La Diputació de Lleida ha executat ja el 72% del Projecte Ponent Actiu

Contempla 65 actuacions de rehabilitació d’espais naturals i patrimonials a 74 municipis de les comarques de les Garrigues, el Pla d’Urgell, el Segrià i l’Urgell, amb una partida global de 3,8 milions

El Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida ha executat ja un 72% de les 65 actuacions de rehabilitació contemplades a Ponent Actiu, un ambiciós projecte destinat a consolidar un model de turisme sostenible i competitiu a les Terres de Lleida. El projecte, que té una partida global de 3.836.000 euros, es desenvoluparà durant el període 2018-2022 en 74 municipis de les comarques de les Garrigues, el Pla d’Urgell, el Segrià i l’Urgell. Aquestes dades han estat aportades avui diumenge per Joan Torrent, tècnic de Promoció Econòmica del Patronat, durant la presentació “Ponent Actiu: Posada en valor del Patrimoni cultural i natural de Ponent” feta en el marc de la Fira de Sant Miquel i Eurofruit.

El projecte Ponent Actiu pretén recuperar, condicionar i dignificar espais naturals i fluvials d’interès de les comarques citades, com també espais urbans amb un valor patrimonial. L’objectiu és poder consolidar com a destinacions turístiques els diferents emplaçaments elegits a partir de la posada en valor del seu patrimoni natural i cultural i mitjançant un model de gestió unificat, que permeti la creació de nous productes turístics sostenibles.

Amb el projecte Ponent Actiu es vol promoure la diversificació de l’oferta turística, desenvolupar la innovació en el sector, millorar les competències professionals, fomentar la prolongació de la temporada turística i consolidar la base de coneixements socioeconòmics del turisme.

Els nous productes culturals i turístics estan agrupats en dos grans eixos vertebradors: els espais naturals, on destaquen els de l’aiguabarreig Segre-Cinca, l’Estany d’Ivars i Vila-sana, Mas Melons-Alfés, els Secans del Segrià-Utxesa, la Serra i els Tossals de Torregrossa i la Serra d’Almenara-Bellmunt; i els relacionats amb el patrimoni cultural, com ara el riu Set, el riu Corb, el Baix Segre o la Vall de Vinaixa.

Entre els projectes que s’estan executant en aquests moments destaca la rehabilitació del Molí fariner del Valls de Ciutadilla (l’Urgell) i la creació de la museografia del Centre d’Interpretació de l’Estany d’Ivars i Vila-sana (el Pla d’Urgell). A més, en breu s’iniciarà la millora de les àrees recreatives d’aquest estany i es comprarà una finca per crear-hi un aparcament dissuasiu, i ja a les Garrigues es començarà a condicionar el Molí de l’Ambó d’Arbeca i una ruta cicloturística al voltant del poble.

El projecte també contempla 8 rutes turístiques, ja acabades i senyalitzades, que recorren els espais rehabilitats i que estan repartides –i algunes d’elles compartides– pel Segrià, les Garrigues, el Pla d’Urgell i l’Urgell. Les rutes són la de l’embassament d’Utxesa, l’aiguabarreig Segre-Cinca, la Vall del riu Corb, la Vall de Vinaixa, la Vall del riu Set, de la Serra-Tossals de Torregrossa, de l’Estany d’Ivars i Vila-sana i d’Agramunt-Castellserà.

Tota la informació (descripció, dificultat, durada, punts d’interès etc.) sobre els itineraris es pot consultar al web i al perfil de youtube del Patronat de Turisme de la Diputació. Igualment, el web conté un apartat de vistes virtuals amb gravacions amb una càmera de 360º que permet veure els elements patrimonials per dins i els espais naturals per fora.

D’altra banda, i dins del mateix programa, el Patronat de Promoció Econòmica desenvoluparà l’any vinent, juntament amb els grups d’acció local Leader, 3 accions destinades a promoure el cicloturisme, a posar en valor el patrimoni de pedra seca i a col·laborar amb els emprenedors i empreses que desenvolupin productes turístics de lleure i natura.

El projecte també contempla programes escolars d’educació i sensibilització mediambiental que es desenvoluparà als centres i sobre el terreny.

El pressupost està cobert en un 50% per fons FEDER, mentre que la Diputació de Lleida aporta un 25% i els ajuntaments implicats —que també participen en el disseny de les actuacions— el 25% restant.

En la línia de valoritzar el patrimoni natural, cultural i arquitectònic de les comarques de Lleida, el Patronat de Promoció Econòmica també executa altres projectes en aquest període com el “Camí de Sant Jaume: xarxa pel patrimoni” i “Paisatges de Ponent”.