La Generalitat presentarà les noves Àrees 5G de l’Alt Pirineu i de l’Aran abans d’acabar aquest any

La Fira de Sant Miquel destaca enguany el nou Espai 5G al pavelló 4, que acull diverses empreses expositores d’aquest àmbit

La Generalitat presentarà abans de final d’aquest any les noves Àrees 5G de l’Alt Pirineu (que inclou el Solsonès) i de l’Aran, segons va informar avui Xavier Flores, responsable de la Gestió de Projectes a la Secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat. Així ho va fer en el decurs de l’Àgora Tecnològica de l’Àrea 5G de Ponent, “LleidaON”, que s’ha iniciat avui al Pavelló 4 de la 67a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel (Saló Nacional de la Maquinària Agrícola) i la 36a edició d’Eurofruit (Fira Professional de Proveïdors de la Indústria Fructícola).

Segons Flores, aquestes són les últimes dos Àrees 5G que queden per implantar a Catalunya, una iniciativa que compta amb el suport del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública i que es duu a terme dins de l’Estratègia 5G de Catalunya, amb la col·laboració del Mobile World Capital Barcelona, Fundació i2CAT, Cambra de Comerç de Lleida, Diputació de Lleida, Paeria de Lleida i Telefónica.

Les Àrees 5G són espais al territori que integren la tecnologia i els projectes empresarials per tal de crear estratègies i una cobertura per promocionar i atreure indústries tecnològiques, també en l’àmbit agropecuari, tant important a les comarques de Ponent.

Per això, la Fira de Sant Miquel, que s’ha inaugurat avui i que es durà a terme fins al 3 d’octubre, compta enguany amb un estand al Pavelló 4 del recinte dels Camps Elisis de l’Àrea 5G de Ponent “Lleida ON”, la qual funciona com una àgora tecnològica amb un atapeït programa d’activitats.

En total, es faran una vintena de xerrades i conferències destinades a promocionar la tecnologia 5G, les aplicacions digitals al sector agrari, la digitalització dels regadius i la transferència tecnològica en el sector primari. L’objectiu d’aquesta trobada, que es va iniciar ahir i que es mantindrà l’1 i 2 d’octubre, és esdevenir un instrument de difusió de les aplicacions tecnològiques al món agrari en el marc de la Fira de Sant Miquel.

La tecnologia 5G implica, per les seves característiques, una revolució en les comunicacions. Entre altres aspectes, destaca la seva gran amplada de banda, la capacitat de suportar una altíssima densitat de dispositius (fins a un milió per m2), la reducció de la latència, la flexibilitat en el desplegament i l’operació de xarxes, així com una millor eficiència energètica.

Les noves xarxes 5G representen, a més, una gran innovació en la tecnologia i una innovació disruptiva en el servei. La 5G oferirà tota una nova col·lecció de serveis en mobilitat que generaran un nou paradigma, el qual implicarà l’aparició de serveis disruptius respecte de la 4G, proporcionaran funcionalitats fins ara inèdites en les comunicacions mòbils, generaran nous models de comunicació i, en conseqüència, una nova gamma de models de negoci possibles.

Xavier Flores, responsable de la Gestió de Projectes a la Secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat, va afirmar que el 5G és una “prioritat de la Generalitat i del país” perquè, en definitiva, “Catalunya serà digital o no serà”. Segons va afegir, ja s’estan buscant dates concretes per tal de presentar l’Àrea 5G de l’Alt Pirineu, amb base a la Seu d’Urgell, que probablement serà a finals d’octubre, i també de l’Aran, a Vielha, que es preveu fer al novembre.

L’horari d’obertura al públic de la Fira de Sant Miquel va de 9.30 a 20.00 h.