Acord econòmic entre Lleida i altres municipis dels estats espanyol i francès

Signatura d’un acord de col·laboració i promoció econòmica entre institucions de Lleida, Barbastre, Saint-Gaudens i Tarbes

La localitat de Barbastre ha acollit avui divendres, dia 26 d’agost, la signatura d’un conveni entre els ajuntaments de Lleida, Barbastre i Saint-Gaudens, i la Chambre d’agriculture des Hautes Pyrénées, destinat a promoure l’activitat econòmica en les zones pirinenques implicades. La iniciativa pretén donar continuitat al projecte interfronterer Plataforma de Eventos de los Pirineos (PEP), finalitzat el desembre del 2010, que aplegava quatre institucions firals (Fira de Lleida, Institución Ferial de Barbastro, Saint-Gaudens Pôle Expo i Chambre d’Agriculture de Tarbes).

El representant lleidatà, Rafael Peris, tercer tinent d’alcalde i regidor de promoció econòmica de la Paeria, ha dit que l’acord “s’adreça a consolidar, més enllà del projecte comunitari ja exhaurit, els intercanvis econòmics, comercials, socials i culturals establerts ente els territoris implicats” i ha destacat dos factors, el fet que Lleida ocupa una situació geogràfica transfronterera clau enrte l’Estat espanyol i França i la gran importància del sector productiu agroalimentari de la regió lleidatana, amb la Fira de Sant Miquel com a punt de referència agropecuari en el panorama firal del país.

Mitjançant la promoció de la identitat pirinenca i la marca Pirineus en amdós costats del Pirineu, la PEP ha treballat des de l’any 2007 per desenvolupar —per mitjà de l’organització d’esdeveniments firals— un sistema organitzat d’intercanvi socioeconòmic entre França i Espanya al voltant de quatre temàtiques essencials: el medi ambient, l’agroalimentació, el turisme i la tecnologia i comunicació.

Han presidit l’acte el tercer tinent d’alcalde i regidor de promoció econòmica de la Paeria, Rafael Peris; l’alcalde de Barbastre, Antonio Cosculluela; l’alcalde de Saint-Gaudens, Jean-Raymond Lepinay, i el primer vicepresident de la Chambre d’agriculture des Hautes Pyrénées, Christan Puyo. També hi ha estat present el director general de Fira de Lleida, Oriol Oró.

Oriol Oró ha explicat que l’objectiu bàsic per part de Fira de Lleida és consolidar la seva projecció internacional, afavorint la captació d’expositors i visitants de les zones en qüestió, i facilitar —si s’escau— la promoció d’expositors de la Fira de Sant Miquel en els altres tres salons.

Les quatre institucions signen aquest acord amb la perspectiva de que la cooperació afavorirà les quatre regions d’ambdós costats del Pirineu, obrirà noves oportunitats de negoci i fomentarà l’intercanvi entre les dues zones pirinenques.