FormaOcupa, la fira per trobar la formació idònia i oportunitats laborals

Els organitzadors destaquen que “el món empresarial s’ha bolcat en aquest saló”

Tindrà lloc el 23 i 24 de febrer al Pavelló 4 de Fira de Lleida amb la presència de 60 institucions i empreses, que oferiran més de 200 ofertes de treball

  La 16a edició de FormaOcupa (Saló de Formació i Ocupació de Lleida) obrirà les portes el 23 i 24 de febrer al Pavelló 4 de Fira de Lleida amb un total de 60 empreses i institucions –20 més que l’any passat– que posaran a l’abast dels visitants centenars d’ofertes de treball dels àmbits més diversos. El saló esdevé l’espai idoni per trobar oportunitats laborals, rebre orientació i assessorament sobre possibilitats acadèmiques i laborals, sobre l’emprenedoria i, en el cas dels treballadors ocupats, sobre la formació contínua. La inscripció als saló és gratuïta. L’horari anirà de 9.30 a 18.00 h (dijous) i de 9.30 a 14.00 h (divendres).

Miquel Pueyo, alcalde de Lleida, ha afirmat que FormaOcupa “és una fira pràctica i útil” per trobar oportunitats laborals, amb 30 empreses dels àmbits més variats (agroalimentari, tecnològic, transports, turisme, etc.) que entrevistaran candidats per cobrir diverses places de treball, i on els visitants “trobaran orientació sobre els possibilitats que poden trobar en centres de FP, universitats, acadèmies i altres”. El paer en cap ha asseverat que el saló busca promoure el “talent com a motor de transformació de la societat, ja que una societat formada és una societat solvent”.

Pueyo ha destacat que la fira inclourà un amplíssim ventall d’activitats com “assessorament per a les persones que busquin una millora professional, serveis per impulsar l’emprenedoria, les oportunitats de negoci i l’autoocupació, l’espai de les ofertes laborals, l’espai de les professions, l’espai d’impuls professional, sessions sobre l’Erasmus en la FP, demostracions de l’Institut Municipal d’Ocupació, sessions sobre les Xarxes Socials, assessorament sobre la FP dual, una jornada sobre Responsabilitat Social, xerrades d’orientació per a l’alumnat d’ESO, etcètera”.

Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida, ha destacat que la importància de FormaOcupa ha quedat palès en el fet que “el món empresarial s’ha bolcat en aquesta fira, des de les patronals als sindicats”. Salto, qui ha assegurat que “la formació és bàsica per al territori”, ha recordat que aquest saló no només és idoni per a la gent que busca feina, sinó també “per als que necessiten adaptar-se als canvis actuals o volen canviar de feina”.

El vicepresident quart de la Diputació de Lleida, Ferran Accensi, ha incidit en la importància de la col·laboració entre els centres formatius i les empreses per oferir la formació dual, en que “la formació, l’ocupació i el talent són bàsics fins i tot per a la viabilitat de les pròpies empreses” i en que “crear emprenedors és crear riquesa econòmica”.

Claudi Vidal, director dels Serveis Territorials d’Educació a Lleida, ha dit que FormaOcupa pot contribuir a solucionar problemes com el fet que “avui dia l abandonament escolar entre l’alumnat és encara d’un 14%”, d’una banda, o que “hi ha un 91% d’empreses, segons alguns estudis, que tenen problemes per trobar mà d’obra qualificada”, de l’altra.

Vidal ha explicat que el Departament d’Educació ha vehiculat la seva participació al saló a través de 6 espais: l’Espai Orienta (per donar orientació sobre els itineraris formatius del departament), l’Espai de les Professions (centrat en cicles formatius singulars que tenen alta demanda), l’Espai d’Impuls Professional (per aportar formació específica a persones que excel·leixen en alguns dels àmbits estratègics de la FP), l’Espai Prepara’t (per apropar la FP a les inquietuds dels joves a través de gent com ara influencers, etc.) i l’Espai Taller de Mostra (amb explicacions i demostracions sobre cicles formatius singulars com els tallers d’Aigua, de Pedra natural o de Cuina).

Finalment, Oriol Oró, director general de Fira de Lleida, ha afirmat que les empreses que assistiran al saló presentaran més de 200 ofertes laborals concretes, “amb tota mena de perfils, des d’enginyers i secretaris a economistes, administradors o conductors”. Les persones interessades, ha explicat, poden consultar les ofertes a la pàgina www.formaocupa.com i agendar una entrevista a través del web o simplement presentar-se a la fira i visitar l’empresa en qüestió.

Els objectius del saló

FormaOcupa està orientat a mostrar les possibilitats d’ocupació en un sentit ampli que inclou l’accés al mercat laboral i ofertes de treball, l’assessorament i orientació laboral i l’orientació en drets laborals. També vol donar a conèixer la formació contínua per a treballadors ocupats per tal d’oferir-los formació adreçada a ampliar les seves habilitats i impulsar la competitivitat de les empreses.

Igualment, el saló esdevé el fòrum idoni per conèixer els serveis i l’assessorament per impulsar l’emprenedoria, les oportunitats de negoci i l’autoocupació, així com per informar-se de l’oferta de cursos de formació ocupacional i certificats de professionalitat, adreçats tant a persones en situació d’atur com a persones treballadores.

La fira constitueix també un instrument per trobar oportunitats laborals, amb empreses que entrevisten candidats i busquen perfils; perquè els joves i les seves famílies trobin orientació i assessorament de cara al seu futur acadèmic i laboral; per rebre informació sobre la nova oferta educativa del 23-24; per informar-se sobre els programes i projectes de la nova FP professionalitzadora, i per buscar l’assessorament d’experts tant d’orientació formativa com laboral.

El saló està organitzat per l’Institut Municipal d’Ocupació, l’Ajuntament de Lleida, el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i Fira de Lleida, i compta amb la col·laboració de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Lleida, CCOO, COELL, Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, PIMEC, Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i UGT.

Les persones interessades poden obtenir més informació al web www.formaocupa.com.