Cucalòcum viu la seva jornada més dolça

Més de 300 nens i nenes participen en l’elaboració de mini-tortells de nata organitzada pel Gremi de Forners de les Terres de Lleida

El món de les tradicions no només és present a Cucalòcum en activitats com els castellers o els jocs populars com les bitlles, les xanques, la baldufa o la ferradura. També la gastronomia, i més concretament la rebosteria, té el seu protagonisme en el parc infantil. Més de 300 nens i nenes han participat aquesta tarda en el taller d’elaboració de tortells organitzat pel Gremi de Forners de Lleida en el marc de Cucalòcum (Saló de la Infància i la Joventut de Lleida). L’activitat ha consistit en farcir de nata uns petits tortells de pasta de brioix que després els petits “pastissers” s’han emportat a casa o —en el cas dels més impacients— s’han menjat allà mateix. L’objectiu de l’activitat era desenvolupar una activitat “divertida i diferent” que dónes protagonisme als propis infants, alhora que es posava en valor els tortells artesanals fets amb productes de qualitat.

La presidenta del gremi, Pilar Marqués, ha anunciat que enguany es vendran a les comarques de Lleida aproximadament uns 215.000 o 230.000 unitats, bàsicament de nata, seguits a distància dels de crema i trufa. Marqués ha reivindicat la qualitat dels tortells artesanals davant els tortells industrials que es poden adquirir en supermercats. “La gran diferència és que els primers s’elaboren dos dies abans, amb nata de vaca, mentre que els segons poden estar fets fa mesos”.

Cal recordar també que —amb el lema “Aprenem a fer pa amb el Gremi de Forners de Lleida”— uns 3.000 infants, segons les previsions del Gremi de Forners de les Terres de Lleida, “aprendran” a fer pa durant aquestes festes en l’espai que l’entitat disposa a Cucalòcum. Aquesta activitat proposa als nens i nenes fer ells mateixos un panet sota la supervisió d’un forner, panet que posteriorment poden endur-se a casa.

El gremi preveu la utilització durant tots els dies del parc d’uns 350 quilos de farina. Quatre o cinc forners de la ciutat i de la resta de la demarcació, i dos alumnes de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida, atenen diàriament l’espai del l’associació.

La 29a edició de Cucalòcum (Saló de la Infància i la Joventut de Lleida) i la 14a edició de Cucaesport té lloc del 27 de desembre al 4 de gener als pavellons 3 i 4 de Fira de Lleida amb 50 propostes lúdiques i de lleure, tallers i manualitats, accions solidàries i formatives, i disciplines esportives. L’horari de Cucalòcum i Cucaesport va de les 10 a les 14 h i de les 16 a les 20 h.