Fira de Lleida incorpora un servei de cardioprotecció per als visitants

Una curiositat és que el desfibril·lador de Fira de Lleida és un dels únics existents actualment que va donant a l’usuari les instruccions en català

Fira de Lleida s’ha convertit a partir d’aquest hivern en un “Espai cardioprotegit” gràcies a l’adquisició d’un desfibril·lador semiautomàtic destinat a tractar les parades cardiorespiratòries. L’aparell, instal·lat a Cucalòcum (Parc de la Infància i la Joventut de Lleida), ha estat adquirit per Fira de Lleida a l’empresa lleidatana Sanimèdic Group. A partir d’ara, tots els salons que tinguin lloc en el recinte firal lleidatà estaran cardioprotegits.

El desfibril·lador és un aparell electrònic portàtil que diagnostica i tracta la parada cardiorrespiratòria quan és deguda a la fibril·lació ventricular (en la que el cor té activitat elèctrica però sense efectivitat mecànica) o a una taquicàrdia ventricular sense pols (en què hi ha activitat elèctrica i en què el bombament sanguini és ineficaç), restablint un ritme cardíac efectiu elèctricament i mecànicament.

El maneig de la màquina —adaptable tant a infants com a adults— és molt senzill, la qual cosa permet el seu ús, en cas necessari, per persones que no són de l’àmbit sanitari. Una de les característiques més curioses és que el desfibril·lador de Fira de Lleida és un dels únics que actualment compta amb una locució que va donant a l’usuari les instruccions en català.

Cal recordar que aquest servei va ser presentat a la darrera edició de Municipalia per Sanimèdic Group (firma responsable de la seva distribució) i per Neosalus (empresa encarregada de la formació).

Segons un informe del Ministeri de Sanitat i Política Social, cada any es produeixen a Espanya més de 24.500 parades cardíaques extrahospitalàries, la qual cosa equival a una mitjana d’una parada cardíaca cada 20 minutos, ocasionant 4 vegades més morts que els accidents de trànsit. El desfibril·lador semiautomàtic és l’únic sistema que permet revertir en menys de cinc minuts una aturada cardíaca, per això es planteja la necessitat d’instal·lar aquests aparells en espais públics a l’abast de qualsevol usuari amb un problema d’aquest tipus.