Presenten a Eurofruit un innovador molí mòbil

Amb la filosofia de “fes-te tu mateix el teu oli”, l’equip facilita fer oli a peu d’olivera en només una hora i permet produir-ne 800-1.000 litres al dia

 

Amb el nom de Concept1 es presenta per primera vegada a l’Estat un innovador molí mòbil que permet elaborar oli en la mateixa explotació agrària en un procés de només una hora. L’equip, dissenyat i produït per l’empresa catalana Quods, està plantejat com un remolc que incorpora la tecnologia per fer tot el procés d’elaboració, des de la introducció de les olives fins a l’embotellat. El Concept1 pot produir entre 40 i 50 kg/h d’oli (800-1.000 litres al dia fent-la servir també de nit). Aquest singular molí té també l’opció de funcionar durant el dia en el camp mitjançant un generador elèctric incorporat i durant la nit connectat a la xarxa domèstica. Aquesta innovació s’exposa des d’avui al Pavelló 4 de Fira de Lleida (estand 4006b) en el marc de la Fira Agrària de Sant Miquel i del saló Eurofruit, certàmens paral·lels que tenen lloc del 29 de setembre al 2 d’octubre al recinte de Fira de Lleida.

Amb la filosofia de “fes-te tu mateix el teu oli” el propietari de l’empresa, Ivan Samaniego, explica que el molí mòbil —el primera unitat fabricada del qual és ara la que s’exposa a la fira lleidatana— “està pensat per tal que els petis i mitjans productors puguin elaborar d’una forma pràctica, còmoda i ràpida un producte de qualitat excel·lent”. Aquesta qualitat ve tant del fet del poc temps que transcorre des que es dipositen les olives a la tremuja de recepció a l’embotellat (només una hora), com pel control de la temperatura, ja que tots els processos es realitzen a una temperatura estable i regulable d’entre 25ºC i 27ºC.

El respecte màxim al producte durant tot el (curt) procés de producció permet que l’oli mantingui totes les seves propietats, amb un mínim risc de fermentació. El procés de mòlta és molt similar al tradicional, evitant la pèrdua d’aromes essencials, però alhora és totalment automàtic, ja que no es necessita la intervenció d’operaris.

Samaniego destaca que l’estratègia de comercialització de Quods passa tant per la venda com pel lloguer del molí, “ja que volem que els productors provin aquest giny i en comprovin els avantatges”.

Característiques tècniques
El procés comença quan les olives recentment recollides es dipositen en la tremuja de recepció i a continuació les fulles i branquetes són expulsades mitjançant un procés de bufat, mentre que les olives a través d’una cinta transportadora es porten al molí, que exerceix una pressió equivalent a una pedra d’1,5m de diàmetre. La pasta generada en el molí passa a la batedora.

La següent fase és el premsatge mecànic, en el qual es generen els pellets —part sòlida— que seran expulsats per un lateral (posteriorment seran reaprofitats com a adob o com a combustible) i la part líquida —most— que es dirigeix al decantador. La màquina disposa de filtre per a l’oli previ a l’embotellat però es pot obtenir oli sense filtrar mitjançant un by-pass.

Finalment, l’embotelladora s’encarrega d’omplir a nivell l’envàs triat (ampolla de cristall, llauna o garrafa). Si no es desitja embotellar, l’oli queda emmagatzemat en un dipòsit d’acer inoxidable de 80 litres incorporat.

Quan a les característiques tècniques, l’aparell té com a font alimentació un generador elèctric alimentat per gasoil agrícola, amb una autonomia d’11 hores. Té unes mesures de 3,5 m (llarg) x 1,8 m (ample) x 1,8 m (alt) i un pes de 735 kg. El premsat és mecànic en fred.

L’empresa Quods té la seu a la població del Vendrell i està centrada en els equipaments per a l’oliva i per a l’alimentació. El procés de disseny i fabricació del molí mòbil Concept1 ha durat un any i ara es presenta, en exclusiva, a la Fira de Sant Miquel i Eurofruit.

 

Més informació: Ivan Samaniego (607 34 33 72) / Jèssica Pros (605 35 61 97)

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email