El Premi del Llibre Agrari es “doctora”

Les institucions lleidatanes commemoren a la Universitat de Lleida el cinquantenari del guardó convocat en el marc de la Fira de Sant Miquel

En aquests 50 anys s’han presentat un miler d’obres i se n’han premiat 70

Les institucions lleidatanes han commemorat avui el Cinquantenari del Premi del Llibre Agrari, guardó únic a l’Estat en el seu àmbit, amb un acte celebrat al Rectorat de la Universitat de Lleida que ha aplegat diverses personalitats del món acadèmic, polític i econòmic de la ciutat. L’acte central de la cerimònia ha estat la inauguració d’una exposició temàtica sobre el guardó. El Premi del Llibre Agrari es convoca de forma ininterrompuda des de l’any 1972 i en aquest mig segle han estat premiades 70 obres –algunes ex aequo– sobre un total de més de mil títols presentats.

L’obertura del acte ha anat a càrrec del rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy, qui ha remarcat que aquest guardó és un indicador més de la importància que té el sector agrari al nostre territori i ha afirmat que el conjunt format per Fira de Lleida, Mercolleida i l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària contribueixen a fer de Lleida la capital agroalimentària del sud d’Europa.

De la seva banda, l’alcalde de Lleida i president del Patronat de la Fundació Fira de Lleida, Miquel Pueyo, ha destacat l’aportació que el premi ha fet en aquest mig segle de trajectòria al sector agroalimentari i ha remarcat també que iniciatives consolidades com aquesta reforcen l’objectiu comú de que Lleida esdevingui l’any 2030 capital AgroBioTech del sud d’Europa.

Oriol Oró, director general de Fira de Lleida, ha explicat que el guardó manté la seva vocació de reconèixer i posar en valor la tasca d’investigació i d’innovació en el món agrari i de difondre aquests coneixements. A més, Oró ha incidit en l’evolució de la Fira de Sant Miquel, que ha passat de ser una fira de mostres a una plataforma professional de trobada del sector per a l’adquisició i intercanvi de coneixement i de networking.

El secretari del Jurat entre 1988 i 2021, Santiago Planas, ha volgut recordar als dos personatges que van impulsar el premi, Hermenegild Toll, responsable dels Serveis Tècnics d’Agricultura de la Diputació de Lleida, i Jordi Marimón, editor i fundador de l’editorial Dilagro. Planas ha explicat que el guardó ha evolucionat amb els anys i s’ha adaptat als nous temps, incorporant l’any 2016 el Premi de l’Article Tècnic Agrari, i ha posat en valor els llibres premiats, els quals “han acabat esdevenint best sellers agraris”.

La directora de Biblioteca i Documentació de la UdL, Montse Larios, ha explicat les característiques de la Biblioguia del Premi del Llibre Agrari (https://biblioguies.udl.cat/llibreagrari/) elaborada expressament per la Universitat amb motiu del cinquantenari, i que recull totes les obres guanyadores, a més de material complementari de la Fira de Sant Miquel. La biblioguia virtual, que esdevindrà permanent, mostra les portades i una petita ressenya de totes les obres premiades en el decurs dels darrers cinquanta anys. A aquesta informació s’ha afegit una col·lecció virtual de cartells anunciadors, material gràfic i catàlegs de les anteriors edicions de Sant Miquel, permetent un interessant recorregut històric pel certamen lleidatà.

A continuació, Romi Pena, catedràtica de Producció Animal de la Universitat de Lleida, i Roger Galofré, veterinari consultor, han parlat “De la genètica a la taula”, en un diàleg sobre producció animal moderat per Carme López, presidenta del Col·legi Oficial de Veterinaris de Lleida.

Els actes han finalitzat amb la inauguració de l’exposició del cinquantenari del Premi del Llibre Agrari al Claustre de l’Edifici del Rectorat. L’acte ha anat càrrec de Carme López, presidenta del Col·legi Oficial de Veterinaris de Lleida; Domènec Vila, delegat a Lleida del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, i José Dadón, president a Lleida del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals, entitats col·laboradores en l’organització del premi.

Cal recordar que l’exposició dels llibres premiats es podrà visitar presencialment al vestíbul del rectorat de la Universitat de Lleida, on romandrà fins al seu trasllat a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de la UdL per a la seva exhibició amb motiu dels també cinquanta anys d’estudis superiors agraris.