La IV Fira d’Alimentació i Salut augmenta en un 10% el nombre d’expositors

La Mostra i el Concurs de Formatges de Pastor de Catalunya, la Trobada de Graners i l’homenatge a Santi Santamaria, principals novetats

La IV Fira d’Alimentació i Salut, iniciativa organitzada per Slow Food Terres de Lleida amb la col·laboració de la Dolça Revolució de les Plantes Medicinals i Fira de Lleida, se celebrarà el 26 i 27 de novembre al pavelló 4 i al Palau de Vidre del recinte de Fira de Lleida amb la presència de 125 expositors. El saló registrarà un augment de 15 productors —xifra que suposa un 10% més que l’edició del 2010— i la plena ocupació de l’espai expositiu.

El saló tindrà com a principals novetats la 1a Mostra i el 1r Concurs de Formatges de Pastor de Catalunya i la II Trobada de la Xarxa Catalana de Graners. Durant el cap de setmana, els visitants podran gaudir de conferències sobre temes relacionats amb la salut, les teràpies naturals i la bona alimentació, tallers infantils i de cuina, tastos de productes naturals i un mercat de venda directa de productes alimentaris ecològics i elaboracions artesanes, per promoure el consum ètic, sostenible i solidari. En total, la fira acollirà una seixantena d’activitats.

La Fira Alimentació i Salut constarà del Mercat de la Terra, amb aliments ecològics, artesans i locals, plantes medicinals, ungüents, cosmètics naturals artesans i fitosanitaris ecològics, que respecten el lema de Slow Food: “aliments bons, sans i justos”; el Racó del Tast, amb una selecció dels productes exposats a la fira per a la degustació del públic (formatges de cabra, cervesa artesana, vins ecològics, oli d’oliva, fruita i verdura de temporada, melmelades, etc.); els Tallers de Cuina de temporada i d’aprofitament (reciclatge d’aliments sobrants, pero de qualitat) a càrrec de reconeguts cuiners; els Tallers infantils i els tallers i presentacions per a tots els públics relacionats amb l’alimentació i la salut (remeis medievals i trementinaires, viticultura biodinàmica, sabó per a rentadora, el xoco-estèvia cacau medicinal, aromes i condiments, cuina creativa de temporada, etc.). Totes aquestes activitats tindran lloc al pavelló número 4.

El saló també inclourà un cicle de conferències, que es desenvoluparà al Palau de Vidre, amb reconeguts ponents que parlaran sobre com prevenir i curar malalties amb teràpies naturals i la importància de la bona alimentació en aquests temes de salut. També hi haurà dues taules rodones amb els títols “Part i naixement respectats” i “Curacions amb plantes medicinals o teràpies naturals”. L’entrada, que té un preu de 3 euros, servirà per accedir a tots dos espais.

Una de les principals novetats d’enguany és la 1a Mostra i el 1r Concurs de Formatges de Pastor de Catalunya, iniciativa que acollirà al pavelló 4 una vintena de formatgers artesans de diversos indrets del Principat. L’esdeveniment aplegarà únicament formatgers que treballin amb producte de proximitat —procedent de ramats propis— i de forma artesanal. El mercat exhibirà una acurada selecció dels autèntics formatges de pastor –elaborats amb llet crua– que es fan a Catalunya, a més d’un formatger basc. Enguany la formatgeria convidada serà “La Leze”, que és representant de l’Associació Artzai, una de les dels primeres de l’Estat espanyol a normativitzar el distintiu dels formatge de pastor Idiazaval a Euskadi i Navarra.

D’altra banda, el I Concurs de Formatges de Pastor de Catalunya, que es farà el dissabte 26 de novembre al matí, aplegarà una vintena d’elaboradors que presentaran una gran varietat de productes fets amb llet de cabra, vaca o ovella, i que concursaran en diferents categories (formatges frescos amb o sense sal, formatges madurats, formatges de tupí o formatges singulars).

La II Trobada de la Xarxa Catalana de Graners aplegarà gent que treballa des del 2004 per crear una xarxa de graners locals autogestionats i fomentar el lliure intercanvi de llavors, el cultiu i el consum de varietats locals, així com compartir informació comuna. Aquesta fira de varietats autòctones i graners de Catalunya tindrà lloc el dissabte 26 de novembre, al pavelló 4, i inclou un taller de multiplicació de llavors, un tast de carabasses i una xerrada-presentació de la Xarxa Catalana de Graners.

Durant la presentació del saló, Àngel Ros, alcalde de Lleida i president del Patronat de Fira de Lleida, ha dit que “a la fira es fa pedagogia de l’alimentació sana, dels hàbits saludables i del consum de productes alimentaris de plena garantia produïts al territori de Lleida”. Joan H. Simó, president de la Cambra de Comerç de Lleida, s’ha mostrat “molt satisfet per la sèrie de salons que acull Fira de Lleida a la tardor” i ha remarcat que la Fira d’Alimentació i Salut “ajuda als ciutadans a conèixer els aliments sans i a aprendre els hàbits d’alimentació saludables”. Miquel Padilla, vicepresident 1r de la Diputació de Lleida, ha destacat la potencialitat que tenen els productes naturals de les comarques de Lleida per aconseguir una alimentació sana i el benestar de les persones. Jaume Dalmau, cap de l’Àrea de Coordinació dels Serveis Territorials d’Empresa i Ocupació de la Generalitat Catalunya, ha manifestat la seva satisfacció perquè la fira ha omplert l’espai expositiu i ha encabit una seixantena d’activitats. Joan Inglada, president d’Slow Food Terres de Lleida, ha dit que la fira “és el referent de la filosofia Slow Food a l’Estat espanyol, gràcies al l’alt nombre de participants i als productes peculiars que s’hi poden trobar”.

L’acte d’inauguració de la fira tindrà lloc el dissabte 26, a les 11 h, al pavelló 4, i anirà a càrrec del president de la Cambra de Comerç de Lleida, Joan H. Simó, i del president d’Slow Food Terres de Lleida, Joan Inglada.

La cloenda del saló serà especial, ja que constarà d’un acte d’homenatge al cuiner Santi Santamaria, amb la participació dels seus familiars, amics i companys de fogons. L’activitat tindrà lloc el diumenge 27 de novembre, a les 18 h, al Palau de Vidre.