Amb internet, la privacitat ha passat a ser una cosa del passat.

Els ponents de la Jornada de Reputació Digital diuen que controlar la informació virtual és complicat i que els responsables de la majoria de problemes són els propis afectats.

“Amb Internet, la privacitat ha passat a ser cosa del passat” ha afirmat Ramon Arnó, advocat i CEO de Consultora Legal Sagaris, en el decurs de la I Jornada de Reputació Digital, iniciativa organitzada per Fira de Lleida, conjuntament amb Fundació puntCAT i Sagaris, i celebrada aquest divendres a l’edifici CeDiCO del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida. Arnó ha alertat de que “quan algú penja una informació o fotografia en una xarxa social, aquestes deixen de ser privades i per tant ja no es pot parlar d’intimitat”. L’advocat lleidatà ha explicat que, pel que fa a l’anomenada reputació digital —o gestió de la identitat i de la imatge d’una empresa o persona a Internet—, actualment la situació és complicada i que el marc legal no és clar.

Pel que fa a la protecció de dades, Arnó ha explicat que “hi ha diferents gradacions de seguretat (fer-les poc accessibles, fer–les anònimes i fins i tot poder a destruir-les físicament) i que, tot i que actualment és complicat —tècnologicament i legalment— arribar a aquesta darrera possibilitat, en el futur sí es podrà fer”. Arnó ha recordat que actualment hi ha dades que legalment no es poden eliminar —com les partides de bateig— i altres que són difícilment esborrables, com les publicades als mitjans de comunicació. “En tot cas —ha dit— cal conèixer bé els nostres drets a l’hora d’afrontar aquest tema”.

Albert Agustinoy, advocat de Cuatrecasas i àrbitre del Centre de Mediació i Arbitratge de l’OMPI, ha presentat el llibre Noms de domini i normativa comentada, una obra eminentment pràctica que unifica la normativa —especialment l’espanyola— sobre el tema per facilitar a l’usuari la gestió del domini, alhora que facilita la resolució de disputes a través de procediments simplificats i aporta jurispridència i normativa aplicada. L’autor del llibre ha començat la seva ponència destacant precisament la importància del domini a Internet , “un element que ens aporta posicionament i força, que és clau en la representativitat de la nostra marca i que resulta de gran valor per a la identitat i reputació de l’empresa”.

Agustinoy ha explicant que actualment existeixen uns pocs noms de domini genèrics (com “.com” o “.org”) i uns 250 noms territorials (com “.cat”), però que a mig termini l’Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), organització internacional responsable del sistema de noms de domini de primer nivell genèrics i de codis de països “pretén replantejar el tema cap a la diversificació i personalització dels noms de dominis, fins i tot amb noms d’empreses o de persones, la qual cosa suposarà per a les entitats amb domini propi un factor d’identificació i un valor afegit importantíssims”.

Per a Agustinoy, aquesta tendència obligarà a un gran control tant pel que fa als requisits de registre com de les entitats que atorguen els dominis. A més “caldrà potenciar les polítiques defensives de cara a afrontar la conflictivitat que pot derivar d’aquesta diversificació, tot i que també cal dir que fins al moment hi ha 200 milions de dominis i només s’han registrat 9.000 disputes per aquest tema”.

De la seva banda, Jordi Hinojosa, president de la ISOC-CAT, ha asegurat que “fa uns anys, l’empresa que no estava a Internet no existia, ara això passa a nivell de les persones” i ha afegit que per evitar informacions que danyin la nostra reputació digital cal tenir una actitud activa, fent una recerca continua i controlant tot el que es diu sobre nosaltres”. Agustinoy ha dit que “per evitar problemes en les xarxes socials com facebook o en cercadors com google, en les quals esborrar el rastre d’una informació negativa és molt difícil, cal portar a terme una estratègia preventiva: cultivar la marca, saber gestionar les opinions i estar preparat per qualsevol circumstància desfavorable”.

Hinojosa també ha donat rellevància a la gestió dels conflictes —valorar la procedència d’una informació negativa, si cal donar una resposta pública o privada, qui ha de contestar, si cal compensar a l’autor de la informació, etc— i ha conclós que “la majoria de casos problemàtics que m’he trobat relacionats amb Internet, com per exemple fotos inapropiades, són culpa del propi afectat, que no ha gestionat bé la seva informació”.Antoni Bosch, director general de l’Institute of Audit&IT-Governance de les certificacions professionals de persones, ha afirmat que “hem passat d’un entorn legal a un entorn digital”, el que provoca una sèrie de problemes derivats de la manca de control de la informació que circula per Internet, “un món virtual en el que fins i tot eliminant una dada és difícil saber quantes ramificacions ha pogut assolir”. “Hi ha sistemes per neutralitzar una informació negativa, com provocar molts resultats que facin que en una cerca d’Internet aquesta informació quedi “tapada”, és adir, relegada a la tercera o quarta pàgina, però així i tot controlar la informació en aquest mitjà és complicadíssim”.

Bosch ha incidit en la importància de les auditories de sistema i de les certificacions que assegurin la confidencialitat, la integritat i la disponibilitat de les llistes de dades i que cal treballar per potenciar els factors de qualitat: eficàcia, eficiència i confiabilitat.

Jordi Iparraguirre, director general de la Fundació punt.CAT, ha confirmat que en cinc anys d’existència l’entitat és a punt d’assolir els 50.000 dominis i que es planteja com a fita arribar els 100.000. Iparraguirre ha dit que aquest increment “respon a un creixement ordenat basat en la qualitat de continguts i seveis i en la seguretat”. Pel que fa a aquest darrer aspecte, el responsable de la Fundació punt.CAT ha afegit que “parlant de dominis genèrics, certificacions com la DNSSEC atorgen a punt.CAT una posició capdavantera mundial en l’àmbit de la seguretat avançada en les transaccions electròniques, el que suposa una garantia molt important per a l’usuari”.

Oriol Oró, Director General de Fira de Lleida ha destacat “la importància d’aquest tipus de jornades divulgatives degut a la transversalitat de la temàtica, ja que la reputació digital ens afecta tant a nivell personal, com professional i empresarial”.

La jornada ha estat organitzada per Fira de Lleida, Fundació puntCAT i Sagaris i hi han col·laborat la UOC, l’Ajuntament de Lleida, la Diputació de Lleida, el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida, el Cesicat, el Col·legi d’Advocats de Lleida, l’Escola Politècnica Superior de Lleida, el Consell Assessor de la Societat de la Informació, Aeti, Iaitg, Aposteriori i Fòrum Empresa.