La ministra d’agricultura destaca el suport a l’exportació agrària per obrir nous mercats

El conseller d’Agricultura demana al Govern central que faciliti la recerca de mercats als sectors del porcí i de la fruita dolça

 

La ministra d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, ha assegurat que el Govern central ha apostat des del primer moment per la internacionalització del sector agrari i, fruit d’això, ha aconseguit que Espanya sigui el 8è país exportador de productes agroalimentaris del món, amb unes transaccions anuals de 40.830 milions d’euros, el que representa el 17% del total del comerç exterior. També ha dit que Espanya és el tercer país exportador de fruites i verdures i líder en producció ecològica.

 

García Tejerina ha fet aquestes declaracions avui al matí en el decurs de la inauguració de la 61a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel (Saló Nacional de la Maquinària Agrícola) i la 30a edició d’Eurofruit (Fira Professional de Proveïdors de la Indústria Fructícola).

 

García Tejerina ha destacat que gràcies a l’aposta del Govern central pel sector, en els darrers mesos s’han obert nous mercats per als productes del porcí, com ara Corea del Sud, Taiwan o Hong Kong. A més, ha anunciat que en els pròxims mesos els ramaders espanyols productors de llet rebran uns 300 milions d’euros, entre ajuts europeus i estatals. Finalment, García Tejerina ha demanat que, tant els agricultors i els ramaders com les diferents administracions, treballin junts per tal que el sector agrari encara sigui més competitiu i professionalitzat i perquè els seus productes de qualitat siguin més presents a tot el món.

 

De la seva banda, el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, Jordi Ciuraneta, ha demanat al Govern central més ajuda per trobar nous mercats als sectors porcí i de la fruita dolça i ha lamentat que accions dutes a terme per la Generalitat en aquest sentit no han prosperat per la falta de suport de Madrid. També ha valorat negativament el retard en el pagament dels fons compensatoris per a zones agràries desfavorides i el fet que la ramaderia catalana està essent molt perjudicada per l’eliminació de les quotes lleteres, i ha reclamat una distribució dels fons europeus de manera equilibrada. El conseller també ha destacat la importància de la Fira Agrària de Sant Miquel, que considera que és un lloc de trobada del sector per gaudir de les novetats i les oportunitats i, d’altra banda, ha remarcat que les comarques de Lleida lideren a Catalunya els sectors del porcí, el pollastre, la fruita dolça i el farratge.

 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha destacat el potencial de la indústria agroalimentària a les Terres de Lleida, que representa el 65% de les exportacions lleidatanes, amb un volum de 15 milions de tones exportades a l’any. No obstant això, ha denunciat que la demarcació de Lleida està mal comunicada per la manca d’inversions de l’Estat en carreteres i ferrocarril, que connectin els punts de producció amb el port de Tarragona, la porta de sortida natural dels aliments que s’exporten.

 

En el mateix sentit s’ha manifestat l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, que ha reivindicat la connexió de Lleida amb el corredors ferroviari mediterrani, una infraestructura que serà clau per al desenvolupament futur de l’economia agroalimentària de les comarques de Lleida. Ros també ha reclamat una aposta més forta per al sector agrari i ramader i ha demanat al Govern central i a la Generalitat de Catalunya que s’agilitin els peritatges en el cas de pedregades o fortes ventades i que es facin polítiques fermes per corregir els efectes negatius en el mercat fructícola i així evitar els baixos preus de venda actuals.

 

SM2015-Inauguracio-1

SM2015-Inauguracio-2

SM2015-Inauguracio-4

SM2015-Inauguracio-3

 

 

Print Friendly, PDF & Email