Consumir oli d’oliva verge extra redueix en un 30% el risc de patir complicacions cardiovasculars

Aplicar més quantitat de nitrògen a les oliveres incrementa la producció d’olives sense alterar la qualitat de l’oli

 

“Consumir oli d’oliva verge extra és molt beneficiós per a la salut”. Així de contundent ha estat la Dra. Laura Rubió, investigadora de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili de Reus, en el decurs de la seva intervenció durant la jornada tècnica “Investigacions per millorar la qualitat de l’oli d’oliva”, que s’ha desenvolupat aquest matí a la Fira de Sant Miquel-Eurofruit. “Consumir oli d’oliva verge extra redueix en un 30% el risc de patir complicacions cardiovasculars (infart de miocardi, ictus o mort cardiovascular), segons les conclusions de l’estudi Predimed (Prevenció amb Dieta Mediterrania)”, tal com ha explicat Rubió.

La investigadora també ha constatat que els polifenols de l’oli redueixen en gran mesura el colesterol LDL oxidat i ha explicat que, segons un estudi de la UdL, una ingesta d’oli d’oliva enriquit amb polifenols provoca grans beneficis per a la salut, ja que té efectes antioxidants, antiinflamatoris, millora la funció endotelial, etc.

La jornada també ha comptat amb la intervenció de Mari Paz Romero, catedràtica de Tecnologia dels Aliments i directora científica del Servei SCT-Anàlisi d’aliments de la UdL, qui ha abordat les millores en els processos d’elaboració d’olis de qualitat. Romero ha assegurat que el consumidor d’oli verge extra es pot classificar en: el que el consumeix per tradició, per plaer (aromes, sabor…) i per salut (aliment bàsic dins de la dieta mediterrània). La catedràtica ha donat una sèrie de pautes als productors per tal d’aconseguir la màxima qualitat en la producció de l’oli, des del moment de la recol·lecció, fins a l’envasat final, passant pel filtratge de l’oli, la barreja de diferents varietats, la conservació utilitzant atmosferes modificades per evitar l’oxidació i la pèrdua de fenols, l’aplicació d’enzims per facilitar la neteja dels olis, etc. Romero també ha aconsellat als productors que utilitzin els laboratoris per conèixer les característiques del seu producte per tal de millorar la qualitat del mateix.

D’altra banda, Miquel Pascual, professor de Fructicultura de la UdL, ha abordat el tema de la fertilització i la qualitat de l’oli i ha explicat que, després d’uns assajos de llarga durada, s’ha comprovat que es pot aplicar un major nivell de nitrògen a les oliveres sense alterar la qualitat de l’oli i amb uns rendiments força importants. Pascual ha parlat d’uns paràmetres de 1,8-1,95 kg N/arbre, quan a l‘olivar tradicional s’acostuma a aplicar entre 0,5 i 1 kg N/arbre. Els assajos han constatat que amb aquest increment la producció pot arribar a 3.830 Kg/ha. El ponent ha assegurat que “la millora de la qualitat és la peça clau per valorar el nostres olis”.

Lleida té 92 empreses del sector de l’oli que facturen 500 milions d’eurosÇ
Finalment, Josep Maria Barrufet, enginyer agrònom responsable dels projectes sectorials del Consorci GlobaLleida, ha explicat que la funció del Clúster de l’Oli de Catalunya és agrupar les empreses del sector per afrontar reptes comuns. Entre els seus objectius més immediats hi ha l’impuls i la gestió de la xarxa de cooperació del Clúster de l’Oli de Catalunya, l’elaboració i llançament d’una marca d’oli Premium (gourmet) entre diverses empreses oleícoles i la millora de les capacitats de producció, màrqueting i comercialització de les empreses oleícoles de Lleida. Barrufet ha recordat que en un estudi inicial que va elaborar el Clúster es van identificar 92 empreses del sector de l’oli a Lleida, amb una facturació de 500 milions d’euros. L’estudi també va constatar que el 72,4% de l’oli es ven a granel i la resta mitjançant marques pròpies.

La jornada tècnica, organitzada per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (UdL), l’ha presentat Narciso Pastor, director de la mateixa Escola, i ha comptat amb una gran afluència de públic.

 

Print Friendly, PDF & Email