Eurofruit potencia el sector del viverisme

Les empreses expositors del sector ocuparan una àrea d’uns 200 m2

 

Els fruiters, en les seves varietats d’arbres de llavor, arbres de pinyol i arbres de fruit sec, tindran enguany un protagonisme remarcable en l’exposició viverista de la 64a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel (Saló Nacional de la Maquinària Agrícola) i la 33a edició d’Eurofruit (Fira Professional de Proveïdors de la Indústria Fructícola), salons que tindran lloc del 27 al 30 de setembre a les instal·lacions de Fira de Lleida. A més de la producció d’arbres de fruita de pinyol i de llavor — i altres produccions més atípiques com plantes de tòfona—, els empelts i portaempelts tindran també un paper destacat en l’oferta viverista.

Les empreses viveristes que ja han confirmat la presència al saló agrari lleidatà són Viveros Provedo (Soses), Vivers Duran SL (Lleida),  Plavise SAT (Alguaire), Vivers DLP (Girona), Certiplant (Mollerussa) i Inotruf (Terol).

Viveros Provedo presenta com a novetat a Sant Miquel diversos préssecs i nectarines amb gust Extreme. A més potenciarà algunes de les seves noves varietats de prunes, com la Blondy®79, precoç, amb una excel·lent productivitat, alt calibre, preciosa pell d’un color groc or molt resistent, que no es marca en ser recol·lectada i que resisteix perfectament el canal comercial. En pavies destaca Argos®, una varietat que està assolint un extraordinari èxit. La seva precocitat i duresa, unides a un gran calibre, en fan un producte molt potent que a més té una vida molt llarga en post-collita que afavoreix que es pugui exportar a llargues distàncies.

Provedo disposa de 90 patents com a resultat de l’esforç investigador, cadascuna amb unes característiques peculiars i destinades a un mercat concret o bé a un ús determinat. Es tracta d’una firma molt expandida i consolidada en països com Xile, Sudàfrica, EUA, Austràlia, Itàlia, França, Egipte, Marroc, Tunísia i Turquia.

Vivers Duran és una empresa familiar amb més de seixanta anys d’història especialitzada en planter d’arbres fruiters que presentarà un ampli oferta d’oliveres, ametllers, pomeres i pereres, entre altres.

Vivers DLP, filial de DL (Davodeau-Ligonnière) a l’Estat espanyol, oferirà les millors varietats de pomera en planta de 9 mesos procedents d’empelt a l’anglesa. Disposa de llicències de varietats exclusives de DL com Gala BROOKFIELD® Baigent, Granny CHALLENGER® Dalivair, Golden REINDERS®, Golden PINKGOLD® Leratess. També té llicències externes per Fuji ZHEN® AZTEC, JEROMINE® i Golden CRIELAARD®.

L’estratègia de Vivers DLP és la d’oferir una planta feta a mida. El client tria la varietat, el portaempelt exacte i el tipus de ramificació, i la firma adapta cada comanda a la sol·licitud del client per aconseguir la sencera ramificació sense buits de la planta.

L’empresa Plavise serà present a la fira amb la seva gamma de patrons (portaempelts) i plançons de categoria certificada de pomera i perera. També exposarà llavor de presseguer.

Certiplant, empresa del Grup Nufri, és capdavantera en la producció de plançons certificats de pomera i perera, i compta amb els millors clons de cada varietat. També és a l’avantguarda de les evolucions varietals en el sector de la fruita d’os. La firma aposta per la innovació varietal i promocionarà al saló varietats com la pera Elliot o la Harrow Sweet.

Inotruf, una de les poques firmes de l’Estat dedicades a la producció de planta d’alta qualitat micorizada, mostrarà el seu catàleg de plançons micoritzats amb tòfona negra i tòfona d’estiu.

 

Catalunya, més de 220 empreses productores de plantes vives
Actualment Catalunya compta amb més de 220 empreses productores de plantes vives, que ocupen una superfície de conreu d’unes 1.800 ha (de les quals unes 1.600 són en cultiu a l’aire lliure i unes 200 ho són sota hivernacle).

La producció de plantes vives inclou el cultiu d’arbres ornamentals, arbres de Nadal, arbustos ornamentals, coníferes, cactus, planta aromàtica, planta de temporada, planta vivaç, planta d’ombra, planta mediterrània, plantes crasses, palmàcies, planta forestal, fruiters i el material vegetal de reproducció de les anteriors produccions (cultiu de teixits, germinació de llavors, arrelament d’esqueixos i empelts).

Segons la Federació d’Agricultors Viveristes de Catalunya, les empreses que formen el sector són petites i mitjanes, la majoria d’elles de tipus familiar. La mida de les explotacions és variable, des de una hectàrea en el cas de produccions intensives de planta ornamental sota hivernacle a més de 50 ha en el cas de producció d’arbre i arbust a l’exterior.

Els principals mercats del sector són la resta de l’Estat espanyol i, cada vegada més, altres països de la Comunitat Europea, principalment França i Itàlia. Els viveristes catalans exporten anualment plantes per valor d’uns 40 milions d’euros.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email