La consellera d’agricultura anuncia que el camp catala recuperarà recursos econòmics

Meritxell Serret traslladarà al Govern la petició de finançar la construcció d’un nou pavelló de Fira de Lleida

 

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Meritxell Serret, ha assegurat avui en el marc de la inauguració oficial de la 62a edició de la Fira de Sant Miquel i del 31è saló Eurofruit que el Govern de la Generalitat està treballant perquè el departament que dirigeix recuperi els recursos econòmics que el sector agrari català necessita i ha avançat que en els pressupostos generals del 2017 es destinaran uns 340 milions d’euros al seu departament i, d’aquesta manera, “es trencarà amb la dinàmica negativa dels darrers anys que havien provocat una pèrdua del 50% dels diners destinats al sector primari català”.

Meritxell Serret també ha dit que traslladarà al Govern la petició feta per l’alcalde de Lleida i president del Patronat de Fira de Lleida, Àngel Ros, perquè es comprometi a finançar la construcció d’un nou pavelló de Fira de Lleida. La consellera ha enumerat els grans reptes de futur del seu departament que passen per afrontar el canvi climàtic, amb la necessitat de garantir que el 30% del territori català, que correspon a terreny agrari, disposi d’un sòl fèrtil i amb subministrament garantit d’aigua; controlar la volatilitat dels preus dels productes agraris; apostar per la societat del coneixement; impulsar el relleu generacional en el camp català, i promoure la bioeconomia i les energies renovables.

També ha informat que el Govern ha creat una unitat específica per recollir dades sobre els danys que causa la fauna salvatge (porcs senglars, conills, cabirols, etc.) en els cultius i emprendre accions de futur, que passen per compensar als agricultors sobre les afectacions d’aquestes plagues.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha dit que “la fira creix en superfície d’exposició fins arribar al rècord de 74.000 m2 i en qualitat, amb un major pes dels sectors que aporten valor afegit, com ara l’agricultura de precisió, la maquinària agrícola i industrial i, molt especialment, els drons, els regs, etc., fent que avui l’agroalimentari sigui un sector d’ús intensiu de tecnologia”. Ros també ha reivindicat el Corredor Mediterrani ferroviari i la connexió amb Lleida, tal com també ho ha fet el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Joan H. Simó, qui, a més, ha reclamat la millora de l’eix viari Lleida-Montblanc, “una infraestructura clau per facilitar el trànsit de les mercaderies lleidatanes al port de Tarragona per a la seva exportació”. Simó ha destacat que les empreses lleidatanes van batre l’any 2015 el rècord d’exportacions de la història en vendre a l’exterior productes per valor de 1.860 milions d’euros i ha afegit que el mercat del sud-est asiàtic té molt interès per les firmes de les comarques de Lleida.

Finalment, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha apuntat que l’ens provincial lleidatà s’ha implicat molt en impulsar la innovació en el sector agrari, com és el cas de l’Hospital Veterinari de Torrelameu, i en la promoció dels productes de proximitat amb campanyes com “Aliments del territori i tu”. Reñé també ha destacat que a les comarques de Lleida enguany se celebraran 192 certàmens firals, que, com la Fira de Sant Miquel, serveixen per promocionar geogràficament les Terres de Lleida.

 

 

Print Friendly, PDF & Email