Reivindicació de les llavors de cultiu ecològic locals a la fira d’Alimentació i Salut

La IV Fira d’Alimentació i Salut acull aquest dissabte la II Trobada de la Xarxa Catalana de Graners

La II Trobada de la Xarxa Catalana de Graners serà una de les principals novetats de la IV Fira d’Alimentació i Salut. Aquesta fira de varietats autòctones tradicionals i graners de Catalunya tindrà lloc el dissabte 26 de novembre, al pavelló 4 de Fira de Lleida, de 10 a 21 h, i aplegarà una desena d’expositors d’arreu de Catalunya. La trobada és oberta a tots els públics i, en especial, als amants de la conservació de la biodiversitat agrícola, que tindrà una gran ocasió per intercanviar coneixements i experiències.

El programa de la trobada inclou un taller de multiplicació de llavors (a les 11 h), amb l’objectiu de fer pedagogia sobre la importància de tenir cura, seleccionar i guardar les llavors locals tradicionals; un tast de carabasses (13 h) –arròs de carabassa, crema, truita, escudella, etc.–, i una xerrada-presentació de la Xarxa Catalana de Graners (17 h). A més, l’entitat celebrarà la seva assemblea ordinària en el marc de la Fira d’Alimentació i Salut per donar a conèixer les experiències associatives arreu de Catalunya i reactivar l’intercanvi de coneixements entre els components de la societat.

La Xarxa Catalana de Graners és formada per un grup de professionals que treballa des del 2004 per crear una xarxa de graners locals autogestionats i fomentar el lliure intercanvi de llavors de cultiu ecològic en qualsevol de les seves variants, el cultiu i el consum de varietats locals, així com compartir informació comuna (en l’àmbit de la divulgació, tècnica i humana) entre els graners. Malgrat que l’entitat té set anys de vida, el seu impuls definitiu es va produir l’any passat amb la celebració de la primera trobada en l’àmbit català, que va tenir lloc a Gallecs (el Vallès Occidental).

La IV Fira d’Alimentació i Salut, iniciativa organitzada per Slow Food Terres de Lleida amb la col·laboració de la Dolça Revolució de les Plantes Medicinals i Fira de Lleida, se celebrarà el 26 i 27 de novembre al pavelló 4 i al Palau de Vidre del recinte de Fira de Lleida i acollirà 125 expositors, un 10% més que l’edició del 2010, i aconseguirà la plena ocupació de l’espai expositiu.

El saló tindrà com a principals novetats la 1a Mostra i el 1r Concurs de Formatges de Pastor de Catalunya, la II Trobada de la Xarxa Catalana de Graners i l’homentage al cuiner Santi Santamaria. Durant el cap de setmana, els visitants podran gaudir de conferències sobre temes relacionats amb la salut, les teràpies naturals i la bona alimentació, tallers infantils i de cuina, tastos de productes naturals i un mercat de venda directa de productes alimentaris ecològics i elaboracions artesanes, per promoure el consum ètic, sostenible i solidari. En total, la fira acollirà una seixantena d’activitats.