Creació d’una Interprofessional forta i més exportació, claus del futur del sector del porcí espanyol

Fira de Lleida acull la segona edició de Lleidaporc

Uns 150 professionals han participat avui a LleidaPorc (II Jornades Econòmiques del Sector Porcí), organitzades per la Diputació de Lleida, Mercolleida i Fira de Lleida. En la sessió titulada “Produir porcs a Espanya, vendre carn al món” s’han analitzat diferents aspectes del sector com la traçabilitat i la comercialització de la producció porcina. La trobada, que ha comptat amb prestigiosos especialistes europeus, ha finalitzat amb una taula rodona en què els empresaris del sector han apostat per constituir una associació interprofessional estatal del sector del porcí amb pes, formada per la producció (ramaders) i la transformació (escorxadors o industrials), per —entre d’altres objectius— evitar que els representants de les dues parts segueixin tenint pèrdues en la comercialització de la carn de porc.

A la taula rodona titulada “L’enfocament dels empresaris del sector”, hi han participat el gerent de Vall Companys, Josep M. Rodie; el conseller delegat de Piensos Costa, Eduardo Costa; el president de Famadesa, Federico Beltrán, i el director general d’Ingafood, Manuel García. Els ponents també han coincidit en asenyalar que un dels principals problemes és l’atomització del sector, tant d’escorxadors com d’empreses ramaderes, per la qual cosa aposten per estructures corporatives més evolucionades (concentració d’empreses). D’aquesta manera i amb una interprofessional forta, es podria unificar el tipus de producte que es produeix i millorar la comercialització, així com fer campanyes publicitàries per incentivar el consum de la carn de porc o crear una marca de qualitat del porc espanyol.

Un altre dels temes centrals de la jornada ha estat l’exportació. En aquest sentit, productors i industrials creuen que és prioritari obrir nous mercats fora de la Unió Europea per vendre la carn de porc espanyola, ja que per preu i per transport és molt difícil competir amb països com ara Alemanya. Quant al futur, els professionals auguren que al 2011 els costos de la matèria primera seran molt superiors als d’enguany i el preu de la carn caurà. A més, la situació encara serà més crítica al 2013 quan entri en vigor la normativa europea del benestar animal, i més tenint en compte que a hores d’ara només el 70% de les granges espanyoles estan preparades per poder complir amb la llei.

LleidaPorc forma part de Suibus (Fòrum del Porcí a Lleida), una macrotrobada del sector que té lloc els dies 24, 25 i 26 de novembre i que inclou també el II Congrés de l’Associació Nacional de Veterinaris del Porcí i els premis Porc d’Or. Aquestes tres trobades apleguen més de 1.000 professionals de tot l’Estat, entre veterinaris, productors, representants d’indústries transformadores i d’escorxadors, representants de cooperatives, representants de l’Administració, etc.

Cal dir que Suibus es clourà amb la tradicional gal·la dels Premis Porc d’Or, que també se celebrarà avui divendres, a les 20.30 h, a La Llotja-Palau de Congressos de Lleida. Els Premis Porc d’Or van néixer l’any 1994 com a iniciativa de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i tenen l’objetiu de reconèixer la tasca de les empreses espanyoles del sector porcí en la millora continuada de l’eficàcia i la qualitat de la producció porcina. Enguany es lliuraran 48 guardons corresponents a diversos conceptes.