La impressió 3D, al Cucalòcum

A l’estand d’Enginyers Lleida, els infants també poden fer peces i endur-se a casa la joguina fabricada

Enginyers Lleida, Col·legi d’Enginyers Graduats i d’Enginyers Tècnics Industrials de Lleida (CETILL), participa un any més al saló Cucalòcum, amb un estand que acull com a gran novetat un taller d’impressora 3D.  Els nens i les nenes s’inicien en la fabricació digital i poden imprimir amb tecnologia 3D les peces d’un espirògraf. Els mes petit també poden dibuixar i fer estructures predissenyades i endur-se a casa la joguina fabricada.

Un monitor supervisa i realitza tota l’operació mentre explica als participants les característiques de la impressió 3D i la fabricació digital. Les peces a imprimir són els components d’un espirògraf, el qual està format per un conjunt d ‘engranatges concèntrics que, en introduir diversos retoladors de colors, permet dibuixar corbes matemàtiques conegudes com a potrocoides i epitrocoides, les quals s’entrellacen entre elles de forma artística. Altres peces impreses permeten muntar clauers que cada participant podrà endur-se a casa.

L’objectiu és fomentar conceptes com la creativitat, la lliure elecció, la innovació i, en definitiva, explicar-los que poden construir el món que els envolta. És l’estil de vida de la generació Maker. 

La impressora que s’utilitza és d’un tipus molt diferent a les habituals. Les impressores 3D Cartesianes són el tipus més conegut. Aquestes es basen en un moviment rectilini en els tres eixos del capsal impressor; per contra, les impressores Delta estan fonamentades en el robot delta. Tenen en general una base d’impressió circular, que es manté fixa oferint una major precisió. L’extrusor o capsal d’impressió està suspès per sobre, posicionat mitjançant tres braços articulats que llisquen amunt i avall sobre unes guies verticals en forma de piràmide invertida de geometria variable. Depenent de l’altura de cada braç s’aconsegueix el posicionament de l’extrusor en tot l’espai disponible per a la fabricació.

La 28a edició de Cucalòcum (Parc de la Infància i la Joventut de Lleida) i la 13a edició de Cucaesport tenen lloc del 27 de desembre al 4 de gener als Pavellons 3 i 4 de Fira de Lleida amb 50 activitats lúdiques, esportives, formatives, solidàries i de sensibilització social. L’horari del saló anirà de les 10 a les 14 h i de les 16 a les 20 h. El dia 1 de gener el recinte romandrà tancat.