Cucalòcum no oblida les activitats tradicionals

Activitats com els castellers, i jocs com les bitlles, les xanques o la ferradura, opcions per familiaritzar-se amb la cultura tradicional catalana

 Entre les 50 propostes lúdiques, formatives, de sensibilització, solidàries i esportives —algunes de caire molt “modern”, com les motos elèctriques o l’escape room— trobem també activitats lligades a la cultura tradicional catalana, com els castellers o els jocs populars de les bitlles, la ferradura o les xanques de l’espai de La Manreana.

El ja clàssic espai dels Castellers de Lleida proposa als petits visitants pujar a un castell inflable. La proposta de la colla lleidatana tres el triple propòsit de proporcionar una experiència divertida, posar a prova la seva l’agilitat i, en el cas que els infants demostrin una habilitat o un interès especial per l’activitat, “captar” nous membres per a l’entitat.

De la seva banda, La Manreana proposa als visitants 5 jocs tradicionals (les bitlles catalanes, la ferradura, les xanques (“zancos”), la baldufa i la petanca) per tal de ”fer reviure entre els infants els jocs que practicaven els seus avis, sobretot en entorns rurals”, en paraules de Guillem Balcells, monitor de l’activitat.

El joc de les bitlles es compon de sis bitlles i tres bitllots. L’objectiu és fer caure les bitlles plantades a terra amb l’ajut dels bitllots, deixant una sola bitlla plantada, i fer caure les altres cinc. Quan es fan caure totes les bitlles es diu que s’ha fet llenya i no es guanya cap punt.

La ferradura és un joc que es jugava abans, quan hi havia més cavalls i matxos, i que consisteix en plantar una vara de ferro a terra i traçar al seu voltant una circumferència de 50 o 60 centímetres de diàmetre. Cada jugador té entre 3 i 5 ferradures i, des d’una distància d’un parell de metres les han de tirar intentant que es quedin agafades a la vara o, si més no, que quedin dintre de la rotllana.

Els promotors

L’associació dels Castellers de Lleida va néixer el dia 16 de març de 1995, i va fer la seva primera actuació oficial el 3 d’octubre del mateix any a la Plaça Paeria de Lleida. Actualment aplega uns 400 membres, procedents d’arreu de Lleida i de pobles propers. El color de la seva camisa, és com el de la bandera de la ciutat, bordeus, i el seu local social i lloc d’assaig és al carrer Lluís Besa, 7 (antic convent de Sta. Clara).

La Manreana és una granja-escola, situada en una antiga masia de Juneda, a la comarca de les Garrigues. Les instal·lacions disposen d’hort, granja amb tot tipus d’animals i un centre de natura i fauna, així com d’una zona esportiva i hípica. La instal·lació ofereix activitats entre setmana per escoles i altres col·lectius, i en cap de setmana per a famílies i particulars. Les activitats sempre van lligades amb les tradicions i la pagesia.

L’horari de Cucalòcum i Cucaesport va de les 10 a les 14 h i de les 16 a les 20 h. El dia 1 de gener el recinte romandrà tancat. El preu de l’entrada és de 4,5 euros (infantil) i 2 euros (adult). Els menors d’1 any no paguen. Hi ha abonaments especials de 5 usos (15 euros per als infants i 7,5 per als adults) i de 10 usos (25 per a nens i nenes i 10 euros per als adults).