“Menjar bé és divertit”, al Cucalòcum

L’Associació Contra el Càncer Lleida (AECC) organitza activitats al saló per potenciar el menjar saludable i el consum de fruita

 Un any més l’Associació Contra el Càncer Lleida (AEEC) és present al Cucalòcum (Saló de la Infància i la Joventut de Lleida) amb diverses activitats com la de “Menjar bé és divertit”, una proposta per potenciar el consum de fruita entre els més petits d’una manera divertida i entretinguda. Els nens i nenes que visiten l’estand poden pintar fitxes de diverses fruites i a canvi reben l’obsequi de fruita de Lleida, concretament pomes, gràcies a l’empresa Fruits de Ponent que enguany col·labora amb l’AECC.

Una trentena de monitors de suport de l’Associació Contra el Càncer Lleida s’encarreguen de desenvolupar aquesta i d’altres activitats a l’estand de l’entitat. Segons Isaura Perelló, coordinadora de voluntariat de l’Associació, “el Cucalòcum és un espai ideal per potenciar els hàbits saludables en l’alimentació, ja que mitjançant activitats de diferent caire els petits poden aprendre l’important que és menjar sa i equilibrat i la fruita n’és un bon exemple”.  Perelló explica que “aquest és el vuitè any que l’entitat participa al saló i sempre tenim molt bona resposta per part dels petits en totes les activitats que organitzem”.

Els nens i nenes que s’acostin a l’estand de l’AECC tenen diversos tallers per escollir com un de “Bijuteria saludable”, que consisteix a fer collars i polseres amb pasta de colors –macarrons, etc.–. També poden exercitar la seva memòria amb jocs de fitxes de fruites i verdures dins de l’activitat “Memòria saludable, i poden escollir quins aliments són més adients per mantenir una dentadura sana mitjançant el taller “Dents saludables”.

Taller de dibuix a càrrec de Matías Tolsà

 Com a novetat, avui dissabte i demà diumenge, de 16.00 h a 20.00 h, a l’estand de l’AECC, el conegut il·lustrador i caricaturista Matías Tolsà oferirà sengles tallers de dibuix adreçats als més petits. Tal com ha explicat Tolsà, “la nostra proposta es basa en la màxima del pedagog Arno Stern, que defensa protegir l’espontaneïtat dels petits. Per això, el taller proposarà als nens un dibuix lliure d’acord a la temàtica de menjar saludable que treballa l’AECC a l’estand del Cucalòcum”. Tolsà considera que s’ha de ser molt respectuós amb l’activitat creadora de cada petit des de molt primerenca edat. Per desenvolupar aquest taller els nens i nenes tindran 8 colors de pintura plàstica, 8 pinzells i una làmina on podran expressar la seva creativitat i després emportar-se-la a casa.

Matías Tolsà és il·lustrador i caricaturista, responsable de l’Escola Ermengol de Lleida. Graduat a l’Escola d’Arts Ondara de Tàrrega, es va especialitzar en il·lustració a La Llotja de Barcelona i va publicar els seus primers dibuixos en mitjans locals com Diari Segre, La Confidencial, Chasqui, etc., i posteriorment en Lectura i La Quera. Ha estat codirector d’art de el projecte editorial Orsai i Bonsai. Ha publicat també al suplement cultural català Catorze, a la revista El Jueves, i puntualment a altres mitjans de país. Ha guanyat diversos premis i mencions en festivals internacionals de caricatura, i la seva obra ha estat exposada a l’Estat espanyol, Argentina, Colòmbia, Brasil, USA, Xina, Iran, etc.

Cal recordar que tots els nens i nens que participin en les activitats que ha organitzat l’Associació Contra el Càncer Lleida dins del Cucalòcum entraran en el sorteig de 15 necessers Kiwisac, que ha aportat l’empresa lleidatana que porta el mateix nom. El sorteig tindrà lloc el dia 4 de gener.

La 29a edició de Cucalòcum (Saló de la Infància i la Joventut de Lleida) i la 14a edició de Cucaesport es desenvolupen als pavellons 3 i 4 de Fira de Lleida fins al dia 4 de gener, amb una cinquantena de propostes lúdiques, formatives i esportives. El parc té el doble objectiu de posar a disposició dels infants una oferta d’activitats lúdiques, educatives, culturals i de sensibilització durant les vacances de Nadal, i d’afavorir la conciliació de la vida familiar i la vida laboral.

Entre les novetats d’aquest any, l’entitat ecologista Ipcena ha inaugurat l’activitat: “Juguem amb les cigonyes de Lleida”, que consisteix a completar un puzle vertical gegant amb una il·lustració de la ciutat de Lleida amb cigonyes -obra del grafiter Krudel-, amb l’objectiu de conscienciar sobre la protecció d’aquestes aus. El saló també ofereix com a novetat l’escape room familiar “Podreu salvar al Pitxo?”, que es desenvolupa cada dia a les 10.00, 12.00, 16.00 i 18.00 h. Els participants hauran de descobrir com tornar a la mida real a la mascota del Cucalòcum, el Pitxo, que un científic ha reduït per equivocació.

L’horari de Cucalòcum i Cucaesport va de les 10 a les 14 h i de les 16 a les 20 h. El dia 1 de gener el recinte romandrà tancat.

El preu de l’entrada és de 4,5 euros (infantil) i 2 euros (adult). Els menors d’1 any no paguen. Hi ha abonaments especials de 5 usos (15 euros per als infants i 7,5 per als adults) i de 10 usos (25 per a nens i nenes i 10 euros per als adults).