El sector del viverisme es consolida a Eurofruit

La 32a edició d’Eurofruit (Fira Professional de Proveïdors de la Indústria Fructícola), que tindrà lloc del 28 de setembre a l’1 d’octubre de 2017, conjuntament amb la 63a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel (Saló Nacional de la Maquinària Agrícola), dedicarà un capítol especial al viverisme, un dels sectors més arrelats en aquesta gran manifestació firal agrària. La producció de fruita de pinyol, llavor, tòfona i també empelts i portaempelts seran alguns dels apartats de l’oferta viverista.

Les empreses viveristes que ja han confirmat la presència al saló agrari lleidatà són Certiplant (Mollerussa), Inotruf (Sarrión, Terol), Plantas de Navarra SA (Valtierra, Navarra), Plavise SAT (Alguaire), Serviplant Catalunya (Vinyols i els Arcs) i Viveros Qualityplant SLU (Lleida).

Certiplant, empresa del Grup Nufri, és capdavantera en la producció de plançons certificats de pomera i perera, i compta amb els millors clons de cada varietat. També és a l’avantguarda de les evolucions varietals en el sector de la fruita d’os. La firma aposta per la innovació varietal i promocionarà al saló varietats com la pera Elliot o la Harrow Sweet.

Serviplant Catalunya exposarà al saló una àmplia oferta de plantes d’espècies agrícoles llenyoses com l’ametller o el presseguer, incidint en algunes varietats noves encara poc esteses a l’Estat.

L’empresa Plavise serà present a la fira amb la seva gamma de patrons (portaempelts) i plançons de categoria certificada de pomera i perera. També exposarà llavor de presseguer.

Inotruf, una de les poques firmes de l’Estat dedicades a la producció de planta d’alta qualitat micorizada, mostrarà el seu catàleg de plançons micoritzats amb tòfona negra i tòfona d’estiu.

De la seva banda, Viveros Qualityplant SLU presentarà les novetats en llavors de plantes de pomera, presseguer, albercoc i nectarines i també de malles antipedregades.

Plantas de Navarra SA és un dels viveristes més grans del món de plantes de maduixa, gerd, nabiu i espàrrec, com també de llavors d’all i arbres fruiters (préssecs, nectarines, paraguià). És també un obtentor de varietats vegetals.

En l’àmbit geogràfic de Catalunya existeixen actualment més de 200 empreses productores de plantes vives. El sector productor de plantes vives català ocupa actualment una superfície de conreu d’unes 1.800 ha., de les quals unes 1.600 són en cultiu a l’aire lliure i unes 200 ha són sota hivernacle.

Les empreses que formen el sector són petites i mitjanes, la majoria d’elles de tipus familiar. La mida de les explotacions és variable, des de una hectàrea en el cas de produccions intensives de planta ornamental sota hivernacle a més de 50 ha. en el cas de producció d’arbre i arbust a l’exterior.

La producció de plantes vives inclou el cultiu d’arbres ornamentals, arbres de Nadal, arbustos ornamentals, coníferes, cactus, planta aromàtica, planta de temporada, planta vivaç, planta d’ombra, planta mediterrània, plantes crasses, palmàcies, planta forestal, fruiters i el material vegetal de reproducció de les anteriors produccions (cultiu de teixits, germinació de llavors, arrelament d’esqueixos i empelts).