L’AECC estrena al Cucalòcum de Primavera el projecte pilot “petits investigadors”

La previsió és que una cinquantena de nens i nenes participin en l’activitat

Les sessions, destinades a acostar la ciència als nens de manera divertida a través de jocs, es fan avui dimecres i estan centrades en la nanotecnologia

 

Cucalòcum de Primavera és el marc de l’estrena del projecte “Petits Investigadors”, una iniciativa de l’AECC – Catalunya Contra el Càncer, que després es portarà a altres ciutats de l’Estat com són Barcelona o Saragossa. El projecte està destinat a apropar la investigació a la societat —i en el cas del parc lleidatà acostar la ciència als nens de manera divertida a través de jocs— a través de voluntaris que ensenyen una sèries de conceptes científics per mitjà d’explicacions teòriques i experiments pràctics.

En el cas del Cucalòcum de Primavera, les sessions es fan avui dimecres, a partir de les onze del matí i durant tot el dia, amb una durada de 20′. Concretament, els nens poden elaborar nanocàpsules (esferes de gel amb líquid en el seu interior), acció que els hi permet familiaritzar-se amb els conceptes de la nanotecnologia, tècnica que permet l’alliberament controlat de fàrmacs, fent més efectius els tractaments i aconseguint millors resultats per al pacient.

Per finalitzar cada sessió es proposa com a activitat complementària la construcció (amb gominoles i escuradents) d’un model de ful·lerè a través d’un joc. El ful·lerè és una molècula composta per 60 àtoms de carboni amb forma de pilota de futbol de la qual s’ha estudiat el seu potencial ús medicinal com a fixador d’antibiòtics específics en la seva estructura per atacar bacteris resistents i certes cèl·lules cancerígenes com el melanoma.

La nanociència, eina contra el càncer
L’activitat comença amb una introducció en la qual s’explica de manera divulgativa i en un llenguatge adaptat a nens què és el càncer i que la nostra millor eina per combatre aquesta malaltia és la recerca. La recerca permet dissenyar medicaments que actuïn contra aquestes cèl·lules que es comporten de manera no normal.

Per poder aconseguir els millors resultats i dirigir el medicament directament a les cèl·lules dolentes evitant danyar a les cèl·lules bones, hom pot dissenyar petites càpsules en les quals ficar el medicament gràcies a la recerca. Aquestes càpsules amb el medicament dins viatjaran pel cos fins a trobar les cèl·lules dolentes i alliberar aquí el fàrmac. Això s’anomena nanociència, i permet que la medicació funcioni millor i ajuda moltes persones a recuperar-se millor de la malaltia.

Les sessions compten amb tots els elements necessaris (material de laboratori, bates per als participants) i estan adreçades a grups de 6 o 7 infants d’edats compreses entre els 4 i els 8 anys. La previsió és que una cinquantena de nens i nenes participin en l’activitat.

Una de les curiositats d’aquest projecte innovador, que després de Lleida viatjarà a altres ciutats, és que els voluntaris que dirigeixen les sessions són professionals del món de la ciència, alguns en actiu i altres ja jubilats (professors, químics, metges, biòlegs, farmacèutics, etc.) i que a més han rebut un aprenentatge específic per a aquest projecte. La proposta està pensada tant per a nens com per a adults, tot i que al Cucalòcum de Primavera s’adreça específicament al primer col·lectiu.

A partir de l’experiència de Lleida, “Petits Investigadors” es desenvoluparà en altres salons (com al Cucalòcum de Nadal), en centres escolars i en trobades infantils de tot tipus.

Cucalòcum de Primavera romandrà obert al Pavelló 3 de Fira de Lleida fins demà dijous amb una vintena d’activitats esportives, manuals, de lleure i de sensibilització per a infants d’1 a 12 anys. L’horari del saló va de 10.00 a 14.00 h i de 16.00 a 20.00 h. El preu de l’entrada és de 2 € (adult) i de 3 € (infantil).