències del conreu superintensiu de l’ametller de l’empresa Agromillora Group o el cas d’èxit de la producció de fruits secs a California, ponència que ha anat a càrrec de l’Especialista en Plantacions Extensives del Plant Sciences Department, University of California Davis, Louise Ferguson. L’especialista ha explicat el cas de la zona de Califòrnia, on mitjançant les millores varietals i les bones pràctiques agrícoles han aconseguit desenvolupar un conreu molt productiu.

 

La jornada ha seguit amb una taula rodona, en la qual representants de les empreses Borges International Group, Nogaltec, Crisol de Frutos Secos i Coselva han mostrat els seus models productius en les plantacions de pistatxo, nous, ametlles, avellanes i altres fruits secs. Per acabar, la professora de la Unitat de Nutrició Humana del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, Mònica Bulló, ha enumerat els beneficis del consum de fruits secs per a la salut.

 

L’ametller s’ha convertit en un cultiu de moda a Espanya. Gràcies a l’aparició de noves varietats que es desenvolupen en regadiu, els pagesos lleidatans poden aprofitar les dotacions d’aigua que ofereix el canal Segarra-Garrigues i beneficiar-se de la rendibilitat econòmica i les facilitats de maneig que ofereix la plantació. Actualment, Lleida compta amb 20.945 hectàrees d’ametllers de les 38.857 plantades a Catalunya.

 

Contacte:
Editorial Tècnica Quatrebcn
Tel. 935 197 481
Email: info@quatrebcn.es
Dep. Comunicació: David Rodríguez Tel. 637 746 125 / mail: daroib@hotmail.com

 

SM2015-SimposiAmetller-Inauguracio

SM2015-SimposiAmetller-Public

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email