La ministra Tejerina lloa la tasca conjunta dels països de la UE a favor del sector agrari i ramader

La consellera d’Agricultura destacat el treball del Govern i els agricultors per assolir la viabilitat de la indústria agroalimentària 

 

La ministra d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, ha inaugurat la 63a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel i la 32a edició d’Eurofruit felicitant l’organització pels rècords d’expositors, de superfície ocupada i de països estrangers participants, i ha lloat una fira que aposta per la innovació, com és el cas de la zona de drons. La ministra ha remarcat que “ens trobem en una Europa interconnectada i interdependent” i ha dit que “gràcies a les polítiques agràries conjuntes, la Unió Europa s’ha convertit en el primer exportador mundial de productes agroalimentaris i que la indústria agroalimentària d’Espanya és la quarta potència europea i la vuitena mundial”.

Quant la crisi actual del preu de la fruita de pinyol, García Tejerina ha dit que el seu ministeri està duent a terme una campanya de promoció d’aquesta fruita, que activarà un nou programa de fruita escolar, i que manté converses amb les grans cadenes de distribució perquè augmentin el preu que paguen als agricultors. També ha afirmat que gràcies a les negociacions de la Unió Europea, s’ha aconseguit la retirada de 40.000 tones de fruita de pinyol.

La Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, ha dit que la Fira de Sant Miquel-Eurofruit ha crescut esdevenint un “marc de confiança amb el sector agrari i ramader català”. La consellera ha posat èmfasi que en aquesta legislatura el seu departament està treballant conjuntament amb els agricultors i els ramaders per aconseguir la viabilitat de sector. Així, ha destacat la nova normativa de gestió de les dejeccions ramaderes i altres fertilitzants, la construcció de regadius nous i la modernització dels històrics, l’aposta per la internacionalització, tot aconseguint la diferenciació dels productes catalans en funció de la seva singularitat i qualitat, o la Llei d’Espais Agraris, per facilitar l’accés a la terra i la incorporació dels joves al món agrari. Serret ha conclòs dient que “el Govern vol impulsar una política alimentària catalana basada en la producció local i sostenible”.

L’alcalde de Lleida i president del Patronat de la Fira de Lleida, Àngel Ros, ha destacat les novetats d’enguany, com l’augment de països estrangers representats, l’espai reservat als drons centrats en l’agricultura de precisió, la recuperació de la plaça de l’oli, amb la presència de la DOP Les Garrigues, i el creixement del nombre d’empreses dedicades als sectors del reg, del viverisme i la maquinària agrícola al servei de l’agricultura. El paer en cap ha demanat al Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient que “apliqui una política agrària ferma per afrontar l’actual crisi de preus del sector de la fruita de pinyol, causada per una lluita comercial i d’interessos polítics i estratègics”. Ros ha afegit que “una de les solucions seria millorar les negociacions amb els mercats actuals i obrir-ne de nous”, com el cas del porcí, que ha augmentat les exportacions “gràcies a l’entrada per la porta gran a la Xina”.

El president de la Cambra de Comerç de Lleida i de la Comissió Delegada de Fira de Lleida, Joan Simó, ha destacat que en l’edició d’enguany de la Fira de Sant Miquel-Eurofruit, que ha definit com a “aparador de les novetats i la gestió agrícola i ramadera”, ha reforçat la internacionalització, amb l’augment dels països estrangers representats i la celebració del PIC Meeting (Congrés europeu de la producció vegetal).

Per tal de d’incrementar la competitivitat de les empreses agroalimentàries, Simó proposa al sector obrir mercats nous per poder vendre la fruita dolça, l’oli i la carn de porc, però per això reclama una millora de la connectivitat de les comarques de Lleida amb la resta del món, invertint en infraestructures com l’allargament del la N-240 fins al Port de Tarragona o el Corredor Ferroviari Mediterrani.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email