Lleida enforteix l’agroindústria

La Fira Agrària de Sant Miquel i el Saló Eurofruit han tancat l’edició del 2016 que ha estat marcada pel rècord de superfície d’exposició, per una massiva afluència de visitants (150.000 persones) i per un excel·lent nivell dels expositors dels àmbits que són determinants en l’evolució del món agrícola, ramader i alimentari: l’agricultura de precisió, la maquinària, els drons o els regs, entre altres tecnologies d’aplicació en tot aquest sector. Amb Sant Miquel, Lleida es posa al servei del progrés de la indústria agroalimentària internacional.

L’Ajuntament de Lleida té clar que la ciutat actua com a capital referent de l’agroindústria i vol contribuir al seu desenvolupament. Per això, i amb les altres institucions del territori, li aporta instruments potents, com la mateixa Fira de Lleida, la primera institució firal de Catalunya després de Barcelona.

Una altra contribució és Mercolleida, una llotja referent en la fixació de preus a escala internacional i amb un prestigi creixent. Fa molt pocs dies rebíem a la Paeria la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya del sector porcí i una delegació del Canadà i Estats d’Units representativa d’aquest àmbit. A aquesta delegació, que va valorar molt la importància i el desenvolupament tecnològic a tots nivells del sector del porc a Lleida, els va sorprendre molt positivament el mecanisme de fixació de preus “tipus llotja” que van veure a Mercolleida. Van afirmar que era un exemple a tenir molt en compte a escala global.

La Paeria forma part d’un altre destacat instrument, GlobaLleida, la unió de les principals institucions i administracions del territori amb el focus posat en el seu desenvolupament integral. I amb la UdL, l’Ajuntament va fundar el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari.

El Parc Científic de Lleida compta amb 1.500 treballadors i 115 empreses. A escala de tota Espanya, el nombre d’empreses situades als parcs científics ha augmentat un 20 per cent el 2016 respecte a l’any anterior. Els parcs espanyols ja sumen més de 7.700 empreses. Els parcs són un cas d’èxit i un motor de desenvolupament. En aquest paper tan positiu que estan exercint per a la recuperació econòmica, per a la Innovació i Desenvolupament, per a la transferència tecnològica i per reforçar la relació universitat-empresa-administració, institucions com l’Ajuntament de Lleida estan tenint una presència decisiva. El Parc de Lleida és de titularitat municipal compartida amb la Universitat. Ara necessitem que es resolgui el finançament dels Parcs Científics. És clau per a l’economia, el progrés i l’equilibri territorial del país.

Perquè la contribució de Lleida al sector agroalimentari vagi a més, la Fira ha de créixer i cal desenvolupar el seu Pla Estratègic, començant per bastir un nou pavelló. L’Ajuntament ja ha ofert gratuïtament els terrenys i finançarà la seva construcció d’acord amb la proporció amb què contribueix habitualment a la Fira. Cal que la Generalitat es comprometi amb aquest projecte de Fira de Lleida, una entitat que fa 24 fires anuals -dues d’internacionals- i que compta amb 320.000 visitants i 770 expositors a l’any.

De la mateixa manera que els empresaris i les cooperatives presents a la Fira aporten recerca, innovació, qualitat, seguretat, eficiència i internacionalització –en la meva opinió els sis factors de competitivitat del sector agroalimentari- i les institucions hi aportem els elements reguladors i infraestructures de base –la Fira, Mercolleida, Edullesa, GlobaLleida, la Universitat, l’IRTA, l’IRB, el CREBA i el Parc Científic-, ens calen també les infraestructures físiques de comunicació i una molt en particular: el Corredor ferroviari Mediterrani i la connexió de Lleida ja a l’inici d’aquest. Hi ha moltes maneres d’anar des de la costa i els ports mediterranis a l’interior. La que més contribueix al sector agroalimentari català, estatal i europeu, passa per Lleida

Les comunicacions físiques, les virtuals, la innovació, la formació, la productivitat i la internacionalització són crucials per a la nostra economia. L’Ajuntament de Lleida ho reivindica com a part important de l’objectiu que tota administració té de no perdre el tren del progrés i de la recuperació econòmica, i que aquesta reverteixi realment en les persones.

Àngel Ros i Domingo
Alcalde de Lleida i president del Patronat de Fira de Lleida

Print Friendly, PDF & Email