Un atomitzador per a fer tractaments en plantacions de fruiters guanya el Premi d’Innovació de Sant Miquel

Quinze equips han concorregut al guardó destinat a promoure novetats a la fira lleidatana

El segon i tercer premis han estat, respectivament, per a una a màquina esfulladora pneumàtica per a pomeres i presseguers, i per a un equip portàtil per a I’elaboració d’adobs organominerals

Un atomitzador arrossegat per a fer tractaments en plantacions intensives de fruiters, presentat per l’empresa Vibasa, ha guanyat el 24è Premi a la Innovació Tecnològica i Seguretat en el Disseny de les Màquines Agrícoles i dels Equips de la Indústria Agroalimentària, guardó convocat per Fira de Lleida en el marc de la Fira Agrària de Sant Miquel i del saló Eurofruit. El segon premi ha estat per a una a màquina esfulladora pneumàtica per a pomeres i presseguers de Tallers Corbins, mentre que el tercer premi ha recaigut en un equip portàtil per a I’elaboració d’adobs organominerals en base a purí presentat per la firma Plumed.

El premi —al qual han concorregut enguany 15 equips, tres més que en la darrera edició— vol promoure la presència de màquines i equips innovadors a l’àrea d’exposició i aportar un al·licient extra a les empreses expositores. El guardó es lliurarà en el decurs de la cerimònia de cloenda de la manifestació firal. El primer premi rebrà 1.000 euros i diploma, mentre que el segon i tercer premis obtindran un reconeixement amb sengles diplomes.

L’equip guanyador, I’atomitzador arrossegat model Smartomizer High Density H3O, combina un equip aplicador de fitosanitaris amb una eina digital de gestió agronòmica i regulació del flux d’aire, sistema que permetent reduccions en la quantitat de producte aplicat, la traçabilitat de les aplicacions i una major sostenibilitat ambiental.

Segons el Jurat, “mitjançant un nou disseny i mitjançant tecnologies intel·ligents, l’equip aconsegueix una aplicació uniforme del producte, i una aplicació més ajustada a la massa vegetal, la qual cosa redunda en un estalvi dels tractaments fitosanitaris, una major eficiència i un estalvi econòmic”. A més, l’equip resulta molt pràctic, ja que registra les dades de la polvorització per obtenir la traçabilitat real i dóna ordres a l’operari, el que facilita molt la feina”.

El Jurat ha decidit atorgar el Segon Premi, dotat amb diploma, a la firma expositora Tallers Corbins, S.L per la màquina esfulladora pneumàtica Fruit Tec Red Pulse per a pomeres i pressegueres, que elimina les fulles situades davant dels fruits millorant la seva exposició a la llum solar, la qual cosa facilita una uniformitat i intensitat de color que incrementa el seu valor afegit. Anteriorment aquesta feina es feia a mà, i aquest sistema mecanitza totalment la feina augmentat el rendiment i reduint els costos.

Finalment, el Jurat ha atorgat el Tercer Premi, dotat amb diploma, a la firma expositora Maquinaria Agrícola Plumed, S.L, per un equip portàtil per a I’elaboració d’adobs organominerals en base a purí, model Fertifabrica, que permet la modificació de la composició del purí a la cisterna per aconseguir el valor fertilitzant desitjat per mitjà de I’aportació de forma controlada d’adobs químics.

L’objectiu del guardó és premiar les innovacions tecnològiques de la maquinària agrícola i de la indústria agroalimentària i la seguretat per als usuaris d’aquestes màquines i equips. Així, en la valoració dels equips presentats han estat considerats aspectes com els avenços en el disseny i la concepció de la màquina i de l’equip, l’ús de nous materials, les aplicacions innovadores d’automatismes, les tècniques de visió artificial, la robòtica i l’adopció de criteris d’enginyeria concurrent i els avenços en solucions innovadores destinades a aplicar la reglamentació vigent sobre mesures de seguretat de les màquines.

El Jurat ha estat integrat per membres del Col·legí Oficial d’Enginyers lndustrials de Catalunya; el Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Industrials de Lleida; el Departament d’Enginyeria Agroforestal de la Universitat de Lleida; l’lnstitut Català de Seguretat i Salut en el Treball del Departament d’Empresa i Treball; la Federació del Metall a Lleida; el Departament d’Empresa i Treball a Lleida (Secció de seguretat industrial, automòbils i metrologia); la Estación Mecánica Agrícola del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación; Ansemat; l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (lRTA); el Centre de Mecanització Agrària del DACC, i la FEMAC.