El mercat del porcí actual i de futur, a debat a Lleida

Les III Jornades econòmiques Lleidaporc tindran lloc l’1 de desembre al Palau de Vidre de Fira de Lleida

El Palau de Vidre de Fira de Lleida acollirà el matí del dijous, dia 1 de desembre, les III Jornades econòmiques del sector porcí, Lleidaporc, un fòrum de reunió, debat i intercanvi d’experiències que aplegarà professionals de tot l’Estat, la indústria veterinària, la indústria ramadera, les administracions i també el món acadèmic.

Les III Jornades econòmiques del sector porcí formen part de Suibus, iniciativa conjunta de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), el Col·legi de Veterinaris de Lleida, Mercolleida i Fira de Lleida. El projecte també engloba la 18a edició dels Premis Porc d’Or.

El programa inclou la ponència “El preu del pinso i la situació econòmica del porcí”, a càrrec de Pep Font, soci de SIP Consultors, que és un expert en l’anàlisi i la gestió econòmica d’explotacions. La jornada continuarà amb la conferència “Cobertura de riscos i volatilitat dels preus dels cereals en els mercats de futurs i opcions”, a càrrec de Jaime Nolán, de l’empresa FCStone Group. Nolán analitzarà els mercats de futurs dels cereals i la seva evolució en els pròxims 2 o 3 mesos.

La jornada finalitzarà amb el lliurament dels III Premis Pronosporc, que atorga Mercolleida al millor analista del mercat porcí espanyol. Els guardons tenen tres categories (or, plata i bronze) amb els quals es distingeix els operadors de la taula de preus del porcí de Mercolleida que hagin fet les prediccions de cotitzacions millor valorades. A més, s’estableix el premi Pronosporc-Garrí en la categoria d’or per distingir el membre de la taula del garrí amb la millor previsió de cotització.

Lleida, el gran productor del porcí d’Espanya

Durant l’acte de presentació de les jornades, el conseller delegat de Mercolleida, Francesc Ollé, ha valorat la importància de celebrar el fòrum a Lleida “en tractar-se de la zona de l’Estat on es produeix el 50% de la carn de porcí”. Ollé ha destacat que el sector del porcí “és al llindar de la rendabilitat” i ha afegit que “aquest any 2011 és molt atípic, amb uns alts costos de producció, però també amb uns preus de venda mitjans molt elevats (1,22 euros/quilo)”. Ollé ha remarcat que “no ha estat l’any ruïnós que tothom vaticinava” i ha augurat que “el 2012 tornarà a ser un bon any perquè penso que el ritme d’exportació es mantindrà i els preus dels cereals no tornaran a pujar massa”.

De la seva banda, el regidor de Medi Ambient i Horta de l’Ajuntament de Lleida, Josep Barberà, ha destacat la importància del fòrum “on es plantejaran les problemàtiques dels costos de producció i els preus de venda del porcí” i ha apuntat que a l’Estat hi ha 40 milions de caps de bestiar porcí i es produeixen anualment 1,3 milions de tones de carn porcina. Per últim, el vicepresident 1r de la Diputació de Lleida, Miquel Padilla, ha dit que “en el fòrum de debat els professionals intercanviaran experiències d’un sector clarament exportador que crea riquesa i ocupació en el país”.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, serà l’encarregat d’inaugurar les jornades (a les 11 h), mentre que la cloenda, a les 13.45 h, anirà a càrrec del director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, Miquel Molins.