Novetats en l’àmbit del reg a la Fira de Sant Miquel – Eurofruit

Es presentaran sistemes d’injecció controlada de fertilitzant, sondes per mesurar la humitat subterrània, equipaments de reg enterrat i de bombeig solar, entre altres

La Fira Agrària de Sant Miquel i el saló Eurofruit, manifestació firal que tindrà lloc del 24 al 27 de setembre, oferiran una àmplia gamma de serveis i novetats relacionades amb el reg. La injecció controlada del nitrogen dels purins al reg, les sondes de mesura de la humitat subterrània, el reg per degoteig enterrat, el bombeig solar —sistemes tots ells pertanyents a l’òrbita de l’agricultura de precisió— seran alguns dels protagonistes de l’edició d’enguany de Sant Miquel i Eurofruit. El sector del reg estarà representat en el certamen per diverses empreses especialitzades, com són, entre altres, R.S. Agrotécnica del Segrià, Ongrub Medi Ambient i Hidromatic Ponent, SL.

El reg és un àmbit de l’agricultura cada cop més professionalitzat, que s’ha vist beneficiat en els darrers anys dos grans avenços genèrics, la tecnificació i la implementació de l’eficiència energètica. El sector ha registrat una evident transformació, més forta en les grans explotacions, que sovint són objecte d’inversions importants, i més lenta en finques petites i mitjanes, en les quals els equipaments obsolets i l’obstacle del relleu generacional dificulten la modernització. 

Hidromatic de Ponent presentarà un programa d’injecció de purins en explotacions de fruita (anteriorment ja n’havia desenvolupat en l’àmbit dels cereals), desenvolupat conjuntament amb el DARP, el qual, adaptant-se a la nova normativa, permet substituir el mètode tradicional d’aplicació aleatòria d’aquests residus orgànics per un mètode de precisió. Així, a través d’un conductímetre, es pot calcular exactament el valor fertilitzant dels purins en nitrogen i per tant la quantitat exacta aplicada en cada operació de reg, evitant l’excés o la manca de fertilitzant (ja no parlem de litres d’aigua amb purí aplicades, sinó de quilos de nitrogen introduïts). Normalment s’aplica a través de reg per aspersió, tot i que ara ja s’estan fen proves amb el sistema de degoteig.

L’empresa presentarà també un sistema d’injecció d’aire en embassaments per oxigenar l’aigua i evitar l’eutrofització (procés de contaminació provocat principalment per la falta d’oxigen i l’excés de nutrients a l’aigua, amb la consegüent proliferació massiva d’algues, acumulació de fangs, etc.).

 De la seva banda, la firma Ongrub Medi Ambient presentarà a Sant Miquel – Eurofruit sistemes per al telecontrol del reg a través de diversos productes (via ràdio, monocable o GPRS) i utilitzant un ordinador personal. A través d’un enllaç amb un PC es pot tenir informació puntual del sistema (historial, incidències, situació de reg, etc.) i es poden modificar paràmetres, programes, etc. Es tracta de sistemes adaptats a les diferents necessitats dels usuaris (siguin comunitats de regants, finques o parcs i jardins) i per a tot tipus de regs (per degoteig, aspersió, subterrani, etc.). Ongrub treballa també en l’àmbit dels sistemes de bombeig solar aplicat al reg de finques i fins a data d’avui n’ha instal·lat ja unes 200 hectàrees.   

R.S. Agrotécnica del Segrià presentarà una gran varietat de sistemes d’eficiència energètica i automatismes aplicats al reg. Com a novetat, destaquen les sondes per mesurar la humitat, que registren la disponibilitat d’aigua al subsòl i la facilitat de la planta per absorbir-la, i en conseqüència permeten saber quant i quan cal regar. Els registres, a més, es poden consultar des del mòbil amb una aplicació específica. Evidentment, són sistemes que busquen també l’eficiència en el consum d’aigua, ja que permeten aplicar la quantitat estrictament necessària per a la planta.

Aquests aparells permeten ajustar la dosi exacta d’aigua que necessita la planta, considerant que una deficiència pot dificultar el creixement de la planta (i el fruit o llavor), però un excés pot perjudicar-la en arrossegar els nutrients i afectar la qualitat organolèptica del producte.

L’empresa també ofereix instal·lacions de bombeig solar “pràctiques, eficients i competitives” aptes per a tot tipus de finques, des de grans explotacions a horts de dimensions reduïdes.

El bombeig solar és un sistema que busca l’eficiència mitjançant l’extracció o impuls de l’aigua cap a un lloc determinat amb energia solar fotovoltaica —gràcies a la utilització de plaques solars i d’un convertidor que permet emprar l’energia captada per les plaques—, substituint l’alimentació tradicional a través de la xarxa elèctrica o amb generadors de gasoil, amb el seu corresponent cost econòmic en electricitat o combustible.

Quan al reg per degoteig enterrat, té l’avantatge de que necessita menys pressió (aproximadament la meitat) que els regs per aspersió, suposa un estalvi energètic i un estalvi d’aigua (ja que té menys pèrdues), no obstaculitza les màquines que treballen en superfície i no es pot fer malbé per l’acció dels animals. Al mateix temps, però, té un major cost de la instal·lació, una major caducitat, és complicat detectar les avaries, no és factible per a tot tipus de terrenys i exigeix ​​un conreu més superficial, en estar els tubs enterrats a poca profunditat.

La 66a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel i la 35a edició del saló Eurofruit tindran lloc del 24 al 27 de setembre al recinte firal de Lleida.