Els viveristes presenten les darreres novetats a Eurofruit

Els productors de plantes vives també exposaran les seves gammes de portaempelts i els sistemes de cobertura antipedregades

 

El sector del viverisme tindrà un paper destacat en la 62a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel (Saló Nacional de la Maquinària Agrícola) i la 31a edició d’Eurofruit (Fira Professional de Proveïdors de la Indústria Fructícola), salons que tindran lloc del 29 de setembre al 2 d’octubre de 2016. Fira de Lleida acollirà enguany set empreses i associacions d’aquests sector, les quals treballen en la producció de fruita de pinyol, llavor, tòfona i també en empelts i portaempelts.

Concretament, els viveristes que seran presents al saló agrari lleidatà són Plavise SAT (Alguaire), Inotruf (Sarrion-Teruel), Viveros Provedo SA (Logronyo), Grard Iberia 2014 SL (Lleida), Viveros Qualityplant SLU (Lleida), Vivers DLP (la Vall d’en Bas-Girona), PSB Producción Vegetal (Pliego-Múrcia), Certiplant (Mollerussa), Plantas de Navarra SA (Valtierra-Navarra), Vivers Viladegut SL (Soses-Lleida), Viveros Frutales Duran SL (Lleida), Star Export (Mondragon-França) i El Vivero de Abel SL (Caspe-Saragossa).

L’empresa Plavise presentarà a la fira la seva gamma de portaempelts de categoria certificada de prunera (Adara, Mariana 2624 i Mariana GF 8/1.Miroboland 29 C), de pomera (M-9 EMLA, M9 NAKB, M7, MM 111, MI 793 etc.), de codonyer (BA-29, MA) i d’híbrids (Garnem i Adafuel). També exposarà llavor de presseguer GF 305 i empelts i plançons certificats.

Com cada any, l’empresa riojana Provedo és present a la Fira de Sant Miquel, en què mostrarà als professionals les seves noves varietats de fruita de la marca Extreme obtingudes gràcies a la seva important aposta per la investigació i l’observació de les necessitats del mercat. Extreme destaca per la carn groga subàcids, i carn blanca caracteritzades pel seu sabor i postcollita així com gran calibre. En pavies destaca pel seu gran calibre i coloració groga, i amb les seves varietats tipus Calanda aporta carns grogues/ataronjades, d’intens sabor i textura ferma, representades en una fruita de contundent calibre, amb una expressió molt aromàtica del fruit i d’acidesa continguda, tot en una carn sucosa. Finalment, cal destacar per la seva gran qualitat en nectarines, l’Extreme®Red, Extreme®615 i Extreme®618.

Vivers DLP SL, com a viver adherit al grup Dalival, produeix els seus arbres a la Vall d’en Bas (Girona). A la Fira de Sant Miquel presenta el nou catàleg Dalival amb totes les informacions més interessants per als fructicultors: calendari de maduracions, taula de polinització, etc. Com a novetat d’enguany mostren els arbres d’un any branquejats. Fins avui, el viver havia produït només arbres de 9 mesos amb uns resultats molt bons. Aquest any introdueix els d’un any i l’any vinent disposarà també d’arbres de dos anys amb una ramificació i alçada d’arbre espectacular. Les varietats que presentarà com a novetat seran GALAVAL® (clon de gala primerenc i amb molta coloració), LADINA® (símil fuji amb més d’un mes de precocitat respecte a les fujis), FUJI FIERO SEPTEMBER WONDER® (clon de fuji primerenc que es cull al setembre), entre d’altres.

D’altres empreses que seran presents a la Fira de Sant Miquel-Eurofruit són Inotruf, que es dedica a la producció de planta d’alta qualitat micorizada per tòfona negra i tòfona d’estiu. Grard Iberia 2014 presentarà les seves darreres varietats de plantes i la instal·lació de sistemes de cobertura antipedregades per a cultius agrícoles, com també la maquinària específica per al seu muntatge.

Viveros Qualityplant SLU presenta les novetats en llavors de plantes de pomera, presseguer, albercoc i nectarines i també de malles antipedregades. PSB Producción Vegetal està especialitzada en la creació varietal i la producció de fruites d’os, principalment albercocs i nectarines. A la fira presenta les noves varietats de préssecs, nectarines, albercocs, paraguaians i nectarines planes.

Certiplant, empresa del Grup Nufri, és líder en la producció de plançons certificats de pomera i perera. Té els millors clons de cada varietat i, alhora, és a l’avantguarda de les evolucions varietals en el sector de la fruita de l’ós.

Plantas de Navarra SA és un dels viveristes més grans del món de plantes de maduixa, gerd, nabiu i espàrrec, com també de llavors d’all i arbres fruiters. Planasa ofereix al pagès les seves varietats comercials i ven també arbrers fruiters procedents dels seus vivers de Huelva.

Vivers Viladegut SL és una empresa creada per donar servei al sector agrari en l’assessorament de les futures plantacions, tant pel que fa a les varietats com al seu ús. Venen diferents espècies de fruita d’ós (préssec, nectarina, préssec pla i albercoc) i varietats d’ametller.

Viveros Frutales Duran SL és una empresa familiar especialitzada en el planter d’arbres fruiters. Star Export produeix llavors d’arbres fruiters com ara cirerers, albercocs, presseguers, pomeres, pereres, ametllers, pruneres i kiwis. També ven portaempelts produïts de llavor o estaquilla.

El Vivero de Abel SL subministra plantes a diferents països de les varietats de presseguer, nectarina, paraguaià, platerina i albercoc, i també ven portaempelts.

Només en l’àmbit geogràfic de Catalunya existeixen actualment més de 200 empreses productores de plantes vives. El sector productor de plantes vives català ocupa actualment una superfície de conreu d’unes 1.800 ha., de les quals unes 1.600 són en cultiu a l’aire lliure i unes 200 ha són sota hivernacle.

La producció de plantes vives inclou el cultiu d’arbres ornamentals, arbres de Nadal, arbustos ornamentals, coníferes, cactus, planta aromàtica, planta de temporada, planta vivaç, planta d’ombra, planta mediterrània, plantes crasses, palmàcies, planta forestal, fruiters i el material vegetal de reproducció de les anteriors produccions (cultiu de teixits, germinació de llavors, arrelament d’esqueixos i empelts).

 

Print Friendly, PDF & Email